5 leuke feiten over spechten
Geschreven en geverifieerd door de dierenarts en zoötechnicus Sebastian Ramirez Ocampo
Spechten behoren tot de familie Picidae, een groep vogels die zo’n 300 soorten omvat die beroemd zijn om het hameren en trommelen in bomen. De gemiddelde grootte van deze exemplaren varieert van 20 tot 60 centimeter in lengte. Ook vallen ze op door de sterke en opvallende kleuren van hun verenkleed.
Nieuwsgierige feiten over spechten
Deze vogels zijn bijna over de hele planeet verspreid, en ze hebben in de loop der jaren de nieuwsgierigheid van verschillende onderzoekers gewekt. En feit is dat deze bijzondere soort niet alleen bestand is tegen sterke kopbewegingen bij het hameren, maar ook een communicatiesysteem heeft ontwikkeld dat totaal anders is dan dat van de meeste vogels.
Lees verder om de meest interessante aspecten betreffende deze dieren te leren kennen.
1. Uitzonderlijk schedelontwerp
Spechten hameren om verschillende redenen in bomen. Het kan zijn om een nest uit te hameren, voedsel te zoeken of op te slaan – ze stoppen nooit met hameren! Daarom heeft de natuur ze bepaalde speciale vaardigheden gegeven om dit dagelijkse gebeuk te doorstaan. Een voordeel dat deze vogels hebben is bijvoorbeeld dat hun hersenen klein zijn in vergelijking met andere soorten.
Om precies te zijn weegt hun hersenmassa slechts 2 milligram, zodat de versnelling van hun hersenen tijdens het hameren minimaal is. Doordat hun schedelholte gevuld is met cerebrospinale vloeistof is er bovendien minder kans dat de hersenen in een willekeurige richting bewegen.
Aan de andere kant, door onder een hoek te pikken en niet rechtstreeks, wordt de kracht van de inslag verminderd. Ook de structuur van hun schedel is uniek. Enerzijds bestaat het buitenste deel uit hard bot, terwijl het binnenste deel uit meer poreus weefsel bestaat.
Daarom wordt bij het pikken de uitgeoefende en ontvangen kracht rond de schedel verdeeld naar het meer resistente bot, waardoor intracraniële verwondingen worden voorkomen.
Ten slotte wordt volgens een artikel (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Plos One bezitten spechten een benige en gespierde structuur, het hyoïd-apparaat genaamd. Die helpt de hersenen tegen deze impact te beschermen.
2. Spechten hebben een zeer lange tong
Het dieet van een specht is voornamelijk gebaseerd op het eten van insecten zoals termieten, mieren of keverlarven. Deze prooien worden verkregen door op de schors van bomen te pikken en ze aan de buitenlucht bloot te stellen. Zijn belangrijkste jachtwapen is echter zijn tong, die hij als een miereneter gebruikt.
Dit lange orgaan kan tussen de 15 en 35 centimeter meten, afhankelijk van de soort specht. Om verwondingen bij het hameren te voorkomen, bevindt de tong zich bovendien achter de schedel in een structuur in de neusholte.
3. Ze hebben een unieke taal onder de vogels
In tegenstelling tot zangvogels communiceren spechten door op het hout van bomen te tikken. Door deze geluiden kunnen de vogels hun territorium afbakenen, en ook potentiële paringspartners oproepen.
Anderzijds, volgens een artikel (Engelse link) gedeeld in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports , zijn spechten in staat onderscheid te maken tussen de roep van een bekende en onbekende vogel.
Daarnaast kunnen ze door de intensiteit van het getik onderscheiden of het een mannetje of een vrouwtje is. Volgens het bovenstaande gebruiken spechten het getrommel alleen als communicatiebron onder hun eigen soort.
4. Spechten leren trommelen
Terwijl sommige vogels worden geboren met het aangeboren vermogen om te zingen, moeten andere soorten het leren van hun ouders. Dit is het geval bij spechten, waarvan het leerproces tot voor kort niet duidelijk was. Een artikel (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Plos one geconcludeerd dat deze soort dezelfde neurale methoden gebruikt als zangvogels om te leren drummen.
Wat we hier bedoelen is dat spechten pikpatronen leren in plaats van melodieën voor het zingen. Bovendien bevatten de hersenen van deze vogels volgens dit onderzoek een gen dat parvalbumine heet. Dit is ook gevonden bij zangvogels en mensen tijdens het proces van leren vocaliseren.
5. Het verband tussen pikken en het vermogen zich voort te planten
Volgens een artikel (Engelse link) in het tijdschrift Royal Society Open Science, is er een verband tussen verenkleuring en de snelheid van het trommelen op bomen. En, volgens de bevindingen van dit onderzoek, pikten de vogels met sterkere en meer opvallende kleuren met een hogere snelheid.
Zulke kenmerken verbeteren hun kansen op voortplanting. Vrouwtjes voelen zich doorgaans meer aangetrokken tot mannetjes die zulke opvallende kenmerken vertonen.
Het is verbazingwekkend hoe de natuur spechten de ideale vaardigheden heeft gegeven om schade door het slaan op harde oppervlakken te voorkomen. Hun hele natuur gebaseerd op trommelen, want, zoals we hierboven hebben gezien, gebruiken ze dat voor voeding, voortplanting en communicatie met anderen van hun soort.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Cárdenas-Posada G, Fuxjager MJ. Correlated evolution between colour conspicuousness and drum speed in woodpeckers. 2022;9(10):221096.
- Schuppe ER, Cantin L, Chakraborty M, Biegler MT, Jarvis ER, Chen C-C, et al. Forebrain nuclei linked to woodpecker territorial drum displays mirror those that enable vocal learning in songbirds. PLOS Biology. 2022;20(9):e3001751.
- Wang L, Cheung JT-M, Pu F, Li D, Zhang M, Fan Y. Why Do Woodpeckers Resist Head Impact Injury: A Biomechanical Investigation. PLOS ONE. 2011;6(10):e26490.
- Węgrzyn E, Węgrzyn W, Leniowski K. Contact calls in woodpeckers are individually distinctive, show significant sex differences and enable mate recognition. Scientific reports. 2021;11(1):22769.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.