Logo image
Logo image

10 curiositeiten over kraaien

6 minuten
Kraaien zijn dieren met een weinig vleiende reputatie, maar dit is niet gegrond. Hun intelligentie en persoonlijkheid zullen je verrassen.
10 curiositeiten over kraaien
Samuel Sanchez

Geschreven en geverifieerd door de bioloog Samuel Sanchez

Laatste update: 21 december, 2022

De curiositeiten over kraaien gaan veel verder dan hun veronderstelde associatie met slechte voortekenen en hun relatie met kwade entiteiten, zoals heksen, demonen of de dood zelf. Hun verenkleed, snavel en zwarte ogen hebben door de geschiedenis heen legendes en angst gecreëerd. Tegenwoordig onderscheiden deze vogels zich door iets veel waardevollers: hun intelligentie.

In de afgelopen jaren is aangetoond dat kraaien complexe leervaardigheden hebben. Ze werken met elkaar samen om gemeenschappelijke doelen te bereiken. Ze zijn zelfs in staat om onderscheid te maken tussen ervaren en beginnende rivalen. Sta versteld van de intelligentie van deze prachtige en mysterieuze vogels, want we vertellen je 10 curiositeiten over kraaien in het onderstaande artikel.

10 Curiositeiten over kraaien

1. Ze behoren allemaal tot hetzelfde geslacht

Voordat we het hebben over de intelligentie van deze vogels, moeten we ze vanuit genetisch oogpunt definiëren. Als we het woord “kraai” gebruiken, hebben we het niet echt over een specifieke soort. We refereren eerder naar over 45 verschillende vertegenwoordigers van het geslacht Corvus, dat tot de familie Corvidae behoort.

Deze intimiderende dieren behoren ook tot de orde van de Passeriformes. Ze maken dus deel uit van dezelfde groep als kanaries, mussen, distelvinken en alle zangvogels. De meestvoorkomende kraai of raaf, is Corvus corax. Deze soort komt gelijkmatig verdeeld over het noordelijk halfrond voor.

Er zijn tot 8 ondersoorten van Corvus corax. Hun fysieke verschillen zijn minimaal, maar de sleutel tot differentiatie ligt in hun genen.

2. Ze hebben vergelijkbare lichaamsvormen

Kraaien worden beschouwd als middelgrote vogels. Toch zijn er opmerkelijke verschillen tussen zijn vertegenwoordigers. De Mexicaanse soort Corvus imparatus heeft een maximale lengte van ongeveer 34 centimeter. De Corvus crassirostris is endemisch in de hoorn van Afrika en kan gemakkelijk 70 centimeter en 1,5 kilogram in gewicht bereiken.

Wat hun uiterlijk betreft, zijn alle soorten slank en robuust, met een kleine kop die een zeer grote en opmerkelijke kegelvormige snavel ondersteunt.

Het verenkleed is metaalzwart met iriserende lichtere delen, maar er zijn soorten die deze regel breken. De Corvus cornix heeft bijvoorbeeld bijna de hele rug en buik in crèmetinten, met zwarte vlekken op het hoofd, de nek, de vleugels en de staart.

Some figure

3. Soorten met een kosmopolitische verspreiding

Kraaien leven in alle gematigde streken van de wereld, met uitzondering van Zuid-Amerika en enkele afgelegen eilanden. Zoals we eerder zeiden, is Corvus corax de meest bekende soort. Hij wordt praktisch in heel Azië, Noord-Amerika en een groot deel van Europa  aangetroffen, zoals aangegeven op verspreidingskaarten (Engelse link).

De meeste soorten kraaien geven de voorkeur aan open omgevingen. Ze zijn echter te vinden in vrijwel alle ecosystemen, behalve regenwouden.

4. Kraaien kunnen gereedschap gebruiken

Nu we hun geslacht hebben uitgelegd, is het zeker tijd om te praten over de ongewone intelligentie van deze vogels. Tot voor kort werd het gebruik van hulpmiddelen voor persoonlijk gewin beschouwd als uniek voor mensachtigen. Kraaien en andere intelligente vogels hebben echter aangetoond dat dit vooroordeel niet klopt.

Volgens studies is Corvus moneduloides de soort die het meest opvalt wat dit onderwerp betreft. Het is aangetoond dat deze kraai 2 soorten basisgereedschap kan maken van takken (de bladeren scheuren en alleen een gebogen punt achterlaten), om een “haak” te verkrijgen om larven en ongewervelde dieren uit de hoekjes van bomen en de grond te verzamelen.

Interessant is dat kraaien hun gereedschap anders gebruiken als ze op boomschors of in het substraat worden gebruikt.

5. Ze kunnen de capaciteiten van hun rivalen onderscheiden

Recent onderzoek (Engelse link) heeft aangetoond dat de intelligentie van kraaien verder gaat dan hun vermogen om gereedschappen te maken. Ze  gedragen zich namelijk anders, afhankelijk van de vaardigheden van hun rivalen. In dit scenario kunnen ze hun voedsel op de een of andere manier verdedigen op basis van het gedrag dat wordt waargenomen bij hun rivalen.

