Wat eten zeesterren eigenlijk precies?
Geschreven en geverifieerd door de bioloog Samuel Sanchez
Zeesterren zijn beroemd over de hele wereld. Er worden regelmatig veel soorten waargenomen wanneer ze het strand bezoeken en daarna een duik nemen. Afgezien van hun relatie met zeewater, weet de algemene bevolking echter weinig over hen. Heb jij bijvoorbeeld enig idee wat zeesterren eten?
Het buitenaardse uiterlijk is verontrustend. We kunnen nergens ogen, benen of mond zien bij het analyseren van het lichaam van een zeester. Hoe kan zo’n ogenschijnlijk archaïsch dier zichzelf voeden? In de volgende paragrafen geven we je de antwoorden. Blijf dus vooral lezen.
Wat zijn zeesterren?
Voordat we de vraag beantwoorden wat zeesterren eten, gaan we ze een beetje op taxonomisch niveau definiëren. In de eerste plaats moet worden opgemerkt dat alle ongewervelde zeedieren die onder deze generieke naam worden genoemd, worden aangetroffen in de Asteroidea-familie en vervolgens onder de stekelhuidigen.
De groep omvat zo’n 1.500 verschillende soorten, die de zeeën van de tropen tot de poolwateren bewonen.
De meeste zeesterren hebben een gemeenschappelijk lichaamskenmerk. Ze hebben een centrale schijf en 5 armen (hoewel sommige soorten er veel meer hebben). De aborale (dorsale) sectie is meestal stekelig en hard, terwijl de ventrale zijde zachter is en wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van meerdere buisvormige armen, essentieel voor voortbeweging in stekelhuidigen.
De maten en kleuren van zeesterren zijn zeer gevarieerd, evenals hun diameter. Afhankelijk van de soort kunnen ze variëren van 2 centimeter tot een ruim een meter. De kleuren kunnen zwart, geel, paars, oranje, rood, blauw en nog veel meer bevatten. De soort waarmee de algemene samenleving het meest vertrouwd is, is ongetwijfeld Asterias rubens, of de gewone zeester.
De meeste zeesterren hebben 5 armen, maar sommige soorten hebben er wel 40.
Wat eten zeesterren?
Nu we iets meer weten over deze raadselachtige ongewervelde dieren, zijn we klaar om de vraag te beantwoorden over wat zeesterren eten. Hoewel ze er vredig uitzien en een mond lijken te missen, zijn deze dieren bedrieglijk. De meeste zeesterren zijn roofdieren, die zich voeden met sponzen, tweekleppige weekdieren, zeeslakken en andere kleine ongewervelde dieren.
Zonder twijfel is hun manier van voeden vreemd voor de mens. Zeesterren hebben een mond die zich ventraal in het midden van de schijf bevindt (niet van bovenaf gezien, maar van onderaf). Het is omgeven door een dik peristomiaal membraan en afgesloten door een gespierde sluitspier. Die communiceert rechtstreeks met de slokdarm, die uitmondt in de maag.
Het meest merkwaardige aan deze ongewervelde dieren is dat hun maag is verdeeld in 2 delen. Dat zijn het hart en het pylorus. De eerste is omkeerbaar, zodat de zeester een deel van zijn maagapparaat naar buiten kan “uitbraken.” Dit veroorzaakt het vrijkomen van spijsverteringsenzymen, zodat hij zijn prooi levend in het watermilieu zelf begint te verteren.
Als de prooi is gestorven en in een soort brij is veranderd, keert de hartmaag terug naar zijn normale positie en gaat het voedsel naar de pylorische sectie. Zo is de zeester in staat om levende prooien te eten zonder tanden, klauwen of vergif om zijn slachtoffers te vangen. Ongelooflijk, maar waar! Zie het allemaal gebeuren in onderstaande video!
Een specifiek neuropeptide zorgt ervoor dat het maaggedeelte van de zeester krimpt en zichzelf omkeert.
De ingewikkelde jachtmethoden van de zeester
De voedingstaak van zeesterren is behoorlijk ingewikkeld als we er rekening mee houden dat veel van hen jagen op tweekleppige weekdieren, zoals mosselen, kokkels en sint-jakobsschelpen.
Ze proberen de gesloten schelpen van deze dieren te openen. Sommige zeesterren gebruiken daarvoor de ongebruikelijke kracht van hun buisarmen en creëren zo een kleine opening. Vervolgens trekken ze een deel van hun maag in en laten hun enzymen vrij, waardoor de prooi wordt gedood.
Meerdere studies (Engelse link) hebben jachttechnieken van zeesterren onderzocht. Met name de relatie tussen Asterias rubens en zijn prooi, de sint-jakobsschelpen. Er is waargenomen dat zeesterren de neiging hebben om kleine en middelgrote tweekleppigen te selecteren. Het is voor hen namelijk gemakkelijker om die schelpen te bereiken zonder opgemerkt te worden.
Zeesterren scheiden passief verbindingen af die saponinen worden genoemd, en pectinidae-weekdieren kunnen ze detecteren. Dus wanneer ze deze chemicaliën opmerken die hen waarschuwen dat een zeester nadert, komen ze in een “voortstuwingspositie” en ontsnappen. Als gevolg van deze interactie kan de zeester alleen de langzaamste en kleinste exemplaren vangen.
De uitzonderingen die de regel bevestigen
Hoewel we je hebben verteld wat zeesterren in het algemeen eten, moet worden opgemerkt dat niet alle soorten deze regel volgen. De meest primitieve zeesterren (zoals Astropecten) verzwelgen bijvoorbeeld hun prooi zonder deze vloeibaar te maken en verteren deze volledig in het hartgedeelte van de maag.
Er zijn detritivore soorten, die zich voeden met de ontbindende organische stof van de zeebodem, en andere suspensivoren, die het fytoplankton opnemen dat in het water drijft. Niet alle zeesterren zijn roofdieren. Dat is echter wel de voedingsstrategie die wordt gebruikt door de meest bekende en voorkomende soorten.
De vraag wat zeesterren eten heeft ongetwijfeld veel meer geheimen ontrafeld dan je je kon voorstellen. Niet alleen zijn het over het algemeen roofdieren, maar ze gebruiken een van de meest verbazingwekkende jachtmethoden in de dierenwereld – ze spugen hun eigen maag uit en verteren hun slachtoffers levend! De natuur zal ons altijd blijven verbazen!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Asterias rubens, Animal Diversity Web. Recogido a 18 de agosto en https://animaldiversity.org/accounts/Asterias_rubens/
- Magnesen, T., & Redmond, K. J. (2012). Potential predation rates by the sea stars Asterias rubens and Marthasterias glacialis, on juvenile scallops, Pecten maximus, ready for sea ranching. Aquaculture international, 20(1), 189-199.
- Anderson, J. M. (1954). Studies on the cardiac stomach of the starfish, Asterias forbesi. The Biological Bulletin, 107(2), 157-173.
- Semmens, D. C., Dane, R. E., Pancholi, M. R., Slade, S. E., Scrivens, J. H., & Elphick, M. R. (2013). Discovery of a novel neurophysin-associated neuropeptide that triggers cardiac stomach contraction and retraction in starfish. Journal of Experimental Biology, 216(21), 4047-4053.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.