Waarom spinnen katten nou eigenlijk?

Dit katachtige geluid drukt geluk, pijn, angst, stress, stress, angst en zelfs ziekte uit. Het heeft ook helende eigenschappen, niet alleen voor de dieren, maar ook voor de mensen om hen heen.
Waarom spinnen katten nou eigenlijk?

Laatste update: 11 maart, 2019

Als er iets is waardoor katten opvallen, is het wel het bijzondere geluid dat ze maken. Deskundigen zeggen dat ze er nog steeds niet uit zijn wat het spinnen van katten betekent, en hoe ze het doen. Lees dit artikel om erachter te komen wat je altijd al hebt willen weten over het spinnen van katten.

Een moeilijk geluid om te definiëren

Hoe beschrijf je het geluid van spinnen nou precies? De Van Dale beschrijft het als een brommend geluid dat een kat maakt als hij gelukkig is.

Deskundigen zeggen echter dat het spinnen van katten niet alleen een uitdrukking van geluk is. Het kan ook worden geassocieerd met pijn of angst, waar we het later in dit artikel over zullen hebben.

Spinnen wordt ook wel eens beschreven als een zoemend, zacht en constant geluid. Het gaat gepaard met een vibratie die je door het hele lichaam van de kat kunt voelen. Het spinnen van de kat varieert ook bij het ademen en is soms wat luider en intenser als andere keren.

Katten beginnen een paar dagen na hun geboorte met spinnen. Dit geluid is belangrijk voor de communicatie met hun moeder. Moederpoezen spinnen ook om hun kittens te kalmeren tijdens de geboorte en tijdens het drinken.

Vanwege meerdere redenen – zoals geluk en pijn – en vanwege bepaalde mechanismen die we nog niet helemaal begrijpen, blijven mensen geïnteresseerd in het spinnen van katten. Spinnen is ook goed voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de mensen die met de kat in huis wonen.

Gelukkige kat ligt op zijn rug te slapen

Theorieën over waarom katten spinnen

Deskundigen begrijpen nog niet helemaal hoe een kat in staat is om te spinnen. In de jaren 60 stelde men een “hemodynamische” theorie voor. Deze theorie stelt dat spinnen wordt geproduceerd door het bloed dat door de vena cava inferior stroomt.

Later geloofden mensen dat het afkomstig was van de trillingen in het zachte gehemelte. Tegenwoordig is een van de meest geaccepteerde theorieën dat het ontstaat door een modulatie van de luchtstroom wanneer het strottenhoofd vibreert.

Technisch gezien wordt aangenomen dat het geluid afkomstig is van een samentrekking van de spieren van het strottenhoofd. Er is een gedeeltelijke en repetitieve sluiting van de glottis. Hierdoor zijn er variaties in de luchtdruk die door het orgaan gaat, waardoor de typische spinnende vibratie ontstaat.

De samentrekkingen van het diafragma terwijl de kat ademt, kunnen verklaren waarom dit geluid min of meer constant is.

Waarom katten spinnen

Na dit alles gezegd te hebben, blijft de grote vraag nog steeds: waarom spinnen katten nou eigenlijk? Alles wijst erop dat dit laat zien dat de kat tevreden of gelukkig is als we hem bijvoorbeeld aaien.

Katten spinnen echter ook als ze bang zijn, of ziek, of zelfs als ze lijden aan pijn of stress. Mensen hebben zelfs gezien dat katten die spinden vlak voordat ze dood gingen.

Kat spint terwijl hij wordt geaaid

In elk geval speelt spinnen een belangrijke rol bij het geruststellen of troosten van de kat. Deskundigen hebben aangetoond dat katten endorfines produceren als ze spinnen. Deze stoffen zijn gerelateerd aan plezierige situaties, en ze zijn ook goed om de pijn te verminderen.

We moeten ook niet uitsluiten dat spinnen de kat helpt om zelf te herstellen. Katten spinnen op een frequentie tussen de 25 de 150 Hz. Dit kan botdichtheid helpen verbeteren, pezen helpen herstellen, en zelfs wonden helpen genezen.

Een ding dat zeker is, is dat spinnen geen monotoon geluid is. Alles lijkt erop te wijzen dat het gespin van katten afhankelijk is van de situatie.

Genezend spinnen

De zelfgenezende mechanismen van katten lijken ook van invloed te zijn op de baasjes van de katten. Er zijn verschillende studies die het materiaal hebben dat dit kan ondersteunen.

Mensen die dagelijks katten aaien kunnen namelijk de volgende voordelen ervaren:

  • verlagen van stress
  • betere slaappatronen
  • minder hartproblemen
  • beter gereguleerde bloeddruk
  • verbeteren van het immuunsysteem
  • sneller genezen van infecties
  • sneller genezen van botten, spieren en pezen

Daarom is het mogelijk dat je minder vaak naar de huisarts hoeft als je een kat hebt, dan iemand die geen kat heeft. Ontspan dus, aai je kat, en maak gebruik van zijn genezende gespin.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.