Logo image
Logo image

Hoe kom je van vlooien in huis af?

6 minuten
Met een grondige en langdurige schoonmaak, en met de juiste ongediertepreventie, kun je effectief vlooien uit je huis verwijderen. Ontdek hier hoe dat gaat.
Hoe kom je van vlooien in huis af?
Laatste update: 04 december, 2021

Je hoeft niet met honden, katten of andere dieren te leven die naar buiten gaan om geconfronteerd te worden met het moeten wegwerken van vlooien die je huis zijn binnengedrongen. Er zijn maar een paar vlooien nodig die op je schoenen meereizen of rechtstreeks van de straat binnenkomen om een heel huis te besmetten, dus je moet nooit je waakzaamheid laten verslappen.

Vlooien hebben een korte levenscyclus, dus je zult al snel met een plaag in huis zitten die moeilijk te bestrijden zal zijn als je ze niet op tijd ontdekt. In de volgende paragrafen vind je de meest effectieve manier om van ze af te komen en te voorkomen dat ze terugkomen.

Levenscyclus van vlooien

Het eerste wat je moet weten om deze plaag te bestrijden is wat een vlo is en wat hun dieet is. Hoewel ze zich voeden met het bloed van honden en katten, bijten deze ongewervelden (Ctenocephalides canis en Ctenocephalides felis felis) ook mensen en brengen ze ziekten en andere parasieten over. Het zijn microscopisch kleine insecten die tot de orde Siphonaptera behoren.

Vlooien hebben een warme, vochtige omgeving nodig om te groeien en zich voort te planten en, natuurlijk, een gastheer. Een enkele vlo kan meer dan 100 dagen leven als hij zich voedt met het bloed van een hond, terwijl hij zonder voedsel maar ongeveer 48 uur overleeft. Vrouwtjes leggen eitjes 2 dagen na de paring. Deze vallen op de grond en andere oppervlakken als de gastheer zich beweegt.

Na 10 dagen komen de larven uit en voeden zich met het vuil van hun omgeving tot ze de pop vormen. Als ze uitkomen, hebben ze 2 weken de tijd om een gastheer te vinden voor ze sterven. Daarom zijn de volwassen vlooien die je in je huis ziet maar een klein percentage van de vlooien die werkelijk in de omgeving voorkomen, als je de larven en poppen meetelt.

De vlo fungeert als tussengastheer voor de hondenlintworm (Dipylidium caninum), een cestode die het spijsverteringskanaal van deze zoogdieren aantast nadat de vlooien ze gebeten hebben.

Some figure

Hoe weet ik of ik vlooien in huis heb?

Vlooien zijn zichtbaar zonder microscoop, maar je kunt toch moeite hebben ze te lokaliseren tot er zo veel zijn dat je bijna een plaag hebt. Andere manieren om te zien of je thuis een vlooienplaag hebt staan hieronder:

  • Je huisdier krabt veel en knabbelt aan zijn vacht. Kam je kat of hond tegen de nerf in en je ziet misschien een vlo. Zo niet, kam hem dan terwijl je een wit papier vasthoudt en raap de huidschilfers en rommel op die eruit komen. Als je kleine zwarte vlekjes vindt die het papier rood kleuren als je het nat maakt, zijn dat vlooienpoepjes.
  • Je hebt beten. Omdat deze parasieten meestal in de grond leven, zul je vooral op je voeten en onderbenen gebeten worden. Deze insecten bijten 3 keer op elke plaats, dus je ziet de beten gegroepeerd in trio’s.
  • Vlooien springen. Het is gemakkelijker om vlooien van de rug van je hond of op tapijten te zien springen dan ze op de huid van je hond te zien rondscharrelen.

Hoe kom je thuis van vlooien af

Als je eenmaal de besmetting ontdekt hebt, moet je zowel bij de gezinsleden als in het huis zelf ingrijpen. De bestrijding moet streng en blijvend zijn, zodat de vlooien zich niet opnieuw voortplanten. We laten je de nodige stappen zien.

