Logo image
Logo image

Ontdek hier alles over de ringmus

4 minuten
De ringmus is een soort die zijn nest in elk hoekje en gaatje bouwt. Ontdek hier andere aspecten van zijn leven.
Ontdek hier alles over de ringmus
Georgelin Espinoza Medina

Geschreven en geverifieerd door de biologe Georgelin Espinoza Medina

Laatste update: 03 december, 2023

Mussen zijn kleine, zeer bekende vogels die in de nabijheid van mensen leven. Er zijn verschillende soorten, maar ze lijken erg op elkaar. Onder de 50 soorten hebben we de Euraziatische ringmus, zo genoemd vanwege zijn voorliefde voor granen.

Hij staat ook wel bekend als de Euraziatische ringmus vanwege zijn inheemse verspreiding. Zijn wetenschappelijke naam is Passer montanus en hij behoort tot de familie Passeridae en de orde Passeriformes . Als je er meer over wilt weten, lees dan verder om meer te weten te komen over zijn habitat, kenmerken en beschermingsstatus.

Waar leeft de ringmus?

Zoals we al zeiden, is deze vogel wijd verspreid, en komt hij voor in Europa en een deel van Azië (vandaar zijn naam Euraziatisch). Bovendien is hij geïntroduceerd in Noord-Amerika. Zijn habitat omvat bossen, tuinen en gecultiveerde gebieden in sommige delen van zijn verspreidingsgebied.

Op andere plaatsen geeft hij de voorkeur aan meer verstedelijkte plaatsen, vooral als de huismus (Passer domesticus) in deze gebieden ontbreekt.

Het woord montanus in de wetenschappelijke naam van deze mus betekent uit de bergen, hoewel zijn habitat meer betrekking heeft op velden en stedelijke gebieden

Fysieke kenmerken van de ringmus

Deze soort lijkt op de andere soorten mussen. Hij is klein en niet langer dan 140 millimeter en 20 gram in gewicht. Hij heeft bruine tinten in het bovenste deel van zijn lichaam, terwijl de buikstreek lichter is met een crèmekleur. Hoewel hij qua uiterlijk lijkt op andere leden van de groep, onderscheidt hij zich door een zwarte vlek die opvalt op zijn witte wangen.

Ze hebben twee dunne witte banden op de vleugels. Ze hebben ook een sterke, kegelvormige, grijze snavel, met lichte poten en donkerbruine ogen. Individuen van beide geslachten lijken op elkaar en jongere vogels hebben een lichter verenkleed.

Er zijn 9 ondersoorten of types van de mussen, gebaseerd op kleine verschillen in hun kleur en geografische ligging.

Gedrag

Op sommige plaatsen zijn de vogels sedentair, terwijl ze op andere plaatsen wat kunnen rondtrekken. Mussen zijn sociale en vocale vogels, met verschillende soorten geluiden. Die welke ze maken tijdens het broeden zijn vrij luid. Ze hebben ook alarmgeluiden in geval van gevaar. Ook de jongen maken karakteristieke geluiden.

Wat eten ringmussen?

Deze vogels zijn omnivoor, want ze eten zowel dieren als planten. Ze hebben echter een voorkeur voor groenten, met name zaden, en hun morfologische kenmerken stellen hen in staat die te eten. Onder deze aspecten kunnen we de sterke, kegelvormige snavel en een goed ontwikkelde krop noemen.

Hun dieet varieert naargelang het seizoen en de beschikbaarheid. Over het algemeen bestaat het dieet in de winter bijna geheel uit kleine wilde zaden die in overvloed in het gebied voorkomen. Hierbij springen de vruchten van grassen in het oog. Ook granen, zoals tarwe, haver en gerst behoren tot hun dieet.

In het voorjaar verhogen ze hun consumptie van dierlijke eiwitten. Dit komt door de hogere voedingsbehoefte voor de voortplanting. Zo is het gebruikelijk dat ze insecten eten, zoals bladluizen en kevers.

Voortplantingsgedrag

Het zijn monogame vogels, waarvan de voortplanting rond maart begint, wanneer het mannetje een plek zoekt om eieren te leggen. De hofmakerij omvat verenkleed vertoningsgedrag, met het spreiden van vleugels en staart, naast het uitstoten van karakteristieke vocalisaties. Hij kan ook materiaal leveren en vluchten uitvoeren om de vrouwtjes te verrassen.

Hoewel ze in andere tijden van het jaar geen agressief gedrag vertonen, verdedigen mannetjes tijdens het broeden het daarvoor gekozen territorium. Ze leggen meerdere legsels per jaar. Beide seksen helpen bij de bouw van het nest en de verzorging van de jongen.

Het nest is eivormig en kan open of gesloten zijn, met een kleine opening aan de voorkant. Het is gemaakt van verschillende materialen, droog gras, takjes en wortels. Daarnaast plaatsen ze veren, haar, wol en zelfs kunstmatig materiaal aan de binnenkant.

Deze vogels gebruiken elk soort hoekje, holte of gat om hun nest te plaatsen, van natuurlijke tot antropogene plaatsen, maar ze geven de voorkeur aan boomholtes. Ze accepteren ook nestkastjes in hun territorium om hun eieren in te leggen.

De leg is variabel, variërend van 2 tot 7 eieren. De eieren zijn glad met verschillende kleurpatronen, vormen en maten. Over het algemeen zijn ze helder met overvloedige donkerbruine vlekken, die soms uniform lijken, zodat ze niet afsteken tegen de toon van de achtergrond. Andere eieren kunnen echter minder vlekken hebben. De broedtijd duurt ongeveer 13 dagen.

Beschermingsstatus van de ringmus

De P. montanus oftewel ringmus is niet bedreigd, want zijn verspreiding is vrij groot. De Internationale Unie voor Natuurbehoud  classificeert hem als Minst Zorgwekkend, wereldwijd en in Europa (Engelse link). Toch wordt geschat dat de populatie afneemt. De belangrijkste bedreigingen zijn het toegenomen gebruik van pesticiden en herbiciden.

Over het geheel genomen is de ringmus een kleine, gezellige en charmante vogel, zoals alle leden van de groep. Hij voedt zich bij voorkeur met zaden, maar past zijn dieet aan volgens zijn voedingsbehoeften en de beschikbaarheid van de omgeving. Een veelzijdige vogel waar we allemaal met plezier naar kijken in al zijn pracht en praal.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • BirdLife International. (2017). Passer montanus (amended version of 2017 assessment). The IUCN Red List of Threatened Species 2017: e.T22718270A119216586.
  • De Castro, C. (2017). Calidad parental del gorrión molinero (Passer montanus) en entornos urbanos. [Tesis de grado, Universidad Complutense de Madrid]. https://www.ucm.es/data/cont/media/www/pag-87789/TFG_Cris_deCastro.pdf
  • García-Navas, V. (2016). Gorrión molinero – Passer montanus. En: Enciclopedia virtual de los vertebrados españoles. Salvador, A., Morales, M. B. (Eds.). Museo Nacional de Ciencias Naturales, Madrid. 1-19 páginas. Recuperado de: https://digital.csic.es/bitstream/10261/111688/6/pasmon_v3.pdf
  • Sánchez-Aguado, F. (1986). Sobre la alimentacion de los gorriones molinero y común (Passer montanus L. y P. domesticus L.), en invierno y primavera. Ardeola, 33(1-3), 17-33.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.