Logo image
Logo image

5 bijzonderheden over de grijze reuzennachtzwaluw

4 minuten
Lees in dit artikel alles over de 5 bijzonderheden over de grijze reuzennachtzwaluw, ook wel spookvogel genoemd.
5 bijzonderheden over de grijze reuzennachtzwaluw
Sebastian Ramirez Ocampo

Geschreven en geverifieerd door de dierenarts en zoötechnicus Sebastian Ramirez Ocampo

Laatste update: 11 september, 2023

De grijze reuzennachtzwaluw of Nictibius griseus is een nachtvogel die behoort tot de familie Nyctibiidae, die in totaal twee geslachten en zeven diersoorten omvat. Hij komt voor in verschillende gebieden van Midden- en Zuid-Amerika. Hij komt voor van het zuidoosten van Mexico tot het noorden van Argentinië en het zuiden van Paraguay.

Merkwaardige aspecten van de grijze reuzennachtzwaluw

Hij is in de volksmond bekend onder verschillende namen, afhankelijk van de plaats waar hij voorkomt, en krijgt namen als heksenvogel en spookvogel. Lees verder om 5 verbazingwekkende en interessante aspecten te ontdekken over deze fascinerende, maar enigszins verontrustende vogel.

1. De grijze reuzennachtzwaluw is een expert in camouflage

Met een gemiddelde grootte van 40 tot 50 centimeter en een gewicht van 250 gram is de grijze reuzennachtzwaluw een vogel die relatief kwetsbaar is voor roofdieren.

Het evolutieproces heeft hem echter het vermogen gegeven om perfect op te gaan in zijn omgeving. Dankzij de lichtgrijze en zwarte tinten van zijn verenkleed kan deze vogel op boomstammen zitten en volledig onopgemerkt blijven.

Ook heeft de grijze reuzennachtzwaluw het vermogen om bij elke bedreiging volledig onbeweeglijk te blijven, met gesloten ogen en mond, en te doen alsof hij een verlengstuk is van de boomstam waarop hij zit. Door deze eigenschap – bekend als cryptische kleuring – is hij in het wild moeilijk waar te nemen.

Some figure
Nictybius griseus.

2. Hij heeft sterk ontwikkelde ogen

Zoals hierboven beschreven heeft de grijze reuzennachtzwaluw een voorkeur om ‘s nachts te jagen. Hij voedt zich voornamelijk met sprinkhanen, krekels en kevers, die hij vangt door geruisloos naar de vindplaats te vliegen.

Daarom heeft deze vogel grote gele ogen, die hem een geweldig zicht in het donker geven. In feite behoort zijn gezichtsvermogen tot de beste in het dierenrijk. Bovendien heeft de grijze reuzennachtzwaluw kleine spleetjes in zijn oogleden, die hem helpen elke beweging waar te nemen, zelfs als zijn ogen helemaal gesloten zijn.

3. In tegenstelling tot andere vogels bouwt de grijze reuzennachtzwaluw geen nesten

Een van de meest opvallende voortplantingsgedragingen bij vogels is het bouwen van nesten voor het leggen van eieren. Dit is echter niet het geval bij de grijze reuzennachtzwaluw. In tegenstelling tot de rest van zijn soort kiest deze “spookvogel” ervoor om zijn eieren te leggen in de spleten of kieren van boomstammen op een hoogte van ongeveer 10 meter.

Hoewel je misschien denkt dat dit een riskante strategie is, zet de grijze reuzennachtzwaluw het ei zo vast dat het op geen enkele manier kan vallen door de beweging van de boom. Ook zijn zowel de mannetjes als de vrouwtjes zeer toegewijd aan de verzorging van hun jongen. Terwijl de een op zoek is naar voedsel, broedt de ander het uit.

De grijze reuzennachtzwaluw is onder andere een monogame vogel, wat betekent dat ze hun hele leven maar één partner houden. Bovendien is de voortplanting van de soort wat traag, omdat het vrouwtje tijdens het leggen maar één ei kan leggen. De broedtijd duurt ongeveer 2 maanden. Zodra het kuiken uit het ei komt, wordt het de eerste weken van zijn leven verzorgd en gevoed door zijn ouders.

4. Er zijn talloze legendes vanwege zijn lied

Naast zijn mysterieuze en verontrustende uiterlijk wordt de grijze reuzennachtzwaluw in de volkscultuur van veel Latijns-Amerikaanse landen herkend vanwege zijn bijzondere lied. De geluiden die deze vogel voortbrengt lijken op die van een klaagzang. Dit heeft aanleiding gegeven tot talrijke mythen en legenden over deze vreemde diersoort.

Een van deze verhalen, afkomstig uit Peru, vertelt dat tijdens een epidemie die de bevolking van een inheemse gemeenschap wegvaagde, de moeder van twee kinderen haar kinderen meenam naar het bos om ze te redden van de ziekte.

Toen ze daar alleen gelaten werden, begonnen de kinderen te spelen en de vruchten te eten die ze daar vonden. Maar toen de avond viel, gingen de kleintjes op zoek naar hun moeder en raakten verdwaald en gevangen in de diepe en dikke tropische jungle.

Het verhaal vertelt dat de geest van de jungle medelijden had met de kinderen en hen in vogels veranderde, zodat ze op zoek konden gaan naar hun moeder. Toen ze echter hun geboortedorp bereikten, waren alle mensen gestorven.

Daarom zegt de legende dat deze vogels vliegen en vliegen op zoek naar hun moeder, en als ze op een boom landen, hebben ze hun bijzondere klaaglied waarvan de Peruanen zeggen dat het klinkt als ayaymamá (een klaagzang over hun moeder).

Some figure
Nictybius griseus.

5. De grijze reuzennachtzwaluw is een uitstekende biologische bestrijder

Volgens talrijke studies kan grijze reuzennachtzwaluw beschouwd worden als een goede bestrijder van kevers en vlinders.

Volgens gegevens van dit onderzoek, waarbij het voedingsgedrag van een groep grijze reuzennachtzwaluwen werd gevolgd, werd berekend dat een enkel paar minimaal 675 insecten per maand en 8.100 per jaar kan vangen. Dergelijke cijfers bevestigen de rol van deze soort als efficiënte ongediertebestrijder in stedelijke en landelijke gebieden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  1. Richard E, Contreras Zapata D, Aguilar P, Delgado Villafuerte C, Ortiz A. Alimentación de Nyctibius griseus en un área urbana y su potencial como controlador biológico, Calceta, Ecuador. 2019. p. 590-6.
  2. Ordano M, Miatello R. Nyctibius Griseus (Aves: Nyctibiidae): Nueva Especie para la Avifauna de Córdoba, Argentina. Natura Neotropicalis. 2001;32:71-2.
  3. Nieto LM, Kretschmer R, Ledesma MA, Garnero Adel V, Gunski RJ. Karyotype morphology suggests that the Nyctibius griseus (Gmelin, 1789) carries an ancestral ZW-chromosome pair to the order Caprimulgiformes (Aves). Comparative cytogenetics. 2012;6(4):379-87.
  4. Holyoak D. Nightjars and their allies, The Caprimulgiformes2001.

 

 

 

 

 

 

 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.