Afrikaanse reuzenijsvogel: gewoonten en voortplanting
De Afrikaanse reuzenijsvogel is het grootste exemplaar van de Alcedinidae familie. Zijn grootte, verenkleed en gewoonten maken hem tot een nogal opvallende vogel. Lees verder om meer over hem te weten te komen.
Kenmerken en habitat van de Afrikaanse reuzenijsvogel
Zijn wetenschappelijke naam is Megaceryle maxima. Hij behoort tot de coraciiform binnen de onderfamilie van de Cerylinae, die alleen in Afrika voorkomen. De reuzenijsvogel komt over het hele continent voor. Hij is echter vooral te vinden in gebieden met een dichte vegetatie in de buurt van rivieren en beken. Hier vindt hij zijn meeste voedsel.
Hoewel hij veel kleiner is dan 1 meter, is hij toch de grootste ijsvogel. Bovendien is het vermeldenswaard dat hij een berucht seksueel dimorfisme heeft. Dit betekent dat het mannetje groter en robuuster is dan het vrouwtje.
Bij beide geslachten is het verenkleed zwart en zilver, of wit. De uiteinden van de veren op de kop zijn wit en de borst is lichter dan de vleugels of de staart, met enkele bruine of roodachtige vlekken.
Bovendien heeft de reuzenijsvogel donkergekleurde poten en een lange snavel, die net als zijn ogen zwart is. Het karakteristieke geluid van deze vogel is een sterk “wak wak wak,” waarmee hij met zijn soortgenoten communiceert.
Tot nu toe zijn er twee ondersoorten reuzenijsvogels bekend:
- Megaceryle maxima maxima, die leeft in het zuidelijk deel van Afrika, Senegal en Ethiopië
- Megaceryle maxima gigantea, die leeft in de oerwouden van Liberia, Tanzania en Angola
Deze soort werd voor het eerst beschreven tijdens een expeditie van de Duitse natuuronderzoeker Peter Simon Pallas in 1769, waarbij hij de vogel Alcedo maxima noemde. Later, in 1848, gaf een andere Duitse naturalist, Johann Jakob Kraup, de vogel de naam die hij vandaag heeft.
Eetgewoonten en voortplanting van de Afrikaanse reuzenijsvogel
Net als andere leden van de familie voedt de reuzenijsvogel zich met vis, hoewel hij soms ook schaaldieren (vooral krabben) aan zijn dieet toevoegt. Als het water troebel is en hij zijn prooi niet kan ontdekken (die hij snel vangt met zijn snavel), eet hij insecten, reptielen of amfibieën… wat een opportunist!
Paring
De paartijd van deze vogel hangt af van het gebied waar hij op een bepaald moment voorkomt. Als zijn leefgebied ten noorden van het continent ligt, ligt de paartijd tussen december en februari. Als hij daarentegen in het zuiden leeft, is de paarperiode van december tot januari.
Deskundigen zijn er nog steeds niet zeker van of de Afrikaanse reuzenijsvogel monogaam is. Wat echter zeker is, is dat beide leden van een paar hun nest bouwen aan de oevers van een rivier. Het onderkomen voor de kuikens is een uitgebreide tunnel van wel twee meter lang, die leidt naar een ruime en comfortabele kamer.
Voordat de eieren worden gelegd, dragen zowel het vrouwtje als het mannetje proviand naar het nest. Na het leggen van drie tot vijf eieren, broeden ze om beurten gedurende een volle maand.
Wanneer de kuikens geboren zijn, blijven ze nog een maand in de kamer, en verlaten daarna voor het eerst het nest. Na nog een maand verlaten ze eindelijk voorgoed het nest. Ze zijn de eerste acht weken van hun leven volledig afhankelijk van hun ouders.
De gewoonten van de Afrikaanse reuzenijsvogel zijn nog steeds een mysterie, maar het is zeker een fascinerende vogel.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
Takeishi, M. (1983). Avifauna od the Omo National Park, Ethiopia, in the Dry Season. African Study Monographs.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.