Weet jij wat het grootste roofdier ter wereld is?
Geschreven en geverifieerd door de dierenarts Eugenio Fernández Suárez
Er bestaan miljoenen verschillende diersoorten op deze planeet, en sommige ervan zijn werkelijk enorm. Er zijn veel grote carnivoren die de meeste mensen wel zouden herkennen. De meesten van ons weten echter niet wat het grootste roofdier ter wereld is.
Het grootste roofdier ter wereld
Wanneer we het hebben over roofdieren, bedoelen we dieren die actief op andere soorten jagen om te overleven. De grote walvisachtigen, zoals de blauwe vinvis, eten plankton waardoor het in principe carnivoren zijn. We noemen ze echter geen roofdieren omdat ze eten door simpelweg met hun tanden het water te filteren. Ze jagen dus niet op hun prooi.
Als het gaat om het grootste roofdier ter wereld, moeten we op een aantal dingen letten. Als je kijkt naar dieren die op het droge leven, is de winnaar meer dan duidelijk. Met een gewicht van bijna 700 kilo is de ijsbeer namelijk het grootste roofdier op het land.
Kom meer te weten over het grootste roofdier ter wereld
Om erachter te komen welk dier het grootste roofdier ter wereld is, moeten we ons toch echt wenden tot de oceaan. Het is een walvisachtige die wel op zijn prooi jaagt en meer dan 50 ton kan wegen.
We hebben het over de potvis. De potvis is momenteel het grootste dier met tanden dat er bestaat, waardoor het ook het grootste roofdier ter wereld is. Hij kan maar liefst 21 meter lang worden en zijn lichaam bestaat voor ongeveer 1/3 uit zijn hoofd.
Een wereldrecordhouder
De potvis is een wereldrecordhouder omdat dit het dier met de grootste kop ter wereld is. Zijn hersenen hebben echter nauwelijks een hersenwinding. Dit betekent dat zijn hersenen niet zo groot zijn en ook vrij weinig neuronen bevatten. Hierdoor worden potvissen doorgaans niet beschouwd als de meest intelligente dieren die er bestaan.
Het klikgeluid dat potvissen kunnen maken, is het meest intense geluid dat een dier kan produceren. Toch weten we nog steeds niet waarom potvissen dit geluid eigenlijk maken. Deze dieren worden gemiddeld 70 jaar oud en besteden meer dan tien jaar om hun jongen groot te brengen.
Waarom wordt er op potvissen gejaagd?
Er werd tot het einde van de twintigste eeuw om verschillende redenen op dit grootste roofdier ter wereld gejaagd. Een daarvan was spermaceti. Dit is een stof die stolt in koud water en een rol speelt bij drijfvermogen en onderwatergeluid.
Spermaceti was nuttig voor het maken van kaarsen, zepen en hulpstoffen voor geneesmiddelen. De stof zit in alle walvisblubber. In het geval van de potvis is het echter mogelijk om maximaal drie ton per walvis te verkrijgen.
Nog een belangrijke reden waarom er op de potvis werd gejaagd, was voor de galsecretie van de darmen, bekend als ambergrijs. Ambergrijs werd namelijk gebruikt om parfums, medicijnen en zelfs smaakstoffen te maken.
In Baskenland en andere landen werd er dus voornamelijk op walvissen gejaagd voor hun blubber of walvisvet. De potvis werd echter beroemd door schepen als de Essex te laten zinken, een gebeurtenis die diende als inspiratie voor het mythische verhaal Moby Dick, waardoor de belangstelling voor dit dier alleen maar groter werd.
Waar jaagt het grootste roofdier ter wereld op?
Het grootste roofdier ter wereld kan jagen op dieren waar andere roofdieren onmogelijk op kunnen jagen. Hij kan gemiddeld twee uur onder water blijven en een diepte van twee kilometer bereiken, waar hij jaagt op pijlstaartroggen, octopussen en de angstaanjagende reuzeninktvis die zelf een halve ton kan wegen.
Het is dankzij de overblijfselen in de magen van potvissen en de wonden die ze maken op de huid van de potvis dat we hebben kunnen ontdekken dat er inktvissen leven in deze diepten.
Hoewel het ongelooflijk lijkt, zijn sommige mensen van mening dat de potvis kan wedijveren met mensen als het gaat om de consumptie van zeeleven. Potvissen eten per jaar namelijk ongeveer 100.000.000 ton vis.
De potvis, een legendarisch dier, zal ons mensen blijven verbazen. Hoewel het inmiddels illegaal is om op deze fantastische dieren te jagen, worden ze nog steeds bedreigd door vervuiling en seismische onderzoeken.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.