De grote pieterman: hoe zijn dodelijke gif te bestrijden
De grote pieterman is een medisch belangrijke zeediersoort met een potentieel dodelijk gif. Natuurlijk zijn er bepaalde verzachtende factoren die de risico’s kunnen verkleinen, dus het is altijd belangrijk om te weten hoe je op de meest geschikte manier met deze ontmoetingen omgaat.
De wetenschappelijke naam van deze soort is Trachinus draco en hij behoort tot de orde van de baarsachtigen. Het is een van de meest diverse en overvloedige groepen gewervelde dieren ter wereld. Leer meer over de angel van de grote pieterman in het volgende artikel.
Algemene informatie over de grote pieterman
De grote pieterman behoort tot het meest diverse geslacht van de familie Trachinidae (Trachinidae), die in totaal uit 8 soorten bestaat. Hiervan is Trachinus draco de meest algemene en overvloedige, volgens een artikel gepubliceerd in Zoologica Baetica (Spaanse link).
De grote pieterman is een organisme met strikt benthische gewoonten. Dit betekent dat hij dicht bij de zeebodem leeft, op een diepte van niet meer dan 300 meter.
Meestal blijft hij ingegraven in de zandbanken bij de kusten, wat de belangrijkste reden is voor verschillende ongelukkige ontmoetingen met zwemmers.
Deze soort komt voor in een groot deel van de Atlantische Oceaan. Zijn aanwezigheid is echter beperkt tot de kustlijnen. Hij komt voor van Noorwegen tot Mauritanië, inclusief de Middellandse Zee, de Zwarte Zee en verschillende eilandregio’s, zoals Madeira en de Canarische Eilanden.
Grote pietermannen hebben een slank, langgerekt uiterlijk dat breder wordt naar de mond toe. Zoals FishBase (Engelse link) vermeldt , is hun lichaam gemiddeld 25 centimeter lang, maar kan het 40 centimeter bereiken. Daarnaast is hun kleurpatroon beperkt tot lichtbeige kleuren met donkerbruine vlekken.
Tegelijkertijd heeft de soort twee buikvinnen, één staartvin en twee rugvinnen. Deze laatste zijn onopvallend en hebben verdikte stralen, die verbonden zijn met gifklieren die onder druk vrijkomen.
Hoe krachtig is het gif van de grote pieterman?
Het gif van de grote pieterman bestaat uit twee belangrijke gifstoffen: trachykinine en dracotoxine. Dit staat in een artikel (Engelse link) dat is gepubliceerd in het tijdschrift Toxicon: X. Deze moleculen staan ook bekend als cytolysinen en worden gekenmerkt door het veroorzaken van cellyse.
Daarom variëren hun effecten op mensen afhankelijk van het gebied en het tijdstip van inoculatie. Een onderzoek (Engelse link) gepubliceerd inToxinen (Bazel) staat dat het gif van de grote pieterman over het algemeen hemolytische en neurotoxische effecten heeft.
De veroorzaakte letsels zijn erg pijnlijk en het ongemak verspreidt zich over het gebied tot het ondraaglijk wordt. Een klinische notitie (Spaanse link) gepubliceerd in Medifam staat dat de pijn vaak gepaard gaat met de volgende symptomen:
- Misselijkheid
- Zweten
- Het gevoel van bewustzijnsverlies
Hoewel deze symptomen erop lijken te wijzen dat de steek van de grote pieterman niet gevaarlijk is, kan de situatie verergeren als deze niet snel wordt behandeld. Het kan zelfs leiden tot necrose. Bovendien suggereert een publicatie (Engelse link) in The Journal of Laryngology & Otologydat neksteken altijd een noodgeval zijn.
Vanwege al het bovenstaande is het cruciaal dat je naar het dichtstbijzijnde gezondheidscentrum gaat zodra je gebeten wordt. De meeste gevallen zullen na behandeling snel verdwijnen, maar je moet heel voorzichtig zijn met letsels op het hoofd of in de buikstreek. Dit vanwege de mogelijkheid dat het gif vitale organen – zoals het hart – bereikt en dodelijk wordt.
Het gif kan meer of minder giftig zijn
Het gifafscheidingsapparaat van de grote pieterman bestaat uit twee klieren die verbonden zijn met elke rugvin. Volgens een studie gepubliceerd (Engelse link) in het tijdschrift Acta Zoologica reageren deze structuren verschillend op de temperatuur van de omgeving, waardoor de structuur en de effectiviteit van het gif veranderen.
Desondanks is het belangrijk om te benadrukken dat het precieze effect van temperatuur op het gif van de grote pieterman nog steeds onzeker is. Zoals het bovenstaande onderzoek suggereert, kan koud water de toxiciteit verhogen. Het gif wordt beschouwd als thermolabiel – warmtegevoelig – en warm water wordt vaak gebruikt als de primaire behandeling voor letsels.
Hoe een steek van de grote pieterman te behandelen
Volgens een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Toxicon:X – hierboven geciteerd – is de gebruikelijke behandeling van een steek van de grote pieterman het onderdompelen van het ledemaat of de plek van de verwonding in heet water (tussen 39 en 45 °C). Als dit gedurende 20 tot 90 minuten wordt gedaan, zal de pijn geleidelijk afnemen.
De bovenstaande procedure dient alleen om de gifstoffen van de grote pieterman te “neutraliseren.” De wond moet echter nog wel gedesinfecteerd worden om secundaire infecties te voorkomen. Dit kan direct thuis worden gedaan, maar het is belangrijk dat je naar een zorginstelling gaat om er zeker van te zijn dat het correct wordt gedaan.
