Chinese zonnedas: habitat en kenmerken
Geschreven en geverifieerd door de bioloog Cesar Paul Gonzalez Gonzalez
De Chinese zonnedas is een klein landzoogdier met een langgerekt en vrij flexibel lichaam. Hij is gemakkelijk te herkennen aan zijn opvallende gelaatstekening en schuwe karakter. Bovendien leeft hij al heel lang samen met de mens en past zich aan de veranderingen in zijn omgeving aan.
Deze soort behoort tot de familie van de Mustelidae, en is dus verwant aan wezels, otters en fretten. De Chinese zonnedas (Melogale moschata) is een klein dier dat een goede bondgenoot voor de mens kan worden. Lees verder om er meer over te weten te komen.
Leefgebied van de zonnedas
Dit zoogdier komt oorspronkelijk uit Zuid-China, maar komt voor in delen van het Indisch-Aziatische continent. Dit omvat India, Laos, Vietnam en Taiwan, waar hij in verschillende regio’s zijn leefgebied deelt met de Birmese zonnedas (Melogale personata).
Dit dier geeft de voorkeur aan tropische en subtropische klimaten en zijn habitat omvat bossen en graslanden. Desondanks is hij niet bang om te leven in gebieden zoals rondom boerderijen, versnipperde bossen en dicht bij huizen.
Fysieke kenmerken
Deze das is een van de kleinste dassensoorten die er bestaan. Hij kan tussen de 1 en 3 kilo wegen en wordt 30 of 40 centimeter lang. Deze soort heeft een lange staart, opvallende oren en een bijzonder slanke vorm. Aan zijn poten zie je sterke klauwen, die uitstekend geschikt zijn om te graven.
Zijn lichaam heeft een donkere kleur, die weinig varieert tussen grijze en bruine tinten. Zijn gezicht heeft een donkere vacht, met witte vlekken rond het oog, waardoor het de karakteristieke vorm van een masker krijgt. Ondertussen is zijn vacht kort met een witte streep op zijn rug.
Het gedrag van de Chinese zonnedas
Het is een schuwe soort, en daarom verplaatst hij zich bij voorkeur ‘s nachts, om interactie met mensen te vermijden. Bovendien kan hij daardoor profiteren van het voedsel uit boomgaarden of plantages, en wordt hij niet gestoord.
Bovendien worden deze dieren beheerst door territoria, maar ze kunnen sociaal worden en zelfs groepen vormen. Volgens een studie gepubliceerd door de Zhejiang Universiteit (Engelse link) kunnen mannetjes en vrouwtjes samen in dezelfde gebieden leven en groepen van maximaal 7 dassen vormen.
Dankzij zijn krachtige klauwen kan deze das in bomen klimmen, hoewel hij gewoonlijk kuilen graaft ter bescherming. Toch kan dit zoogdier boven op boomtakken klimmen en slapen.
Wat eten Chinese zonnedassen?
Dit type das is omnivoor, want zijn dieet bestaat uit kleine knaagdieren, amfibieën, ongewervelde dieren en, in sommige gevallen, vruchten. Hij voedt zich echter bij voorkeur met wormen en insecten, omdat die een grotere bron van eiwitten zijn. Bovendien worden de exemplaren om deze reden meestal gevonden in teeltgebieden, omdat deze soort daar vaker voorkomt.
Voortplanting van de Chinese zonnedas
Het voortplantingsseizoen van de soort begint in januari, maar de meeste exemplaren paren tussen februari en maart. Bovendien begint dit zoogdier na september zijn rustfase, wat betekent dat het zich pas het volgende jaar kan voortplanten.
Hierdoor kunnen vrouwtjes zwanger worden van februari tot oktober, en dan hebben ze een draagtijd van minstens 57 dagen. Hoewel we het nog niet zeker weten, blijkt uit een artikel gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Zoölogische studies (Engelse link) gevonden dat de meeste van deze Chinese zonnedassen slechts één nest per jaar hebben.
Na de voortplanting en dracht worden per nest tussen de 2 en 3 jongen geboren. De moeder geeft ze melk en verzorgt ze in een hol. De kleintjes worden zelfstandig als ze 2 of 3 maanden oud zijn en verlaten dan de bescherming van de moeder. In hun natuurlijke omgeving worden deze dassen meestal 10 jaar oud.
