We onthullen hoe en waarom kakkerlakken vliegen!

Kakkerlakken zijn al erg genoeg, maar vliegende kakkerlakken?! We staan vandaag even stil bij deze enge wezens!
We onthullen hoe en waarom kakkerlakken vliegen!

Laatste update: 15 augustus, 2019

We zeggen allemaal dat we dapper zijn…. totdat een kakkerlak zijn vleugels uitslaat en door de kamer begint te vliegen! Zou je willen weten waarom en hoe kakkerlakken vliegen? In dit artikel onthullen we het geheim!

Fysieke kenmerken van kakkerlakken

Om te begrijpen waarom kakkerlakken soms “vliegen” moeten we eerst meer leren over hun fysieke eigenschappen.

Hun meest kenmerkende fysieke eigenschap is hun lichaamsvorm. Het is plat, met uiteinden die smaller zijn dan het midden. Sommige soorten kakkerlakken kunnen meer dan 10 cm groot worden. De lichaamsvorm blijft echter hetzelfde.

Wat betreft de kleur, het is donker – zwart of bruin. Het exoskelet is glad en de thorax is goed ontwikkeld. De achterpoten hebben een soort beschermende “doornen,” en bovendien heeft een kakkerlak een paar lange antennes en grote ogen aan de zijkanten van zijn hoofd.

Een vliegende kakkerlak

Dankzij hun bijzondere mond kunnen ze allerlei soorten voedsel eten. Ze kunnen bijten en kunnen zelfs een persoon met hun tanden pijn doen.

Dus…hoe vliegen kakkerlakken?

Deze insecten hebben vleugels, maar vreemd genoeg gebruiken de meeste ze niet om te vliegen. Kakkerlakken hebben twee paar vleugels. Het eerste paar wordt de voorvleugels genoemd, en als ze rusten, rust de linker op de rechter. Het tweede paar vleugels bevindt zich onder het eerste paar, en ze komen indien nodig tevoorschijn.

In werkelijkheid vliegen kakkerlakken niet echt – ze zweven op een ongecontroleerde manier! Ze openen meestal hun vleugels als ze bang zijn en proberen te vliegen om te ontsnappen.

Je zou kunnen denken dat ze opzettelijk vliegen om je aan te vallen, maar de waarheid is dat ze loodrecht vliegen en de koers niet goed kunnen controleren.

Tijdens de vlucht beweegt elke vleugel in een figuur-acht patroon, zodat ze alleen vooruit kunnen vliegen. Bovendien hebben hun hersenen geen vluchtindicatoren zoals bij vogels wel het geval is. Daarom hebben ze ook geen balans of zintuiglijke receptoren als ze zich in de lucht voortbewegen!

Vliegende kakkerlakken

Welke soorten kakkerlakken kunnen vliegen?

Niet alle kakkerlakken hebben het vermogen om te vliegen, ook al hebben ze vleugels. Degenen die je kunnen verrassen door te vliegen als ze zich aangevallen of in gevaar voelen, zijn:

1. Surinaamse kakkerlak

Deze kakkerlak is ongeveer 2,5 cm lang. Alleen de mannetjes kunnen vliegen, en slechts korte afstanden. Hij is donkerzwart, voedt zich met hout, en brengt schade toe aan de vegetatie!

2. Australische kakkerlak

Dit type kakkerlak is wijdverbreid over de hele wereld, vooral in tropische klimaten. Hij is als volwassen kakkerlak meer dan 2,5 cm lang en heeft een gele vlek op de borst.

3. Aziatische kakkerlak

Deze kakkerlak komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en is vergelijkbaar met de Duitse kakkerlak. Het kan ongeveer 2 cm lang worden en is lichtbruin.

4. Periplaneta fuliginosa (Amerikaanse kakkerlak)

Deze kakkerlak komt in het zuidoosten van de Verenigde Staten voor en kan bijna 3 cm lang worden. Het is een van de weinige soorten kakkerlakken die relatief goed kan “vliegen.” De periplaneta is rood-zwart van kleur.

5. Cubaanse kakkerlak

Deze kakkerlak komt niet alleen voor op het eiland Cuba, maar ook in het Caribisch gebied en de staten Miami en Texas in de Verenigde Staten. De vrouwtjes zijn groter dan de mannetjes – respectievelijk 2,5 cm en 1,5 cm. En beide zijn groen of geel.

6. Megaloblatta longipennis

Deze gevleugelde kakkerlak is de echte vliegexpert binnen de familie van de kakkerlakken. Als hij zijn vleugels opent, heeft hij een spanwijdte van 2 cm breed. De spanwijdte van de vleugels is de helft als het de vleugels laat rusten. Hij komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika.

7. Loboptera kakkerlak

Deze is donkerbruin van kleur, met lichtere vleugels en kan vrij goed vliegen. Alleen de mannetjes kunnen echter vliegen, omdat de vrouwtjes zeer kleine vleugels hebben. Het is een van de wijdst verspreide soorten ter wereld.

Op dit moment weet je dus dat kakkerlakken niet echt vliegen en dat sommige soorten daar beter toe in staat zijn dan andere. Probeer niet bang te worden de volgende keer dat je er een ziet die zijn vleugels spreidt en naar je toe zweeft! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Pérez, J. R. (1989). La cucaracha vector de agentes patogenos. Bol Of Sanit Panam.
  • Pascual, F. (2015) Orden Blattodea. Revista IDE@-SEA, 48, 1-13.
  • Appel, A. G., & Rust, M. K. (1985). Outdoor activity and distribution of the smokybrown cockroach, Periplaneta fuliginosa (Dictyoptera: Blattidae). Environmental entomology, 14(6), 669-673.
  • Jaramillo, G. I., Pavas, N. C., Cárdenas, J. C., Gutiérrez, P., Oliveros, W. A., & Pinilla, M. A. (2016). Blattella germánica (Blattodea: Blattellidae) como potencial vector mecánico de infecciones asociadas a la atención en salud (IAAS) en un centro hospitalario de Villavicencio (Meta-Colombia). Nova, 14(25), 19-25.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.