Afhankelijk van de ernst van de laesie en de inoculatietijd kan het in ernstige gevallen nodig zijn om necrotisch weefsel uit de wond te verwijderen.
Dit moet worden gedaan door een zorgverlener om de asepsis van de procedure te garanderen. De arts kan ook het gebruik van lokale verdovingsmiddelen of ontstekingsremmers aanbevelen, voor de volgende doeleinden:
- Om zwelling te verminderen
- Om pijn te bestrijden
- Om algemeen ongemak onder controle te houden
Antibiotica kunnen ook worden aanbevolen voor een variabele periode. Deze indicatie wordt echter overgelaten aan de beslissing van de professional.
Wat kun je doen als je gebeten bent door een grote pieterman?
In ieder geval is het noodzakelijk om zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde arts of het dichtstbijzijnde ziekenhuis te gaan en te melden welke vissoort de verwonding heeft veroorzaakt.
Dat laatste is natuurlijk niet altijd mogelijk. Geef dus voorrang aan het bereiken van de dokter. Als je waarschijnlijk vertraging oploopt of ver weg bent, kun je deze tips volgen:
- Reinig en desinfecteer de verwonding (verwijder de resten van de stekels heel voorzichtig).
- Dompel het ledemaat onder in heet water (tussen 39 en 45 °C) of pas warmte toe met fomentatie gedurende ten minste 30 minuten.
Vermijd het gebruik van tourniquets of het toepassen van koude na deze stappen.
De bovenstaande tips zijn slechts een voorlopige behandeling, dus het is nog steeds dringend noodzakelijk dat je naar een arts gaat. Onthoud dat elk geval geëvalueerd moet worden om ernstige complicaties te voorkomen. Dus als je gebeten bent door een van deze vissen, geef dan prioriteit aan je gezondheid en wees niet onvoorzichtig.
Een pijnlijke steek, maar gemakkelijk te behandelen
Zoals je kunt zien, zijn steekjes van de grote pieterman meestal niet moeilijk te behandelen, maar ze moeten onmiddellijk behandeld worden om te voorkomen dat de verwonding verergert. In de meeste gevallen zal deze episode eindigen als niet meer dan een slechte herinnering.
Als het echter jouw beurt is om iemand te helpen, houd de symptomen dan goed in de gaten en ga terug naar de dokter als er nog steeds geen verbetering optreedt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Arantón-Areosa, L., Díaz, B. G., Rey, J. S. C., Prieto, J. M. R., Filgueiras, J. V., & Casal, M. J. C. (2008). Cicatrización de lesión secundaria a amputación de dedo índice por picadura de Pez Araña. Enfermería Dermatológica, 2(3), 28-33. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4609991
- Bañón, R., GaRCía-FeRnández, C., Alonso-Fernández, A., Arronte, J. C., Baldó, F., Mariño, J. C., & Carlos, A. D. (2021). Enigmatic coloration pattern in greater weever Trachinus draco Linnaeus, 1758 and its biological significance. CYBIUM, 45(3), 205-208. https://digital.csic.es/handle/10261/261325
- Campos, F. V., Fiorotti, H. B., Coitinho, J. B., & Figueiredo, S. G. (2021). Fish cytolysins in all their complexity. Toxins, 13(12), 877. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8704401/
- Delibas, V., Ocar, G., Ugurlugulbuken, G., Guney, Z., Alagoz, S., Ozdas, T., & Kuran, G. (2023). How dangerous can a small fısh be? A greater weever attack. The Journal of Laryngology & Otology, 137(3), 350-353. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35000640/
- Gorman, L. M., Judge, S. J., Fezai, M., Jemaà, M., Harris, J. B., & Caldwell, G. S. (2020). The venoms of the lesser (Echiichthys vipera) and greater (Trachinus draco) weever fish–A review. Toxicon: X, 6, 100025. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2590171020300035
- Lemus Reyes, J. N., & Boada Fernández del Campo, C. (2001). La picadura del pez araña. Medifam, 11(6), 62-69. https://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S1131-57682001000600006&script=sci_arttext&tlng=en
- Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. (s. f.). Guía de especies marinas desembarcadas en puertos españoles: Peces óseos. Consultado el 2 de junio de 2023. https://www.mapa.gob.es/es/ministerio/servicios/informacion/plataforma-de-conocimiento-para-el-medio-rural-y-pesquero/observatorio-de-buenas-practicas/buenas-practicas-sobre-alimentacion/guia-peces2.aspx
- Portillo Strempel, A., & Herrera Ceballos, E. (2014). Histology of the venom gland of T rachinus draco (A ctinopterygii, T rachinidae). Acta Zoologica, 95(2), 125-132. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/azo.12004
- Strempel, A. P., Baró, J., Mancera, J. M., & Ceballos, E. H. (2008). Distribución espacial de Trachinus draco (Linnaeus, 1758),(Pesciforme, Trachinidae) en el norte del Mar de Alborán (España). Zoologica baetica, (19), 3-14. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5413716
- Trachinus draco summary page. (s. f). FishBase. Consultado el 7 de junio de 2023. https://www.fishbase.se/summary/trachinus-draco.html
- Pez araña (Trachinus draco). (s. f.). Canal Mar Menor. Recuperado el 7 de junio de 2023. https://canalmarmenor.carm.es/inventario-ecologico/fauna/pez-aranatrachinus-draco/
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.