Waarom loopt mijn hond mank?
Geschreven en geverifieerd door de psychologe Sara González Juárez
Als een hond mank loopt, kun je je voorstellen dat de oorzaken duizenden kunnen zijn. Verwondingen, spier-, zenuw-, artritische problemen enzovoort. Toch is het mogelijk om te achterhalen waar de pijn die het veroorzaakt vandaan komt door verschillende tekenen, zoals het tijdstip van begin van de pijn of lichamelijk onderzoek.
Het verzamelen van al deze informatie is niet alleen nuttig voor jou, maar zal de dierenarts die je hond behandelt enorm helpen bij het diagnostisch gesprek. Mis dus niets van wat hier komt, want elk stukje informatie doet ertoe. Laten we beginnen.
Wat is kreupelheid?
Iedereen heeft wel eens iemand mank zien lopen; hond, mens of elke andere soort met ledematen. Het is echter belangrijk om het te definiëren, omdat het soms verward kan worden met andere mobiliteitsproblemen, zoals incoördinatie bij het lopen.
Kreupelheid is geen ziekte op zich, maar een symptoom van een onderliggend probleem. Zo zal de hond bij het lopen de poot niet (of zo min mogelijk) ondersteunen, waardoor een karakteristieke en gemakkelijk te herkennen gang ontstaat. Een soort struikelen wordt waargenomen telkens als hij door de pijn gewicht op die poot moet zetten.
Waarom loopt mijn hond mank?
Wat zijn de onderliggende oorzaken van kreupelheid? Welnu, zoals in het begin vermeld, zijn de oorzaken talrijk. Laten we ze, om enige orde te scheppen, indelen naar hun verschijningsvorm: plotselinge of chronische oorzaken.
Plotselinge kreupelheid
Een kreupelheid die plotseling en zichtbaar verschijnt, wordt acuut genoemd. Dit betekent dat de hond plotseling mank loopt of de poot niet ondersteunt, zonder dat dit het gevolg is van een proces. Mogelijke oorzaken hiervoor zijn de volgende:
- vreemde voorwerpen die in de voetzool of tussen de tenen vastzitten: splinters, stekels, kristallen, enzovoort.
- gebroken nagel: in dit geval kun je ook bloed vinden.
- wonden in de voetzool of tenen (zonder vreemd voorwerp).
- verstuikingen: verstuikingen door vallen, verkeerde bewegingen, enzovoort.
- breuken (als je onlangs een ongeluk hebt gehad).
- ontwrichting van een bot.
De hond loopt al enige tijd mank en nu is het heel duidelijk
Dit is wat men een chronisch verloop noemt, in dit geval van de ziekte of verwonding die aan de kreupelheid ten grondslag ligt. Het is mogelijk dat dit symptoom waar we het over hebben heel subtiel is geweest. In plaats van te verdwijnen is het echter steeds duidelijker geworden. In deze gevallen zijn de oorzaken anders en ernstiger:
- spierproblemen die chronisch zijn geworden, zoals onbehandelde verstuikingen.
- tendonitis (peesontsteking).
- artrose of andere degeneratieve gewrichtsziekten.
- botaandoeningen, zoals panosteitis of osteoporose.
- ruptuur van ligamenten.
- elleboog- of heupdysplasie.
- artritis
- tumoren (Engelse link) zoals interdigitale cysten of osteosarcoom.
- overgroeide nagels die in de huid of voetzool graven.
Zoals je zult begrijpen vereisen deze problemen een meer langdurige oplossing en sommige hebben geen remedie buiten het palliatieve. Bovendien bevat deze lijst alleen de meestvoorkomende chronische problemen die gewoonlijk kreupelheid veroorzaken, maar vele andere ontbreken. Wat te doen dan, als kreupelheid wordt geconstateerd? Laten we hieronder eens kijken.
Wat moet ik doen als ik mijn hond mank zie lopen?
Het is logisch om gealarmeerd te zijn als je hond mank begint te lopen, of het nu plotseling gebeurt of dat het al een tijdje slechter gaat. In deze gevallen zijn de te volgen stappen eenvoudig:
- Onderzoek je hond: controleer zijn poot op nagels, observeer zijn gang en of de hoek van zijn pas correct is. Als het al een tijdje duurt en verergerd is, voel dan zijn gewrichten, bedenk hoe lang het al zo is en ga na of hij pijn heeft.
- Ga naar een dierenarts: dit is de essentiële stap. Al het bovenstaande dient om relevante informatie te verzamelen om mee te nemen naar de professional, zodat hij zo goed mogelijk te werk kan gaan.
Afhankelijk van de kenmerken van het manken kunnen enkele onderzoeken, zoals een röntgenfoto, nodig zijn. Het zal aan de dierenarts zijn om te beslissen op basis van wat hij/zij waarneemt en wat jij hem/haar vertelt, dus ga zeker zo snel mogelijk.
Manieren om ongelukken te voorkomen die kreupelheid veroorzaken
Onthoud ten slotte dat ongelukken onvermijdelijk zijn, maar je kunt altijd proberen hun aantal te verminderen. Denk er daartoe altijd aan om in tijden van pieken gebieden met hoog kreupelhout te vermijden, evenals gevaarlijke en steile plekken als je op natuuruitstap gaat.
Laat je hond nooit uit het oog als hij losloopt.
Anderzijds is een bezoek aan de dierenarts bij de geringste kreupelheid een must. Soms zul je het voorwerp dat in zijn poot vastzit kunnen verwijderen en repareren. Als dit symptoom langer dan een dag aanhoudt is het noodzakelijk om naar de dierenarts te gaan, of het nu mild is of niet.
Vergeet niet dat, gezien de mogelijkheid van een chronisch probleem, het enige dat de kwaliteit van leven van je hondse metgezel zal garanderen, de snelheid is waarmee een behandeling wordt gestart.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Nejad, M. R. E., Vafaei, R., Masoudifard, M., Nassiri, S. M., & Salimi, A. (2019). Aggressive chondroblastic osteosarcoma in a dog: A case report. In Veterinary Research Forum (Vol. 10, No. 4, p. 361). Faculty of Veterinary Medicine, Urmia University, Urmia, Iran.
- Dar, S. H., Haridos, P. R., Ramamurthy, J., Shafiuzama, M., & George, R. S. (2021). Carpal valgus with elbow sub-luxation secondary to trauma and its surgical treatment in a Labrador dog. Indian Journal of Veterinary Surgery, 42(2), 148-149.
- Schirle, S. (2009). Recurring limping of a female dog-a Silicea-case. Zeitschrift für Ganzheitliche Tiermedizin, 23(1), 4-7.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.