In dit eerder genoemde experiment kunnen we zien hoe de kraaien als verzamelaars (die hun voedsel bewaren) zich gedragen tegenover de plunderaars (die het voedsel proberen te stelen).

Verrassend genoeg herinneren degenen die hun voedsel bewaren zich degenen die in het verleden van hen hebben gestolen. Vervolgens handelen ze met meer achterdocht en voorzichtigheid tegenover meer ervaren dieven.

6. Sommige kraaien kunnen vissen!

Een van de meest onverwachte curiositeiten van kraaien is dat sommige soorten (zoals Corvus cornix) kunnen “vissen.” Hoewel ze daar zelf geen gereedschap voor gebruiken, hebben ze de aanwezigheid van voedsel kunnen associëren met de komst van vissen naar de oppervlakte.

Om deze reden gooien ze stukjes brood die op het land liggen in het water van de meren. Wanneer een hongerige vis arriveert, maken ze van de gelegenheid gebruik om erop te jagen.

7. Een gevarieerde voeding

Kraaien zijn voornamelijk aaseters. Ze eten een groot aantal voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, waaronder geleedpotigen, amfibieën, kleine zoogdieren, vogels, reptielen en aas. Ze zijn ook beroemd omdat ze zich voeden met de pasgeborenen van vele soorten. Daarnaast eten ze de wormen en ongewervelde dieren die zichzelf ook voeden met dood vlees.

Naast vlees van dierlijke oorsprong vullen ze hun dieet ook aan met granen, zaden en andere plantaardige stoffen. Een curiositeit van de Australische kraaien is dat ze zelfs hebben leren jagen op de giftige padden die de regio binnenvallen ( Rhinella marina ). Deze draaien ze om zodat ze toegang krijgen tot hun onderkant zonder in contact te komen met hun giftige klieren.

8. Ze hebben een uitstekend geheugen

Een andere curiositeit van kraaien is dat ze zich gebeurtenissen uit het verleden herinneren, althans op middellange termijn. Ze bewaren hun voedsel in verborgen plekken en enige tijd later kunnen ze zich de schuilplaats herinneren en er naar terugkeren. Niet alleen dat, maar het is ook aangetoond dat ze in staat zijn om menselijke gezichten te herkennen en deze te relateren aan specifiek gedrag.

Bovendien zijn deze vogels in staat hun kennis over te dragen op hun kroost.

9. Kraaien zijn zeer luidruchtige dieren

Zoals aangegeven door Animal Diversity (Engelse link), gebruiken kraaien hun geluiden om een breed scala aan berichten te verzenden. De Corvus corax is hier het beste voorbeeld van. Er is namelijk geregistreerd dat hij 15 tot 33 verschillende soorten gekrijs gebruikt, afhankelijk van de situatie. Deze vogels zenden beltonen, alarm- en veiligheidsgeluiden uit en geluiden om territoriale afbakening aan te duiden.

Naast hun vocale vaardigheden gebruiken kraaien ook hun verenkleed en fysieke vorm om berichten over te brengen. Ze doen dat vooral wanneer een ander exemplaar hun territorium binnendringt. Ze verhouden zich door middel van geluiden tot hun omgeving, maar maken ook gebruik van visuele, chemische en tactiele elementen.

10. Ze worden niet met uitsterven bedreigd

De meeste kraaien staan vermeld in de categorie “Minste zorg” op de rode lijst van de IUCN. Dit komt omdat het extreem intelligente en generalistische dieren zijn, en daarom hebben ze zich goed aangepast aan de menselijke omgeving en antropische veranderingen. Dit betekent echter niet dat ze geen wereldwijde en regionale bescherming nodig hebben.

Zo is onlangs de soort Corvus hawaiiensis in het wild uitgestorven verklaard. Ontbossing en landtransformatie zijn de grote boosdoeners geweest voor de achteruitgang van de populatie. Infectieuze agentia (zoals aviaire malaria) verklaren ook de verdwijning van deze dieren. Kraaien zijn slim, maar niet onoverwinnelijk.

Some figure

Zoals je in dit artikel hebt gelezen, zijn er veel curiositeiten over kraaien. Ze vallen op door hun ongewone intelligentie, maar het is ook interessant om onder meer hun voedingsgewoonten en communicatieve vaardigheden te zien.

We raden je aan meer over hen te weten te komen via online video’s en documentaires. Kraaien zijn echt fascinerende dieren en worden dan ook uitgebreid bestudeerd op hun cognitieve vaardigheden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Loretto, M. C., Fraser, O. N., & Bugnyar, T. (2012). Ontogeny of social relations and coalition formation in common ravens (Corvus corax). International journal of comparative psychology/ISCP; sponsored by the International Society for Comparative Psychology and the University of Calabria, 25(3), 180.
  • Seed, A. M., Clayton, N. S., & Emery, N. J. (2008). Cooperative problem solving in rooks (Corvus frugilegus). Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, 275(1641), 1421-1429.
  • Fritz, J., & Kotrschal, K. (1999). Social learning in common ravens, Corvus corax. Animal Behaviour, 57(4), 785-793.
  • Bugnyar, T., & Heinrich, B. (2005). Ravens, Corvus corax, differentiate between knowledgeable and ignorant competitors. Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, 272(1573), 1641-1646.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.