Bescherm dieren

De eerste stap is om alle dieren en mensen in huis te behandelen, want zij zijn de belangrijkste voertuigen voor volwassen vlooien en ei-verspreiders. Het is van essentieel belang je huisdieren een bad te geven met een specifieke antiparasitaire shampoo. Daarnaast moet je ook een pipet gebruiken en ze een afwerende halsband om te doen.

Er zijn huismiddeltjes die effectief zijn om vlooien af te weren en ze van het lichaam van het dier te laten springen. Dit zijn enkele goede mogelijkheden als aanvullende methode bij ontworming:

  • Biergist. De vitamine B1 in dit voedsel wijzigt de lichaamsgeur en smaak van het bloed van het huisdier, waardoor het onaangenaam wordt voor parasieten. Je kunt het in het dieet of in het bad van het dier verwerken.
  • Appelazijn, citroen en rozemarijnolie. Dit mengsel kan, samen met water, op oppervlakken, textiel en de vacht van het huisdier gespoten worden.
  • Citroen en kamille. Dit mengsel is ook een parasietenwerend middel en kan plaatselijk gebruikt worden.

Er zijn verschillende natuurlijke formules die helpen om van vlooien op je hond af te komen. Zorg er echter altijd voor dat je alles van tevoren met je dierenarts controleert. Zo kun je ze effectief gebruiken. Bovendien zullen ze zo geen gevaar voor het dier te vormen. Onthoud dat het bijhouden van ontworming de beste manier is om plagen te voorkomen.

Je huis effectief van vlooien ontdoen

Vlooien van dieren en mensen weg zien te krijgen is relatief eenvoudig. Maar het thuis voor elkaar krijgen is een heel andere zaak. Bedenk dat de eitjes op oppervlakken en vloeren vallen en daar maanden kunnen blijven liggen wachten om uit te komen als de omgevingsomstandigheden optimaal zijn voor hun ontwikkeling.

Als deze parasieten geen mogelijkheid hebben om zich op een gastheer te vestigen, zullen ze ofwel sterven ofwel de omgeving verlaten. Daarom is het tijd om het huis grondig schoon te maken om te voorkomen dat de volgende generaties vlooien weer gaan woekeren.

Te volgen stappen

  • Stofzuig alle tapijten, oppervlakken en hoeken. Bedenk dat larven donkere, vochtige plekken in huis uitkiezen om zich voort te planten. Laat geen spleet ongestofzuigd.
  • Haal na elke stofzuigbeurt de zak eruit en gooi hem in de vuilnisbak. Zo kunnen de volwassenen en larven niet uit de stofzuiger komen en het huis opnieuw besmetten.
  • Was al het textiel in huis op 60°C. Kleren, lakens, gordijnen en tapijten indien mogelijk.
  • Schrob vloeren en oppervlakken met specifieke producten. Bleekmiddel is een goede optie. Als je vloer dat echter niet verdraagt zijn er gespecialiseerde zepen die parasieten afweren en eitjes vernietigen. Informeer echter eerst naar de giftigheid ervan voor dieren en mensen.
  • Houd deze routine ongeveer 2 weken vol. Dit is de gemiddelde tijd die vlooien nodig hebben om zich vanaf de geboorte te ontwikkelen. Daarom moet je deze diepe reiniging minstens 12 dagen lang doen. Zo niet, dan kun je in de nabije toekomst weer een probleem krijgen.
Some figure

Er zijn veel manieren om thuis van vlooien af te komen. Elk geval is echter anders en vereist specifieke maatregelen. Een kleine besmetting is gemakkelijk te bestrijden met een grondige schoonmaakbeurt. Een meer wijdverspreide aantasting kan de tussenkomst van professionals vereisen. Raadpleeg bij twijfel je dierenarts en je ongediertebestrijder.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Boreham R. E., Boreham P.F.L., Dipylidium caninum: life cycle, epizootiology and control, in Cont. Comp. Educ., 12 (5), pagg. 667-676, 1990.
  • OLIVEIRA, A. C. D., MACHADO, J. D. A. C., ANTÔNIO, N. S., & NEVES, M. F. (2008). Ctenocephalides canis e Ctenocephalides felis: revisão de literatura. Rev Cient Eletr Med Vet11, 1-5.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.