Belang van de Chinese zonnedas
In zijn ecosysteem kan hij beschouwd worden als een ongediertebestrijder, omdat dit zoogdier zich voedt met verschillende ongewervelde dieren. Bovendien kan hij, als hij vruchten eet, een zaadverspreider worden. Hij is echter niet erg goed in deze taak, en wordt als inefficiënt (Engelse link) beschouwd.
Voor de mens wordt deze kleine das beschouwd als een huishoudelijke ongediertebestrijder, omdat hij zich kan voeden met kakkerlakken. Sommige mensen moedigen dit dier zelfs aan om hun huis binnen te gaan, en deze, en andere, insecten te doden. Op het platteland kan de Chinese zonnedas worden beschouwd als een grote bondgenoot.
Staat van instandhouding
Dit dier komt veel voor in het noordoosten van India, en de plaatselijke bevolking jaagt er vaak op voor voedsel. Toch is de Chinese zonnedas wijd verspreid en zijn populatie lijkt niet te zijn afgenomen. Om deze redenen heeft de International Union for Conservation of Nature hem geclassificeerd als een soort van Minst Bezorgd (Engelse link).
Zijn grote aanpassingsvermogen heeft dit dier de kans gegeven te overleven in zo’n veranderende omgeving. Dit maakt de interactie tussen mens en das zo nauw dat het sommige conflicten kan veroorzaken. Over het algemeen is de relatie echter goed.
Hoewel dit niet altijd mogelijk is, zouden alle relaties tussen mens en dier hiernaar moeten streven. De Chinese zonnedas is het levende voorbeeld dat mensen kunnen samenleven met diersoorten zonder op hun biologische behoeften te trappen. Het antwoord ligt in het samenleven met andere soorten, niet in het meedogenloos uitbuiten van hun omgeving.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Duckworth, J.W., Abramov, A.V., Willcox, D.H.A., Timmins, R.J., Choudhury, A., Roberton, S., Long, B. & Lau, M. 2016. Melogale moschata. The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T41626A45209676. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-1.RLTS.T41626A45209676.en.
- Jay F. Storz, W. Chris Wozencraft. (1999) Melogale moschata, Mammalian Species, Issue 631, 3 Pages 1–4, https://doi.org/10.2307/3504333
- Zhou, Y.-B., Zhang, L., Kaneko, Y., Newman, C., & Wang, X.-M. (2008). Frugivory and seed dispersal by a small carnivore, the Chinese ferret-badger, Melogale moschata, in a fragmented subtropical forest of central China. Forest Ecology and Management, 255(5-6), 1595–1603. doi:10.1016/j.foreco.2007.11.018
- Robichaud, W. G. (2010). A field record of Small-toothed Ferret Badger Melogale moschata in Central Laos, and other recent records of ferret badgers from the country. Small Carnivore Conservation, 42, 32-34.
- Zhang, L., Wang, Y., Zhou, Y., Newman, C., Kaneko, Y., Macdonald, D. W., … & Ding, P. (2010). Ranging and activity patterns of the group-living ferret badger Melogale moschata in central China. Journal of Mammalogy, 91(1), 101-108.
- Li, S., Yu, G. H., Liu, S., & Jin, C. S. (2019). First record of the ferret-badger Melogale cucphuongensis Nadler et al., 2011 (Carnivora: Mustelidae), with description of a new subspecies, in southeastern China. Zoological research, 40(6), 575.
- Wu, H. Y. (1999). Is there current competition between sympatric Siberian weasels (Mustela sibirica) and ferret badgers (Melogale moschata) in a subtropical forest ecosystem of Taiwan?. ZOOLOGICAL STUDIES-TAIPEI-, 38(4), 443-451.
- Chuang, S. A., & Lee, L. L. (1997). Food habits of three carnivore species (Viverricula indica, Herpestes urva, and Melogale moschata) in Fushan Forest, northern Taiwan. Journal of Zoology, 243(1), 71-79.
- Pei, K., & Wang, Y. (1995). Some observations on the reproduction of the Taiwan ferret badger(Melogale moschata subaurantiaca) in southern Taiwan. Zoological Studies, 34(2), 88-95.
- Wang, H., & Fuller, T. K. (2003). Ferret badgerMelogale moschata activity, movements, and den site use in southeastern China. Acta Theriologica, 48(1), 73-78.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.