Het belang van krill in de ecosystemen van de oceaan
Geschreven en geverifieerd door biochemie Luz Eduviges Thomas-Romero
Krill is een algemene term die we gebruiken om 86 verschillende soorten schaaldieren te beschrijven die de oceaan bewonen. Ze maken deel uit van de Euphausiacea-orde en maken deel uit van het zoöplankton dat zich rechtstreeks voedt met het fytoplankton in de oceanen. Krill is ook van groot belang in het ecosysteem van onze oceaan.
Er zijn drie bijzonder bekende soorten, omdat ze het doelwit zijn van commerciële visserij. Dat zijn Antarctische krill, Pacific krill en Northern krill. Ze behoren respectievelijk tot de soorten Euphausia superba, Euphausia pacifica en Meganyctiphanes novergica.
Volwassen krill worden rond de 2,5-11 centimeter lang. Zelfs in hun larvale stadia maakt krill nog steeds deel uit van het zoöplankton van de zee.
Kracht in eenheid voor de krill in de ecosystemen van de oceanen
Een interessant weetje over krill in ecologische termen is dat ze zeer sociaal zijn. Naarmate ze volwassen worden, beginnen ze massieve groepen of scholen te vormen.
De grootte van deze scholen varieert behoorlijk. Wetenschappers hebben groepen gezien van enkele vierkante meters breed tot groepen zo groot als 185 vierkante kilometer. Als je bacteriën niet meetelt, dan zijn deze kilometerslange scholen krill de grootste biomassa op de hele planeet.
Wat is het belang van krill in de ecosystemen van de oceaan?
Vergeet niet dat de voedselketen een lineaire reeks schakels is die met een autotroof beginnen. Dit zijn organismen die hun voedsel halen uit licht of chemicaliën in hun omgeving. Om een voorbeeld te geven, dat is wat fytoplankton doet met chlorofyl en de straling van de zon.
Die keten blijft doorgaan totdat de autotrofen de voedselbron worden voor plantenetende organismen. Dat is het geval met het fytoplankton dat krill eet. Deze schakel in de keten gaat natuurlijk nog verder. Deze herbivoren zijn over het algemeen wat andere grotere wezens eten. Dat is waar je roofdieren begint te zien, zoals de leeuw, de beer of de mens.
De ketting eindigt met detritivoren. Dit zijn de organismen die de organische stof in hun omgeving afbreken. Regenwormen zijn daar een van de meest voorkomende voorbeelden van. Dit deel van de keten omvat ook andere ontbindende organismen (het microbioom) zoals schimmels en bacteriën.
Alle verschillende delen van de voedselketen zijn met elkaar verbonden, hoe ver ze ook van elkaar af zijn. Elk levend wezen vertrouwt op deze keten en elk deel ervan symboliseert een ander trofisch niveau.
Overvloed en verspreiding
Zoals we eerder zeiden, is krill-biomassa mogelijk de grootste van alle meercellige diersoorten op de planeet. Dit heeft ertoe geleid dat experts zeggen dat krill de meest voorkomende en succesvolle dieren op aarde zijn.
Het zijn uitsluitend zeedieren en je ziet ze in elke oceaan ter wereld. Ze kunnen leven op een diepte van 300 voet, of meer dan 1.000, afhankelijk van de betreffende ondersoort. Hun verspreiding heeft vaak veel te maken met de watertemperaturen in de gebieden waar ze wonen.
Hun aanwezigheid in specifieke gebieden heeft ook te maken met enkele andere bijzonderheden van de ecosystemen van de oceaan. Dat omvat gebieden met opwellingen. Opwellingen zijn eigenlijk wat er gebeurt als water uit de diepten van de oceaan (rijk aan mineralen en andere voedingsstoffen) naar de oppervlakte stijgt.
Krill kan grote verticale afstanden afleggen. In de meeste gevallen blijven scholen met krill overdag diep onder water en komen ze dan alleen ‘s nachts naar de oppervlakte.
Dit is ook een fundamenteel onderdeel van hun dieet. Veel soorten maken elke dag lange verticale migraties. Ze kunnen namelijk tot 180 meter in een enkele nacht gaan. We weten dus niet waarom ze overdag af en toe aan de oppervlakte verschijnen.
Experts hopen dat we meer informatie kunnen krijgen over hun verticale migraties. Van daaruit kunnen ze namelijk mogelijk het belang van krill en hun biologische cycli in de ecosystemen van de oceanen beter begrijpen.
Het belang van krill in de ecosystemen van de oceanen
Krill heeft een enorme reserve aan sporenmetalen, vitamine A, verschillende vitamines uit de B-groep en essentiële vetzuren. Krilpasta of andere producten afgeleid van dit dier zijn geweldig voor dieren en in therapeutische diëten voor mensen.
Hun belang is echter vooral in termen van het ecosysteem, omdat krill een direct onderdeel is van het dieet van veel dieren. Ze zijn voedsel voor alles, van walvissen en zeehonden tot allerlei soorten vissen, vogels en zelfs mensen, hoewel we er niet te veel op vertrouwen.
Dat betekent dat als iets een daling van de krill populatie in onze oceanen veroorzaakt, dit een grote impact kan hebben op mariene ecosystemen wereldwijd. Een afname van de soort fytoplankton die krill eet, kan bijvoorbeeld leiden tot een afname van andere soorten die zich voeden met krill, of soorten die de soort eten die krill eet.
Met andere woorden, ze kunnen klein lijken, en ze zijn misschien geen groot deel van ons dagelijks leven, maar krill zijn enorm belangrijk voor de ecosystemen van de oceanen en de wereld.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Knox, G. A. (1984). The key role of krill in the ecosystem of the Southern Ocean with special reference to the Convention on the Conservation of Antarctic Marine Living Resources. Ocean Management, 9(1-2), 113-156.
- Lehette, P. (2012). Biomasa, distribución y metabolismo del zooplancton en aguas de la Península Antártica. UNIVERSIDAD DE LAS PALMAS DE GRAN CANARIA. Programa de doctorado en Oceanografía
- Nogueira, E., Batleb, J. M., Cabala, J., González-Nuevoa, G., Revillaa, R., Álvareza, E., & Buenoa, J. (2008). Accumulation of northern krill (Meganyctiphanes norvegica) in a convergence zone at the Cap Breton Canyon (southern Bay of Biscay). Revista de Investigacion Marina, 3, 225-226.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.