Logo image
Logo image

De unieke kenmerken van maki's

4 minuten
Hun eigenaardige lichaamsbouw is niet het enige dat deze primaten onderscheidt. Vandaag vertellen we je alles over de unieke eigenschappen van lemuren.
De unieke kenmerken van maki's
Eugenio Fernández Suárez

Geschreven en geverifieerd door de dierenarts Eugenio Fernández Suárez

Laatste update: 16 februari, 2023

De maki of echte lemur behoort tot een van de meest interessante groepen primaten op aarde. Nu denken sommige mensen dat er maar één of twee soorten zijn – die in tekenfilms zijn verschenen. Maar de waarheid is dat de term lemuur verwijst naar meer dan 100 soorten die alle ecosystemen in Madagaskar bewonen. In het artikel van vandaag vertellen we je alles over de unieke eigenschappen van maki’s.

Wat betekent maki of echter lemur?

De term lemur komt van het woord Lemure, wat voor de Romeinen geesten van de dood waren. En in het algemeen associeerden ze deze term met kwade geesten waartegen ze zich moesten beschermen.

Het was Carl Linnaeus die de naam lemur voorstelde voor deze bijzondere primaten. Dat komt omdat tijdens de eerste bezoeken van deze westerling aan Madagaskar, in het midden van de jungle, de nachten vol waren van het schelle geschreeuw en de heldere mysterieuze ogen van deze primaten.

Some figure

Sommige mensen denken dat er maar één of twee soorten lemuren zijn – die in tekenfilms zijn verschenen. Maar de waarheid is dat de term lemuur verwijst naar meer dan 100 soorten die alle ecosystemen in Madagaskar bewonen.

De unieke kenmerken van maki’s

Maki’s zijn behoren tot de Strepsirrhini (halfapen) of, met andere woorden, primaten met een natte neus uit Afrika en Azië. Deze dieren hebben, net als alle andere primaten, handen en voeten met vijf vingers/tenen, opponeerbare duimen, en nagels in plaats van klauwen.

Ze bezitten echter ook bepaalde kenmerken die hen onderscheiden. Tot de unieke kenmerken van maki’s behoort een verhouding tussen hersen- en lichaamsmassa die lager is dan bij andere primaten. Daarnaast hebben maki’s een meer ontwikkeld rhinarium en een laag basaal metabolisme. Dit bepaalt zeer zeldzame eigenschappen onder primaten, zoals seizoensgebonden voortplanting en winterslaap.

Gezien dat lange rhinarium – of snuit – is de reukzin voor maki’s erg belangrijk. Ze hebben ook een zeer ontwikkeld vomeronasaal orgaan (Engelse link), dat gespecialiseerd is in de detectie van feromonen. Zo laten maki’s hun sporen achter met urine of met geurklieren die ze in hun nek, oksels en andere delen van hun lichaam hebben.

Een ander belangrijk communicatiemiddel is het gehoor. De meeste maki’s hebben een breed scala aan vocalisaties. Deze variëren van het gehuil van de ringstaartmaki – de bekendste soort – tot het krachtige geblaf van de kemphaan.

Maki’s zijn sociale dieren die leven in groepen, of “samenzweringen”, van minstens 15 leden. En dat brengt ons bij een ander uniek kenmerk van maki’s. Een van hun belangrijkste gedragskenmerken is dat lemuurmaatschappijen matriarchaal zijn.

Some figure

Gezien hun lange rhinarium – of snuit – is de reukzin erg belangrijk voor lemuren. Ze hebben ook een zeer ontwikkeld vomeronasaal orgaan, dat gespecialiseerd is in de detectie van feromonen. Dus laten maki’s hun sporen achter met urine of met geurklieren die ze in hun nek, oksels en andere delen van hun lichaam hebben.

Madagaskar is het lemurenrijk

Nog een van de unieke kenmerken van lemuren is dat ze, zoals we al eerder zeiden, uitsluitend leven op het eiland Madagaskar. Hoewel het misschien een klein stukje land lijkt, heeft Madagaskar in feite een grotere oppervlakte dan die van een land als Spanje.

Lemuren hebben zich aangepast aan de verschillende ecologische niches van dit eiland. Daardoor is de variabiliteit onder deze primaten zeer groot, en verschillen ze sterk van de rest van de primaten op de planeet.

In feite vinden we onder deze groep dieren zowel de grootste primaten ter wereld als de kleinste. Aan de ene kant hebben we de muismaki, die slechts ongeveer een ons weegt. En aan de andere kant hebben we de nu uitgestorven Archaeoindris fontoynonti. Deze reuzenmaki woog zo’n 180 kilo en wedijverde met de gorilla.

Madagaskar is een mooi voorbeeld van hoe invasieve soorten ecosystemen beïnvloeden. 500 jaar geleden begon de mens katten en andere soorten in haar diverse ecosystemen achter te laten, wat leidde tot het uitsterven van tientallen vogelsoorten.

In die zin was de mens zo’n 2.000 jaar geleden een invasieve soort in dit land. En sindsdien hebben ze bijna 20 soorten van deze primaten vernietigd.

Desondanks zijn er nog meer dan 100 soorten maki’s over, die allemaal indrukwekkende kenmerken bezitten. Van de bamboemaki’s die op mysterieuze wijze immuun zijn voor cyanide, tot de sifaka’s, die springen en huppelen in plaats van lopen. We hopen dat al deze soorten nog vele jaren in vrede kunnen leven in hun unieke paradijs.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.