Logo image
Logo image

Kleine Trap: "bijna bedreigd" met uitsterven

5 minuten
Kuikens van kleine trappen zijn behoorlijk vroegrijp. Op 20 dagen na het uitkomen kunnen ze al vliegen, hoewel ze pas 40 tot 45 dagen na het uitkomen uitvliegen. Lees hier meer over deze soort.
Kleine Trap: "bijna bedreigd" met uitsterven
Georgelin Espinoza Medina

Geschreven en geverifieerd door de biologe Georgelin Espinoza Medina

Laatste update: 08 februari, 2024

Er zijn zoveel verschillende vogelsoorten op onze planeet. Ongeveer 10.600 om precies te zijn, met een grote verscheidenheid aan vormen, maten, kleuren en levensstijlen. Onder hen hebben we een exemplaar dat bijna met uitsterven wordt bedreigd en in 2017 werd uitgeroepen tot Vogel van het Jaar. We hebben het over de kleine trap, heb je er al van gehoord?

Zijn wetenschappelijke naam is Tetrax tetrax en het is het enige exemplaar van zijn geslacht. Hij behoort tot de familie Otididae en de orde Otidiformes, en is dus verwant aan de grote trap. Als je er meer over wilt weten, dan vertellen we je er in dit artikel alles over. Lees verder!

Waar leeft de kleine trap?

Deze soort leeft in open gebieden van droge graslanden, hoewel hij zich ook kan aanpassen aan gecultiveerde en begraasde gebieden. Hij heeft een voorkeur voor grote gebieden met een diversiteit aan planten voor de aanvoer van insecten.

Geografisch gezien bevinden de westelijke populaties zich in Rusland, Georgië, Kirgizië, Kazachstan, Oekraïne, China, Iran en Turkije. De oostelijke populaties bevinden zich in Spanje, Portugal, Italië, Frankrijk en Marokko. Het Iberisch schiereiland is de thuisbasis van een groot aantal van deze vogels, omdat het de belangrijkste overwinteringsplaats is voor de westelijke exemplaren.

Fysieke kenmerken van de kleine trap

Some figure
De vleugels van de kleine trap onderscheiden zich door een witte band, met donkere uiteinden, die het best te zien is tijdens de vlucht. Credit: Mike Watson/BirdQuest.

Mannelijke en vrouwelijke kleine trappen lijken qua kleur op elkaar, maar alleen buiten het broedseizoen. Ze hebben een bruinachtig verenkleed met fijne zwarte lijnpatronen. De buikdelen zijn wit, terwijl de snavel en poten meestal lichtbruin zijn. De vleugels zijn wit, maar de uiteinden zijn zwart.

Het uiterlijk van de jongen lijkt op dat van de volwassen dieren. Het mannetje verandert van kleur voor het broedseizoen. De nek wordt zwart, met een witte kraag (een lijn aan de basis en een andere in de vorm van een “v”) waardoor hij er heel elegant uitziet. Het blauwgrijze gezicht en de keel vallen ook op.

Grootte

De Animal Diversity Web (Engelse link) vertelt ons dat deze vogels 40 tot 45 centimeter lang zijn en een spanwijdte hebben van 105 tot 115 centimeter. Hun lichaamsgewicht ligt tussen de 700 en 950 gram.

Gedrag

Het zijn sociale en trekvogels, vooral in de winter, als ze groepen vormen. Deze groepen kunnen gemengd zijn, met exemplaren van Iberische of gewone zandlopers (Pterocles alchata).

Dit wordt beschreven in een artikel (Engelse link) in het tijdschrift Animal Conservation, gepubliceerd in 2010. Daarin legt men uit dat dit gedrag vaker voorkomt in de winter (tot 65% van de interactie).

Trappen voeren snelle vluchten uit, die in sommige opzichten lijken op die van eenden. De bewegingen veroorzaken een karakteristiek sissend geluid, wat de reden is voor de populaire naam van deze vogels. Dit geluid wordt geproduceerd door het verschil in lengte van een van de primaire vleugelveren.

Wat betreft hun zang is deze soort vrij stil, vooral het vrouwtje. Het mannetje maakt een typisch paringsgeluid. Ook de jongen maken een zacht fluitend geluid.

Wat eet de kleine trap?

Some figure
De bedreiging van de kleine trap is het gevolg van de vernietiging van zijn leefgebied. Credit: Pierre Dalous/Wikimedia Commons.

Wat betreft zijn dieet is de kleine trap een omnivoor, met een gevarieerd dieet dat planten, zaden en sommige ongewervelde dieren, zoals insecten, omvat. Deze laatste zijn erg belangrijk tijdens het broed- en opgroeiseizoen.

Een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Vogelstudie in 2002, geeft aan dat volwassen dieren meer plantaardig materiaal eten, terwijl kuikens de voorkeur geven aan geleedpotigen. Hiervan worden kevers het meest gegeten.

Een andere studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift  Avian Conservationuit 2017, evalueerde het winterdieet van deze soort in Spanje. Het specificeert dat de meest geconsumeerde planten in die periode gecultiveerde peulvruchten en onkruid zijn.

Het onderzoek stelt ook vast dat het dieet variabel kan zijn, afhankelijk van of er een regen- of geïrrigeerd systeem wordt gebruikt. In het laatste geval wordt bijvoorbeeld de voorkeur gegeven aan luzerne.

Voortplanting

Voortplanting vindt één keer per jaar plaats, in de voorjaarsperiode. Mannelijke trappen maken een vertoning in een poging vrouwtjes aan te trekken, met gedrag als bijzondere vocalisaties, schoppen, vleugelslagen en zelfs huppelen, allemaal meesters van showmanschap.

Het nest wordt gebouwd in depressies in de grond, die meestal bedekt zijn met plantaardig materiaal. Over het algemeen bestaat het legsel uit 3 tot 4 eieren (met een maximum van 6) en het broeden duurt ongeveer 3 weken. De vrouwtjes nemen alle taken van de verzorging voor hun rekening.

Beschermingsstatus van Tetrax tetrax

Volgens de classificatie van de International Union for Conservation of Nature (Engelse link) (IUCN), die sinds 2004 wordt gehandhaafd, wordt deze soort bijna met uitsterven bedreigd. In Europa zijn de vooruitzichten echter nog zorgwekkender, omdat de soort daar dreigt te verdwijnen.

De populatie telt in Europa ongeveer 194.000 tot 280.000 broedende individuen en is naar schatting sterk in omvang afgenomen, ondanks zijn grote verspreiding op dit continent. De belangrijkste bedreiging is het verlies en de achteruitgang van habitats, als gevolg van de omzetting van grasland in akkerland met een lage intensiteit.

De kleine trap is een sociale en trekvogel met een groot verspreidingsgebied. Menselijke praktijken veranderen echter zijn habitat. Dat is de oorzaak dat zijn voortbestaan bedreigd is. Vooral in Europa. Laten we niet vergeten dat we allemaal een belangrijke rol spelen bij het handhaven van een juist ecologisch evenwicht; we kunnen deze en andere soorten helpen om de strijd te winnen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.