Vreemd gedrag: 7 rare dingen die honden en katten doen

Vreemd gedrag: 7 rare dingen die honden en katten doen

Laatste update: 13 april, 2019

Soms maken dieren ons aan het lachen. Op andere momenten vertonen ze vreemd gedrag waardoor we onszelf afvragen: ‘Waarom doe je dat?’ Dieren doen vaak dingen die ons verbazen.

Katten en honden kunnen vreemd gedrag vertonen dat we niet altijd begrijpen. Wil je meer te weten komen over het vreemde gedrag van dieren? In dit artikel kijken we naar enkele van de rare dingen die honden en katten doen.

Vreemd gedrag: honden

Voedsel uit hun kom halen

Hond eet uit zijn bak

De meeste hondeneigenaars begrijpen niet waarom hun hond dit doet. Wanneer je een hond adopteert, schaf je alles aan wat hij nodig heeft, inclusief een voerbak. Waarom gebruikt hij deze dan niet?

Er is geen wetenschappelijke verklaring voor dit gedrag. Sommige professionals denken echter dat het mogelijk te wijten is aan hun roedel-mentaliteit. Als wolven (de voorouders van honden) op prooi jagen, kiezen de minder dominante wolven een stuk vlees uit dat ze vervolgens ergens anders opeten. Dit doen ze om te voorkomen dat een andere wolf het van ze af kan pakken.

Ook kan het zijn dat hij last heeft van het geluid dat zijn naamplaatje maakt wanneer het tegen zijn kom aan slaat. Of misschien eet hij wel het liefst buiten.

Trappen nadat ze hun behoeften hebben gedaan

Wellicht is het je opgevallen dat je hond de gewoonte heeft om nadat hij zijn behoeften heeft gedaan met zijn achterpoten naar achter te trappen. Waarom doet hij dit? Katten doen dit ook in hun kattenbak om hun ontlasting te bedekken. Honden doen het eigenlijk om precies dezelfde reden.

Bovendien is het een manier om hun territorium te markeren. Hun poten laten namelijk een feromoon vrij dat andere honden laat weten dat dit hun territorium is.

Vreemd gedrag: katten

Voor zich uit staren

Alle katten doen dit. Doelloos naar een punt in de ruimte staren. Als je kijkt waar ze naar staren, kun je niets zien. Wat is dan in hemelsnaam de reden achter hun gestaar? Sommige mensen denken dat hun kat geesten kan zien. Deze mensen houden het gestaar van hun kat daarom altijd goed in de gaten, voor het geval dat.

Hun achterste optillen terwijl je ze aait

Is het je weleens opgevallen dat je kat zijn achterste en staart verhoogt terwijl je hem aait? Dit is een goed voorbeeld van vreemd kattengedrag. Waarom doen katten dit? Vrouwtjes maken hetzelfde gebaar als ze klaar zijn om te paren.

De kans is echter groter dat je kat het naar jou doet als een teken van vriendschap. Dit gedrag geeft aan dat hij de manier waarop je hem aait aangenaam vindt en dat hij je waardeert.

De neiging alles te eten

Het maakt niet uit hoe hoogwaardig het voedsel in hun voerbak is. Misschien heb je weleens gezien dat je kat plastic, wol of andere voorwerpen in huis probeert te eten. Dit gedrag is volgens experts verbonden aan een verlangen om opnieuw te zogen. Het kan ook te wijten zijn aan angst, verveling of stress.

‘s Nachts rondsluipen

Dit vreemde gedrag van katten is waarschijnlijk het meest irritant, vooral als je houten vloeren hebt. Katten zijn nachtdieren, zelfs als je je kat overdag niet ziet slapen.

Hun jagersinstinct zorgt ervoor dat ze ‘s nachts actief zijn. Dit gebeurt vooral als je kat gedurende de dag veel tijd alleen doorbrengt. Huiskatten passen zich normaal gesproken echter aan de schema’s van hun baasjes aan.

Vreemde houdingen

Hoeveel foto’s heb je wel niet op het internet gezien van katten die opgerold in een handdoek liggen of ondersteboven op een bed hangen? Voor katten is dit geen vreemd gedrag, omdat ze erg flexibel zijn.

Wat ons ongemakkelijk lijkt, is voor hen uiterst comfortabel. Moet je de houding van je kat veranderen? Nee! Laat je kat gewoon een kat zijn en post een foto van hem op Instagram.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.