Logo image
Logo image

Seksuele rijpheid en voortplanting bij honden

3 minuten
Vrouwtjes kunnen al zwanger worden wanneer ze tussen de zes en tien maanden oud zijn. Mannetjes bereiken hun seksuele rijpheid echter pas wanneer ze ongeveer een jaar oud zijn.
Seksuele rijpheid en voortplanting bij honden
Laatste update: 27 februari, 2019

Er is door de jaren heen veel gezegd over seksuele rijpheid en voortplanting bij honden. Er bestaan dan ook veel verschillende meningen over wanneer een hond zijn seksuele rijpheid bereikt en wat de beste leeftijd is om te paren. In dit artikel gaan we daarom verder in op dit onderwerp.

Seksualiteit bij honden

Om te beginnen is het het waard om te vermelden dat seks voor honden iets heel anders is dan voor mensen. Je hoort weleens dingen als: als een vrouwtje nooit puppy’s krijgt, loopt ze meer risico op kanker, of dat castratie mannetjes depressief kan maken, en dat we honden iets dat natuurlijk voor hen is ontnemen door ze niet te laten paren.

Gelukkig is echter geen van deze dingen waar. Voor honden heeft seks een zeer duidelijk doel, namelijk voortplanting. Natuurlijk kan de daad zelf bevredigend voor ze zijn, maar dit is dan eerder een instinctieve reactie op de stimuli. Honden gaan dus alleen op zoek naar een partner om zich voort te planten, niet voor hun eigen plezier.

Ondanks alle vermeende nadelen, kunnen sterilisatie en castratie juist veel problemen voorkomen, zoals borstkanker bij vrouwtjes en agressief gedrag bij mannetjes.

Some figure

Seksuele rijpheid en voortplanting bij honden: vrouwtjes

Vrouwtjes bereiken hun seksuele rijpheid wanneer ze tussen de zes en tien maanden oud zijn. Het gebeurt wanneer ze voor de eerste keer loops worden. In dit geval hebben we het echter over de gemiddelde leeftijd. Het kan dus ook voorkomen dat een hond pas seksueel rijp is wanneer ze al anderhalf jaar oud is.

Loopsheid bij teefjes heeft meerdere fases:

  • Pro-oestrus. Deze fase doet zich voor wanneer het vrouwtje nog niet klaar is om te paren, maar wel al loops is en feromonen verspreidt.
  • Oestrus. De volgende fase begint zeven tot tien dagen na het bloeden. Deze fase duurt vervolgens negen dagen en het is de fase waarin de hond klaar is om te paren.
  • Di-oestrus. Deze fase vindt alleen plaats als de hond is bevrucht. Het is de fase die de bevruchting, zwangerschap en melkproductie omvat.
  • An-oestrus. Dit is de laatste fase van de voortplanting. Deze fase begint met de geboorte van de puppy’s en eindigt wanneer de hond weer voor het eerst loops is.

Seksuele rijpheid en voortplanting bij honden: mannetjes

Mannetjes doen er over het algemeen iets langer over voordat ze hun seksuele rijpheid bereiken. De gemiddelde leeftijd voor mannetjes is dan ook één jaar. Het maakt echter niet uit op welke leeftijd een hond seksueel rijp is. Wanneer het moment eenmaal daar is, is hij namelijk gelijk klaar om te paren.

Some figure

Zodra een mannetjes hond een vrouwtjes hond ziet die loops is, zal hij aan haar gaan ruiken en zij vervolgens ook aan hem. Ze zal hem echter alleen toelaten als ze in de oestrus-fase zit. Als dat zo is, tilt ze haar staart op en draait ze zich om zodat hij haar intieme delen kan zien.

Dit dient als teken dat de mannetjes hond haar mag bespringen. Haar lichaam scheidt vervolgens feromonen af ​​en zorgt ervoor dat het mannetje een erectie krijgt.

Over het algemeen zal dit ervoor zorgen dat het vrouwtje zwanger raakt en zal ze een paar maanden later bevallen van de pups. De puppy’s moeten vervolgens minstens twee tot drie maanden bij hun moeder en broertjes en zusjes blijven. Op die manier kunnen ze goed socialiseren.

Tot slot

Hopelijk heeft dit artikel geholpen om je twijfels over seksuele rijpheid en voortplanting bij honden weg te nemen. Er bestaan allerlei mythen omtrent dit onderwerp, daarom hebben wij ons best gedaan om er zoveel mogelijk over te verduidelijken.

Onthoud, als je wilt dat je hond puppy’s krijgt, dan moet je ook bereid zijn om er de verantwoordelijkheid voor te nemen zodra ze geboren zijn. Ze hebben een thuis nodig met baasjes die van ze houden en goed voor ze zorgen! 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.