Waarom vallen haaien aan?
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
De meeste mensen zijn bang voor haaien vanwege hun zogenaamd woeste en krachtige beet. In werkelijkheid zijn er echter een hoop dingen die velen van ons niet weten over haaien. Zo weten een hoop mensen niet wanneer haaien geneigd zijn om aan te vallen. In dit artikel geven we daarom antwoord op de vraag: Waarom vallen haaien aan?
Technologische ontwikkelingen en wetenschappelijk onderzoek hebben het mogelijk voor ons gemaakt om een ander beeld van deze dieren te krijgen en enkele ongeldige mythes te ontkrachten. Wij vertellen je waarom haaien aanvallen zodat je beter kunt begrijpen hoe mensen betrokken kunnen raken in dit soort situaties.
Wanneer vallen haaien aan?
Ten eerste is het belangrijk om te weten dat er niet zoiets bestaat als een slecht of wreed dier dat puur voor het plezier aanvalt. Het angstaanjagende idee van haaien die aanvallen vanwege hun dodelijke instinct komt voort uit films en boeken, niet uit de werkelijkheid.
Net als andere dieren vallen haaien aan in bepaalde situaties en is agressie geen inherente karaktertrek.
Elk dier zal in actie komen om roofdieren te verjagen als hij het gevoel heeft dat zijn territorium bedreigd wordt of zijn welzijn op het spel staat. Dit betekent echter niet dat haaien altijd zullen aanvallen als ze onbekende wezens tegenkomen.
Vanwege hun eenzame, gereserveerde en territoriale karakter kan de aanwezigheid van vreemden wel stress veroorzaken en ervoor zorgen dat hun zelfverdedigingsmechanismen geactiveerd worden, wat dodelijk kan zijn vanwege de krachtige beet en scherpe tanden van deze dieren.
Ook gebruiken haaien een aanvallende strategie om op hun prooi te jagen. Omdat het carnivoren zijn, moeten ze nu eenmaal andere dieren eten om de voedingsstoffen binnen te krijgen die hun lichaam nodig heeft.
Dit betekent dus dat haaien in principe alleen aanvallen om te overleven, gedrag dat volkomen normaal is voor vleeseters. Als haaien niet op andere soorten zouden jagen, zou dit ervoor kunnen zorgen dat deze soorten overbevolkt raken. Dit zou vervolgens de balans van het aquatische ecosysteem kunnen verstoren.
Waarom zou een haai een mens aanvallen?
Helaas zijn er veel valse mythen over haaien die mensen aanvallen. Eén voorbeeld beweert dat deze dieren zich aangetrokken voelen tot menselijk vlees of bloed.
In werkelijkheid hebben echter veel studies aangetoond dat haaien helemaal niet van de smaak van menselijk vlees houden. Menselijk vlees maakt namelijk geen deel uit van de natuurlijke voedselketen van deze dieren.
Bovendien betekent het feit dat haaien carnivoren zijn niet per se dat ze gevaarlijk zijn voor mensen. Honden en katten zijn bijvoorbeeld ook allebei carnivoren, en toch zijn ze in staat om in volledige harmonie met de mens te leven, zolang je ze maar traint en goed behandelt.
Tegelijkertijd zijn er genoeg herbivore zoogdieren, zoals het nijlpaard, die een groot aantal mensen heeft aangevallen en vaak dodelijk zijn.
Wanneer een haai een mens aanvalt, is het zeer onwaarschijnlijk dat hij dit doet om zijn honger te stillen of voedingsbehoeften te bevredigen. Over het algemeen doen dit soort ongelukken zich voor wanneer het dier zich bedreigd voelt of een vreemde of agressieve stimulus in de buurt detecteert.
Een hard geluid, plotselinge bewegingen, geschreeuw of sterke trillingen… Elk van deze stimuli kan een verstoring in de habitat van een haai veroorzaken. Hierdoor zal hij denken dat hij in gevaar verkeert.
Vallen haaien vaak mensen aan?
Veel mensen zijn bang voor haaien. Toch is de kans dat je daadwerkelijk door een haai wordt aangevallen zeer klein. Hoewel de kans dat mensen een haai tegenkomen wel steeds groter wordt naarmate de wereldbevolking blijft groeien.
Als je kijkt naar het aantal haaienaanvallen en de toenemende wereldbevolking, moeten we helaas toegeven dat de kans dat een mens door een haai wordt aangevallen, statistisch gezien, steeds groter wordt
Volgens de huidige statistieken worden er ongeveer 60 mensen per jaar aangevallen door een haai. Van deze aanvallen zullen echter slechts vier werkelijk dodelijk zijn.
Hoewel we het liefst natuurlijk zouden willen kunnen zeggen dat dit aantal nul was, hebben we het toch over een zeer laag risico. Vooral als je het vergelijkt met andere dingen die het leven van een mens kunnen bedreigen.
Onze angst voor haaien is daarom meer verbonden met onze cultuur, de verspreiding van mythen en de negatieve ervaringen van slechts een paar mensen.
Het gedrag van een haai kan, net als het gedrag van elk ander dier, zeker agressief zijn als het een reactie is op negatieve triggers of bedreigende situaties.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.