Wat is canicross eigenlijk precies?

Deze sport is het meest geschikt voor middelgrote of grote honden. Hun fysieke conditie is het belangrijkste om aan te denken.
Wat is canicross eigenlijk precies?

Laatste update: 22 april, 2019

Het is een activiteit die wereldwijd steeds populairder wordt. Wat is canicross nu precies? Canicross houdt in dat je samen met je hond rent, waarbij je hond aan je middel vastgemaakt is met een riem. In dit artikel kom je daarom alles te weten over deze spannende sport.

Wat is canicross?

Canicross zie je steeds vaker in Europa. Hoewel het misschien vrij modern lijkt, bestaat er op het continent al een vrij lange traditie van. Er is namelijk zelfs een officiële federatie en kampioen-atleten en honden strijden op een hoog competitief niveau.

Het komt er in principe op neer dat je met je hond rent terwijl ze een tuigje dragen dat met een riem aan je taille is bevestigd. Normaal gesproken worden de wedstrijden buiten in de open lucht gehouden, maar soms vinden er ook wedstrijden in de sneeuw plaats, waarbij de honden speciale sneeuwschoenen dragen.

Door het teamwork tussen de hond en de eigenaar kunnen ze onverslaanbaar zijn en door samen te bewegen hebben ze een betere relatie dan andere huisdieren en eigenaren. Alsof dit nog niet genoeg is, kun je samen genieten van het buiten zijn, door tijdens de competitie in de bergen, door bossen en langs stranden te rennen.

Wat heb je nodig voor canicross?

Om deel te nemen aan canicross heb je niet zo veel nodig:

  • Een canicross-tuigje (een normaal tuigje is niet echt geschikt)
  • Een goed passende gordel om je taille te beschermen tegen het trekken van je hond
  • Schokabsorberende lijn
  • En natuurlijk, je trouwe vriend om samen met jou op avontuur te gaan!
Duitse herder tijdens canicross

Eén van de meest gestelde vragen over deze sport is: welke honden zijn geschikt voor canicross? Hoewel bijna elke gezonde hond ouder dan één jaar kan trainen en deelnemen, is het zo dat de meestvoorkomende deelnemers middelgrote tot grote honden zijn die tussen de 20 en 35 kilogram wegen.

De meest geschikte rassen voor canicross zijn de sterkste en snelste, zoals de:

  • Weimaraner
  • Siberische husky (of eender welke Scandinavische hond)
  • Duitse herder
  • Bordercollie
  • Labrador retriever
  • Belgische herder

Ook gemengde rassen zijn geschikt. De honden die niet geschikt zijn voor deze sport zijn Molossers of honden met korte snuiten (brachycephalie), zoals bijvoorbeeld:

  • Mopshonden
  • Buldogs
  • Boksers
  • Sint bernards
  • Napolitaanse mastiffs
  • Berner sennenhonden

Door hun fysieke eigenschappen in het bijzonder kunnen ze deze sport niet beoefenen.

Hoe bereid je je voor?

Naast het juiste hondenras kiezen, zullen jij en je hond om succesvol te zijn in canicross, ook hard moeten trainen en moeten volharden. Ook moeten jullie allebei plezier beleven van de sport.

Wees bij deelname aan deze sport voorzichtig met je hond, want soms zijn ze zo trouw dat ze hun eigen fysieke grenzen overschrijden om alleen maar aan je zijde te zijn.

Hond rent tijdens canicross

Voordat je canicross gaat beoefenen, moet je je lichamelijke conditie laten nakijken en je hond moet door de dierenarts gecontroleerd worden. Op deze manier kunnen ze namelijk controleren of je het aankunt en hart- en ademhalingsproblemen uitsluiten.

Als je eenmaal de goedkeuring van deze deskundigen hebt, is het belangrijk om geleidelijk aan verder te gaan, vooral als je hond dit soort lichaamsbeweging nog niet eerder heeft gedaan.

Je gaat op je eerste dag niet meteen 20 kilometer rennen. Als je het goed wilt doen in deze sport, dan moet je niet vergeten dat het belangrijk is om vooruitgang te boeken en te genieten van dit soort activiteiten.

Wees voorzichtig wanneer je buiten traint op de heetste momenten van de dag. Het beste is om ‘s morgens of ‘s avonds en bij temperaturen lager dan 20° C te trainen. Hydratatie is ook erg belangrijk: voor, tijdens en na de training of wedstrijden.

Hoe zien canicross-races eruit?

Deze wedstrijden vinden plaats in natuurgebieden in de bergen of op het platteland en ze kunnen tussen de 5 en 10 km lang zijn. Afhankelijk van het terrein kunnen ze naargelang de moeilijkheidsgraad van het parcours variëren.

Voordat je begint, moet je hond een veterinaire check-up ondergaan om goedgekeurd te worden voor het rennen. Er zijn een paar races waar wel tot 50 deelnemende koppels aan meedoen!

De regels en overtredingen bestaan o.a. uit:

  • De hond mag niet achter de atleet rennen
  • Ook mag de atleet niet aan de lijn trekken
  • De hond mag op geen enkel moment tijdens de wedstrijd (fysiek of verbaal) mishandeld worden.

In alle gevallen is het belangrijk dat het dier zijn eigenaar respecteert.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.