De rode panda: hun gedrag en habitat

De rode panda leeft in de bamboebossen van de Himalaya en is vanwege de vernietiging van zijn habitat een van de meest bedreigde diersoorten op de planeet.
 

De rode panda leeft in de bergen van Nepal, Myanmar en Centraal-China. Samen met de ‘gewone’ panda is het een van de meest bedreigde diersoorten op aarde.

Ondanks zijn naam en uiterlijk (het lijkt een beetje op een wasbeer), is de rode panda een unieke soort. Hij behoort niet tot een van de andere twee die we zojuist hebben genoemd. Hij komt van het geslacht Ailurus en de Ailuridae-familie.

Kenmerken van de rode panda

Rode panda aan het klimmen

Deze soort heeft meestal ongeveer de grootte van een kat. Tenminste, als je zijn staart niet meetelt, die kan dan tot 45 centimeter aan zijn totale lengte toevoegen. Ze wegen meestal tussen de 3 en 6 kilo.

De kleur van hun vacht is kastanjebruin, behalve hun buik en poten, die zwart zijn. Hun staarten hebben witte en rode strepen. Hun oren, wangen, snuit en de vlekken rond hun ogen zijn bijna altijd wit. Dat is de reden dat ze zo veel op wasberen lijken.

Deze zoogdieren hebben in gevangenschap een levensverwachting van ongeveer 14 jaar. Ze zitten momenteel in veel dierentuinen over de hele wereld in conserveringsprogramma’s. Dit komt vooral door de vernietiging van hun habitat. Samen met illegale jacht heeft die vernietiging ervoor gezorgd dat ze ernstig bedreigd zijn geraakt.

 

Waar wonen ze en wat eten ze?

Panda eet blaadjes

Hun natuurlijke habitat zijn de bamboebossen in het Himalayagebergte, ergens tussen de 1,5-5 kilometer boven de zeespiegel. Landbouw, veeteelt en het kappen van bomen zorgen ervoor dat de bossen om hen heen echter verdwijnen, wat betekent dat ze hun habitat verliezen. Dat is ook een probleem voor hun neef: de panda.

Rode panda’s zijn dol op bamboe. Het is ook een belangrijk onderdeel van hun dieet. Hoewel ze deel uitmaken van een vleesetende dierenorde, geven ze de voorkeur aan een vegetarisch dieet. Ze eten onder andere meestal:

  • Fruit
  • Wortels
  • Spruiten
  • Korstmossen
  • Bamboebladeren

Ze kunnen echter ook insecten, wormen en zelfs kleine gewervelde dieren vangen.

Wil je een leuk feit over hen weten? Ze hebben een voorliefde voor zoetigheid ontwikkeld. Het Monell Chemical Senses Center ontdekte dit toen ze zoete receptorgenen bij verschillende soorten zoogdieren bestudeerden. De rode panda lijkt dol te zijn op de smaak van zoetstoffen zoals sucralose, neotaam en aspartaam.

Gedrag van de rode panda

Kleine panda loopt over een tak

Ze zijn een boomklimmende soort. Het bot van hun polsen is zelfs zo groot dat het op een duim lijkt. Dat helpt hen bomen vast te pakken en ze zijn extreem behendig als ze van de ene boom naar de andere gaan.

 

Ze gebruiken bomen voor alles, van slapen, nest bouwen en het wegkomen van roofdieren. Het sneeuwluipaard is een van hun belangrijkste natuurlijke vijanden.

Solitaire wezens

Katbeer-welp

Rode panda’s zijn schuw en ze zijn nachtdieren. Ze zijn ook solitair, behalve tijdens de paartijd. In dat deel van het jaar beginnen mannetjes korte, lettergreepgeluiden te maken, zoals een ‘wa’.

De rode panda markeert zijn territorium door urine, zoals honden dat ook doen. Hun urine heeft een sterke, muskusachtige geur die andere dieren laat weten dat hij er is.

De zwangerschappen bij vrouwtjes duren ongeveer 115 dagen. Ze kunnen tussen 1 en 4 welpen tegelijkertijd hebben, hoewel ze over het algemeen er maar 2 hebben. Ze worden blind geboren, maar wel al met hun haar. Rode panda’s bouwen nesten in de bomen om zich tegen potentiële vijanden te beschermen.

De moeders zorgen voor de verzorging en het voeden van de welpen, die ongeveer 90 dagen in het nest blijven. Rode mannetjespanda’s tonen echter niet veel interesse in hun nakomelingen.

Wil je nog een leuk feitje weten? Deze soort heeft ook de bijnaam fire fox, wat duidelijk enige verwarring heeft veroorzaakt met de webbrowser met dezelfde naam. In het Chinees hebben ze zelfs hetzelfde woord voor de rode vos als de rode panda. Het Firefox-logo is echter gebaseerd op de werkelijke vos, niet op onze geliefde rode panda.

 

We kunnen alleen maar hopen dat we door het bewustzijn over deze dieren en het gevaar waarmee het wordt geconfronteerd te verspreiden, misschien iets kunnen doen om te proberen ze niet uit te laten sterven. Deel dit artikel overal!