De geeloogpinguïn wordt met uitsterven bedreigd
Geschreven en geverifieerd door de dierenarts Eugenio Fernández Suárez
De visserij heeft de pinguïns zwaar getroffen. Het geval van de geeloogpinguïn (Megadyptes antipodes) is echter nog veel ernstiger. De aantallen van deze soort dalen drastisch als gevolg van de visserij.
De geeloogpinguïn
De geeloogpinguïn is het laatste nog bestaande lid van het geslacht Megadyptes. Hij leeft in het zuidoosten van Nieuw-Zeeland, op het Zuidereiland, Stewart Island, Auckland Islands en Campbell Islands.
Het meest opvallende kenmerk van deze dieren zijn hun gele ogen, waaraan ze hun naam te danken hebben. Ze kunnen tussen de 60 en 75 centimeter groot zijn, wat betekent dat ze veel kleiner zijn dan grote pinguïns zoals de keizerspinguïn. Toch zijn ze groter dan veel andere soorten, want ze kunnen tot bijna 9 kilo wegen.
Deze pinguïns planten zich voort in augustus en zowel moeder als vader bouwen hun nest tussen de dichte begroeiing van de eilanden. Hun gedrag in deze periode is territoriaal en agressief. Mannetjes en vrouwtjes delen de verantwoordelijkheid voor het uitbroeden van de eieren, die ze met vasthoudendheid verdedigen.
De populatie geeloogpinguïns bestaat uit ongeveer 6.000 exemplaren, hoewel er slechts 1500 voortplantingsparen zijn. Daarom wordt deze soort met uitsterven bedreigd – nog meer dan andere pinguïnsoorten.
Daarom is de bedreiging van de visvangst zo zorgwekkend.
Deze pinguïns planten zich voort in augustus en zowel moeder als vader bouwen hun nest tussen de dichte vegetatie van deze eilanden. Hun gedrag gedurende deze periode is territoriaal en agressief.
Mannetjes en vrouwtjes delen de verantwoordelijkheid voor het uitbroeden van hun eieren, die ze met vasthoudendheid verdedigen
De visserij is een bedreiging voor de geeloogpinguïn
Het probleem met deze pinguïns is dat ze geen visnetten in het water kunnen zien. Daarom raken ze verstrikt in de netten en verdrinken ze of zitten ze vast. Een recente studie toont de ravage aan die kieuwnetten aanrichten.
In feite zijn deze netten de belangrijkste doodsoorzaak voor deze soort in Nieuw-Zeeland, wat leidt tot een afname van hun populatie met 75%.
Uit eerdere onderzoeken was gebleken dat elk jaar 35 pinguïns stierven door verstrikt te raken in netten. Deze studies omvatten echter slechts 3% van de Nieuw-Zeelandse schepen, wat betekent dat het aantal slachtoffers ongetwijfeld veel hoger ligt. De biologen die dit probleem bestuderen vrezen dat in dit tempo de soort de komende jaren zal uitsterven.
Het project (Engelse link) hoopt camera’s te installeren in elke vissersboot in het leefgebied van de geeloogpinguïn. Tegelijkertijd wil men de visvangst in belangrijke gebieden stopzetten. Dit idee doet denken aan het recente visverbod in de Arctische gebieden, waar het smelten de mogelijkheid tot exploitatie biedt.
Een recente studie toont de ravage aan die kieuwnetten aanrichten.
In feite zijn deze netten de belangrijkste doodsoorzaak voor deze soort in Nieuw-Zeeland, wat leidt tot een afname van de populatie tot 75%.
Wat kunnen we doen?
Als we het over bedreigde soorten hebben, is het vaak moeilijk te begrijpen wat dat met ons te maken heeft. Bij intensieve visserij gaat het meestal om sleepnetvisserij, die de oceaanbodem beschadigt en veel niet-commerciële dieren, zoals pinguïns, in de val lokt. Deze vorm van visserij beschadigt veel verschillende diersoorten, waaronder dolfijnen en haaien.
Bij intensieve visserij wordt meestal gevist met sleepnetten, die de oceaanbodem beschadigen en veel niet-commerciële dieren, zoals pinguïns, vangen.
Deze vorm van visserij beschadigt veel verschillende diersoorten, waaronder dolfijnen en haaien.
Daarom moet onze consumptie van vlees en vis met mate zijn, omdat het verkrijgen ervan duurder is dan plantaardige producten. Maar nog belangrijker is het om lokaal en duurzaam gevangen producten te consumeren. Kiezen voor nationale of zelfs regionale vis is de beste manier om het milieu en soorten als de geeloogpinguïn voor uitsterven te behoeden.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.