Logo image
Logo image

6 fascinerende trekvogels

4 minuten
Veel verschillende soorten migreren elk jaar, maar vogels vallen op door de ongelooflijke afstanden die ermee gemoeid zijn.
6 fascinerende trekvogels
Eugenio Fernández Suárez

Geschreven en geverifieerd door de dierenarts Eugenio Fernández Suárez

Laatste update: 05 april, 2023

Dierentrek is een van de meest fascinerende dingen in de natuur. Vooral trekvogels vallen op door de enorme afstanden die ze afleggen. Trekvogels zijn normaal gesproken niet aangepast aan extreme kou en hebben de neiging om tijdens de wintermaanden naar warmere streken te trekken. Veel verschillende soorten doen dit, en vandaag willen we je vertellen over zes daarvan.

6 fascinerende trekvogels

De kraanvogel

Niet iedereen weet het, maar de kraanvogel (Grus grus) is een van de verste trekvogels. Deze soort broedt in Noord-Azië en Europa en overwintert dan in de mildere klimaten van Zuid-Eurazië en zelfs Afrika.

Daardoor broeden ze in moerassen in koude landen als Oekraïne, Finland, Zweden of Rusland, waar er wel 100.000 van kunnen zijn. Dan, als de zomer voorbij is, trekken ze naar Noord-Afrika. Velen blijven echter in Zuid-Europa, vooral in Spaanse meren zoals Gallocanta.

Tijdens de migratie kunnen er tot 400 samenkomen. Maar als de migratie voorbij is, hebben ze de neiging zich te scheiden, omdat het niet erg sociale dieren zijn. Deze migratie vindt al duizenden jaren plaats en wordt zowel door Aristoteles als in de Bijbel genoemd.

Daardoor broeden ze in moerassen in koude landen als Oekraïne, Finland, Zweden of Rusland, waar er wel 100.000 van kunnen zijn.

De zwaluw

De zwaluw is een van de kleinste trekvogels en ze leven meestal op open terrein en vestigen zich in schuren, stallen en zelfs huizen.

Ze broeden in het hele Holarctische gebied, dat vrijwel heel Eurazië en Noord-Amerika omvat, met uitzondering van woestijnen en de meest noordelijke gebieden. In tegenstelling tot hun familielid, de huiszwaluw, zijn ze veel algemener in landelijke gebieden.

Na het broeden brengen ze de winter door in landen verder naar het zuiden, zoals India en een groot deel van Afrika en Zuid-Amerika. Ze komen ook voor in landen als Hawaï of Groenland, waardoor ze zeer lange routes kunnen volgen. Ze kunnen zelfs in Zuid-Afrika overwinteren voordat ze naar het Verenigd Koninkrijk trekken.

Some figure

De rosse grutto

De rosse grutto (Limosa lapponica) is een unieke vogel met een naaldachtige snavel. Hij behoort tot een groot aantal watervogelsoorten, maar als het om de trek gaat, komen er maar weinig in de buurt van de afstand die hij aflegt.

De grutto is een recordbreker. Er is geen andere trekvogel die zonder te stoppen zo’n 800 kilometer aflegt, van Alaska naar Nieuw Zeeland. Daardoor komen ze in de maanden daarvoor veel aan, zodat ze de lange reis kunnen doorstaan (hetzelfde gebeurt met bijvoorbeeld zalm). Ze vliegen meer dan een week zonder te stoppen.

De noordse stern

Dit is een zeevogel die broedt in het noordpoolgebied. De reis van deze trekvogels is legendarisch en het is de langste regelmatige migratie die er bestaat in het dierenrijk. Ze steken praktisch de hele planeet over om naar Antarctica te komen.

Door de heen- en terugreis op te tellen,  kan de noordse stern 80.000 kilometer per jaar afleggen en twee zomers per jaar meepakken. Zo leeft deze soort bijna altijd ‘badend’ in zonlicht.

De Noordse Stern steekt praktisch de hele planeet over om naar Antarctica te gaan.

De grauwe pijlstormvogel

Deze soort komt voor in de Atlantische, Stille en Zuid-Indische Oceaan. Als het paarseizoen eindigt, rond april, maken ze een cirkelvormige migratie naar de subarctische wateren in de zomer.

Ze migreren individueel en kunnen tot 900 kilometer per dag afleggen. Dit is niet de langste trekroute van deze soort, maar het is toch een respectabele 14.000 kilometer.

Sommige exemplaren die van Alaska naar Nieuw-Zeeland reizen leggen meer dan 65.000 kilometer af. Als we bedenken dat deze soort een levensverwachting heeft van ongeveer 50 jaar, betekent dit dat sommige vogels in de loop van hun leven bijna vijf miljoen kilometer trekken.

De kanoet

Dit is een watervogel die leeft in het noordpoolgebied. Hun trekroute is niet helemaal precies bekend, maar het schijnt dat ze tijdens de zomer op het zuidelijk halfrond naar Vuurland (bij Zuid-Amerika) reizen, waar ze een paar maanden rusten en zich voeden.

Deze soort heeft verschillende records gebroken en is een van de meest fascinerende vogels die er bestaan. Na meer dan 20 jaar ringen heeft deze vogel dezelfde afstand afgelegd die nodig zou zijn om naar de maan te vliegen.

Hoewel andere soorten naar schatting grotere afstanden hebben afgelegd, is het record van B95 (één individuele kanoet) het verste dat in de geschiedenis is opgetekend.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.