10 aasetende vogels
Aasetende dieren zijn dieren die kadavers eten die ze niet hebben gejaagd of gedood. En, geloof het of niet, ze spelen een zeer nuttige rol in het ecosysteem: het verwijderen van ontbindende organische resten. Onder hen kunnen we aasetende vogels vinden. Wil je weten wat dat zijn?
Voorbeelden van aasetende vogels
Niet alleen vogels houden zich bezig met deze voedingsactiviteit; er zijn ook insecten en zelfs zoogdieren zoals wasberen die de resten van dieren eten die door anderen zijn opgejaagd. Aasetende vogels kunnen zelfs vechten met grote roofdieren om voedsel. Enkele voorbeelden:
1. Vale gier (Gyps fulvus)
Dit is een van de weinige gieren die in Europa voorkomt, hoewel hij ook voorkomt in Noord-Afrika, het Arabisch schiereiland en Zuid-Azië (tot aan India). Hij geeft de voorkeur aan bergachtige gebieden met rotsen en diepe dalen.
De vale gier – op de hoofdfoto van dit artikel – heeft een spanwijdte van meer dan 2,5 meter en weegt ongeveer 10 kilo. Zijn veren zijn kaneel- of okerkleurig, zijn kop en nek zijn wit en met zijn grijzige, gehaakte snavel – typisch voor roofvogels – kan hij stoffen en huiden verscheuren. Dankzij zijn krachtige gezichtsvermogen kan hij karkassen op enkele meters afstand zien.
2. Lammergier (Gypaetus barbatus)
De lammergier is nog een van de bekendste aasetende vogels, die je kunt zien in het Cantabrische gebergte, de Alpen, de Pyreneeën, Noord- en Zuid-Afrika, Oost-Europa en zelfs de Himalaya.
Hun verenkleed varieert per leeftijd; als ze volwassen zijn, kunnen ze bruin, zwart, wit en grijs van kleur zijn. Daarnaast hebben ze de typische gehaakte snavel en kleine maar zeer ontwikkelde ogen.
3. Andescondor (Vultur gryphus)
Dit is een van de weinige aaseters van Zuid-Amerika, specifiek van het Andesgebergte, die wordt gekenmerkt door zijn zwarte en grijze verenkleed, met een witte nek en kale kop. Mannetjes zijn groter dan vrouwtjes en hebben een kuif en plooien op het gezicht die groeien naarmate ze ouder worden.
De Andescondor voedt zich met dode dieren, maar als ze die eenmaal zien, vliegen ze er uren of zelfs dagen overheen. Met hun sterke snavels scheuren ze weefsel en huiden en ze kunnen zich een hele dag voeden: ze kunnen vijf kilo vlees in één keer opeten! Dit is na vijf weken vasten.
4. Aasgier (Neophron percnopterus)
Dit is nog zo’n aaseter. Hij leeft niet alleen in Egypte, maar ook op het Iberisch schiereiland, in Noord- en Centraal-Afrika en in Zuidoost-Azië.
Hij is klein vergeleken met andere gieren; jonge gieren zijn bruinachtig van kleur en volwassen gieren hebben gele poten en kop, een wit lichaam en vleugels met donkere punten en een volledig lichte staart.
Als er aas is, is de aasgier een van de laatsten die nadert om te eten, hij wacht tot de grotere dieren het vlees hebben opgegeten en schrokt dan huiden of vet op. Hij vult zijn dieet aan met insecten, eieren of kleine prooien.
5. Steenarend (Aquila chrysaetos)
De steenarend is een van de grootste vogels met een hoogte van 90 tot 100 centimeter en een spanwijdte van 2,27 meter. Hij heeft een prachtige kastanjekleur op zijn rug met lichtere kleuren op zijn buik.
Zijn veren zijn langwerpig en hebben elk een kleine witte vlek. Het dieet van deze angstaanjagende jager is gebaseerd op haasachtigen zoals hazen, maar hij is in staat om aas te eten als de middelen schaars zijn.
6. Ekster (Pica pica)
De ekster is een prachtige vogel die wordt gekenmerkt door zijn onmiskenbare zwart-witte kleur. Hij komt voor in sommige gematigde streken van Azië, Afrika, Arabië, Noord-Amerika en Europa. De snavel van deze soort is niet aangepast aan een specifiek dieet, dus hij eet alles, van insecten en granen tot aas, eieren en kuikens van andere vogels.
7. Zwarte wouw (Milvus migrans)
De zwarte wouw is een roofvogel die tussen de 50 en 60 centimeter lang is, maar een spanwijdte heeft van bijna anderhalve meter. Hij heeft een trekgedrag, dus, afhankelijk van de tijd van het jaar, kan hij gevonden worden in Afrika, Europa, Azië en Oceanië.
Zijn dieet is gebaseerd op het jagen op vogels, vissen, zoogdieren, amfibieën en reptielen, maar hij kan zich ook voeden met aas wanneer dat nodig is.
8. Kauw (Coloeus monedula)
Deze vogel lijkt qua uiterlijk veel op kraaien, omdat hij een van hun naaste verwanten is. Hij is ongeveer 33 centimeter lang en heeft een spanwijdte van 67 centimeter. Zijn verenkleed vertoont een combinatie van donkerbruine en zwarte kleuren, met een lichtere grijsachtige kop.
Het dieet van de kauw is opportunistisch en past zich aan aan alles wat voorhanden is, waaronder aas.
9. Zwarte kraai (Corvus corone)
Deze soort kan verward worden met zijn verwanten de kauw en de kraai vanwege zijn kleine formaat en donkere verenkleed. Hij komt voor in een groot deel van Europa, delen van Azië en Egypte. Hij heeft een omnivoor dieet dat zich kan aanpassen aan de beschikbaarheid van voedsel en eet insecten, zaden, granen, kleine zoogdieren en allerlei soorten aas.
10. Monniksgier (Aegypius monachus)
Deze laatste van de aasetende vogels komt oorspronkelijk uit Azië, hoewel hij ook in Zuid-Europa te vinden is, altijd in ravijnen en kliffen. Zijn veren zijn donker, maar niet per se zwart, en zijn kop is lichter van kleur, waardoor hij er kaal uitziet. Er zijn geen verschillen tussen de geslachten.
We hopen dat je genoten hebt van onze kijk op aasetende vogels. Waarom bekijk je niet het artikel over hetzelfde onderwerp dat we hieronder speciaal voor jou hebben geselecteerd!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Procuraduría Federal de Protección al Ambiente. (2020). Águila Real, especie emblemática de México. Recuperado el 9 de enero de 2022, disponible en: https://www.gob.mx/profepa/articulos/91717
- Unidad de coordinación del MdE de la CMS sobre rapaces. (2017). Resumen del Plan de Acción de múltiples especies para la conservación de los buitres de África y Eurasia. Recuperado el 9 de enero de 2022, disponible en: https://www.cms.int/raptors/sites/default/files/publication/vulture-msap_summary_s.pdf
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.