Alles over het gedrag van de koala
De koala is een vertederend dier vanwege de aaibaarheid, en het harige en echt schattige uiterlijk. Omdat ze alleen in Australië te zien zijn, trekken ze bovendien nog meer onze aandacht, omdat we vaak willen wat we nooit kunnen hebben. We nodigen je uit om meer te leren over koalagedrag.
Het gedrag van de koala
Ondanks hun vertederende, lieve verschijning staan koala’s erom bekend dat ze enigszins agressief zijn. Dit gebeurt omdat ze enigszins wantrouwend zijn – ze zijn altijd op hun hoede voor roofdieren.
Als ze echter getemd zijn of de persoon bij wie ze zijn vertrouwen, dan zijn ze lief en aanhankelijk. Natuurlijk zou geen enkel dier zich door ons laten aaien zonder ons eerst te controleren – zelfs honden willen eerst aan ons ruiken voor ze zich door ons laten aaien.
Wat wel waar is, is dat deze enigszins agressieve neiging in specifieke situaties komt doordat het niet erg gezellige dieren zijn en nogal territoriaal zijn.
In feite zijn ze zelfs niet graag bij andere leden van hun eigen soort, tenzij het voor de paring is. Daarom worden ze in hun sociale structuur meestal alleen gezien. Alleen bij zeldzame gelegenheden leven ze in kleine groepjes waarin maar één mannetje zit en de rest vrouwtjes zijn.
Hun leefgebied is in de bomen, dus het zal ongewoon zijn ze op de grond te zien, behalve voor één reden – om van boom te wisselen. Daarin lijken ze erg op luiaards, die alleen uit de boom komen om hun “behoefte” te doen en dan van boom veranderen. De redenen van de koala zijn echter heel anders, waarover we je later meer vertellen.
Hun dieet
Het dieet van de koala is bijna geheel gebaseerd op eucalyptusbladeren, en daarom brengt hij meestal de meeste tijd door in deze boomsoort. Dit is een merkwaardig feit, want eucalyptusbladeren bevatten gifstoffen die meestal schadelijk zijn voor andere plantenetende dieren.
Daarom voedt de moeder haar baby met uitwerpselen. We zeggen uitwerpselen, maar ze komen eigenlijk uit een ander deel van de darm. Dat gezegd hebbende, is het nog steeds voedsel dat door de moeder verteerd wordt om giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de babykoala te elimineren.
Ongeveer twee maanden lang voedt de baby zich met deze substantie die bekend staat als pap. Pas na die tijd durven de baby koala’s zelfstandig wat bladeren uitproberen zonder bang te zijn bedwelmd te raken.
Curiosa over koalagedrag
Er zijn veel curieuze feitjes rond dit grappige dier. Hier zijn er een paar:
- Van boom veranderen. Zoals we al eerder zeiden, wisselt de koala van boom om andere redenen dan de luiaard. Als de winter komt, leeft hij gewoonlijk het grootste deel van zijn tijd in de meest bebladerde bomen, ook als het geen eucalyptusbomen zijn, om door hun bladeren tegen de kou beschermd te zijn. Maar als de zomer aanbreekt, kiest hij minder bebladerde bomen, waar hij zich lager in de boom aan vastklampt om koel te blijven. Het is dus niet ongewoon om koala’s in andere bomen dan eucalyptus te vinden.
- Ze eten niet van alle eucalyptusbomen. Er zijn naar schatting 600 soorten eucalyptusbomen in Australië, maar koala’s voeden zich slechts met 50 daarvan. We weten niet waarom dat is, maar deskundigen denken dat de smaak of geur niet naar hun zin moet zijn.
- Ze lopen, rennen en zwemmen! Dat laatste is niet iets wat ze heel vaak doen en veel mensen geloven het niet. Er zijn echter video’s en foto’s op het internet die bevestigen dat het een feit is. Kijk op YouTube en je vindt er een paar!
- Ze zijn erg slaperig. Er wordt zelfs gezegd dat ze zo’n 22 uur per dag slapen en ze worden behoorlijk boos als je ze wakker maakt!
Koala’s zijn dus nieuwsgierige dieren met nogal ongewoon gedrag, maar we kunnen niet anders dan verliefd op ze worden! Wie kan die schattige gezichtjes weerstaan? Wij in elk geval niet! Bekijk hieronder een ander artikel dat we speciaal voor jou hebben uitgezocht helemaal over koala’s!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Smith, M. (1980). Behaviour of the koala, Phascolarctos cinereus (Goldfuss), in captivity VI*. Aggression. Wildlife Research, 7(2), 177-190.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.