Logo image
Logo image

Ontdek de gouden schildpadkever

3 minuten
Kevers spelen een belangrijke rol in de natuur en helpen dankzij hun talrijke functies voor de afbraak van metabolische en dode materie om ecosystemen in stand te houden. Vandaag gaan we de gouden schildpadkever onder de loep nemen.
Ontdek de gouden schildpadkever
Laatste update: 10 mei, 2021

In de nomenclatuur van dierennamen vinden we een hele merkwaardige de gouden schildpadkever. Deze soort geleedpotigen dankt zijn naam aan zijn eigenaardige vorm en kleur.

Van alle bestaande keversoorten is het er niet eentje waar mensen veel van af weten, misschien vanwege de beperkte verspreiding ervan. We willen daarom van de gelegenheid gebruik maken om enkele karakteristieke aspecten van deze soort te noemen.

Details over de gouden schildpadkever

Kevers zijn insecten die in de natuur een belangrijke rol spelen. Ze kunnen in elk type ecosysteem leven en zijn verantwoordelijk voor het afbreken van verschillende overblijfselen van organisch materiaal. Ze werden bovendien in Egypte als goden aanbeden.

Daarnaast kunnen we ook andere interessante eigenschappen waarderen, van bioluminescentie tot zwemmen. Afgezien van dit alles, kunnen we allerlei soorten diversiteit tussen deze wezens vinden. Lieveheersbeestjes zijn bijvoorbeeld kevers, ook al zien ze er niet zo uit.

De wetenschappelijke naam van de gouden schildpadkever

Some figure

De gouden schildpadkever is een geleedpotige die in de categorie van coleoptera-insecten valt. Tegelijkertijd behoort het tot de chrysomelid-familie en draagt het de wetenschappelijke naam Charidotella sexpuntacta.

We kunnen hem echter ook met een andere wetenschappelijke naam identificeren, Metriona bicolor. Je kunt deze kever met deze naam in boeken en oude artikelen vinden.

Omschrijving

De gouden schildpadkever is een klein insect, met een lengte van 8 millimeter. De naam verwijst naar zijn uiterlijk, waarbij het woord schildpad naar de vorm van zijn lichaam verwijst.

De ‘schaal’ heeft transparante randen, omdat ze geen pigmentatie hebben. Bij het observeren van deze randen doet zijn vorm aan het lichaam van een schildpad denken, met zijn schaal, poten en staart.

Met betrekking tot het andere deel van zijn naam – gouden – heeft dit met variatie in de tonaliteit van zijn lichaam te maken. Hij kan kleuren tussen oranje en goud aannemen, altijd met een metallic tintje.

Een ander merkwaardig detail is bovendien dat deze kevers, afhankelijk van hun ‘gemoedstoestand’, van kleur veranderen. Om specifieker te zijn, wanneer het insect van streek is, wordt zijn heldere gouden toon donkerbruin.

Hoewel wetenschappers de oorzaak van de kleurverandering bij deze soort niet hebben onderzocht, hebben ze hetzelfde in de C. egregia bestudeerd. Het lijkt erop dat deze verandering met de hydratatie en uitdroging van het insect te maken heeft.

Wanneer de elitrische marges van de kever gehydrateerd of uitgedroogd zijn, veroorzaken de regelkleppen de kleurverandering. Hierdoor verandert zijn lichaam van helder goud naar roodbruin.

De opvallende kleur van deze soort kan dus variëren afhankelijk van de stemming of het vochtgehalte. Hij kan ook kleine zwarte vlekken op zijn lichaam vertonen.

Verspreiding en habitat

Met betrekking tot zijn verspreiding komt de gouden schildpadkever uit Noord-Amerika. Specifiek in de zuidelijke regio van het land, hoewel het ook in Zuid-Amerika voorkomt.

Voedsel

Deze soort is in wezen herbivoor, omdat hij zich met bladeren van de soort Ipomoea purpurea voedt. Dit is de blauwe winde, een plant die typerend is voor tropische en gematigde streken van de wereld.

Voortplanting

Some figure

Binnen de verschillende soorten voortplanting vallen kevers in de categorie van eierenleggende dieren.

In het geval van de gouden schildpadkever leggen de vrouwtjes afgeplatte, witte eieren. Als het tijd is om ze te leggen, plaatsen ze ze op de stengels van planten of aan de onderkant van bladeren.

Het duurt daarna ongeveer 5 tot 10 dagen voordat de roodachtig gekleurde larve tevoorschijn komt. Na het uitkomen hecht hij zich aan de huid of uitwerpselen en de volwassen kever komt na twee weken tevoorschijn.

Natuurlijke vijanden

Onderzoek heeft de aanwezigheid aangetoond van natuurlijke vijanden van de gouden schildpadkever, twee soorten wespen- en vliegenparasitoïden. Een van de parasieten is de tachinidevlieg die de wetenschappelijke naam Eucelatoriopsis dimmocki draagt. De andere is de eulophid wesp Tetrastichus cassidus.

De larven van deze kevers kunnen ook aan andere roofdieren worden blootgesteld. Deze omvatten lieveheersbeestjes en verschillende soorten bedwantsen, zoals sikkelwantsen.

Kortom, de gouden schildpadkever is een Noord-Amerikaanse geleedpotige. Van al zijn eigenschappen zijn de kleur en vorm van zijn lichaam het meest onderscheidend. Zoals je kunt zien, zit de natuur vol unieke en interessante wezens.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.