Logo image
Logo image

Thermoregulatie bij dieren

3 minuten
Thermoregulatie wordt gedefinieerd als het biologische vermogen om de lichaamstemperatuur binnen bepaalde grenzen te wijzigen. Dit mechanisme is essentieel voor het leven. Leer in dit artikel alles over thermoregulatie bij dieren!
Thermoregulatie bij dieren
Juan Pedro Vazquez Espeso

Geschreven en geverifieerd door de dierenarts Juan Pedro Vazquez Espeso

Laatste update: 26 januari, 2023

Dieren hebben geen wollen sjaals die ze tijdens strenge winters kunnen dragen, noch ventilatoren die ze kunnen gebruiken om wat af te koelen als de hitte toeslaat. Maar je hoeft je geen zorgen te maken, want ze hebben aanpassingsmechanismen. Hier vertellen we je alles wat je moet weten over thermoregulatie bij dieren.

Deze zijn het resultaat van duizenden jaren evolutie en zijn verantwoordelijk voor het zo comfortabel mogelijk houden van hun lichaamstemperatuur.

Mensen hebben deze mechanismen ook, maar op een meer rudimentaire manier. Dit interessante mechanisme heet “thermoregulatie.”

Het begrip thermoregulatie

Thermoregulatie bestaat, zoals de naam al aangeeft, uit het reguleren van de temperatuur, niet meer en niet minder. Dit begrip verwijst naar interne fysiologische mechanismen die de lichaamstemperatuur regelen.

Het is fundamenteel geweest in de evolutionaire race, want temperatuur is een van de bepalende factoren die de omgeving conditioneert. Een dier dat zijn lichaamstemperatuur niet kan regelen, kan bijvoorbeeld niet gaan jagen bij heel warm weer en kan evenmin een flinke sneeuwbui overleven.

Some figure

Thermoregulatie als classificerend element

Als je denkt aan je biologielessen op de middelbare school, herinner je je waarschijnlijk het concept van “koudbloedige” of “warmbloedige” dieren dat je leraar je uitlegde.

Deze termen zijn echter in de loop der tijd achterhaald, omdat ze het concept dat ze willen overbrengen of alle mogelijke scenario’s die zich in de natuur voordeden niet volledig uitleggen. Daarom zijn de correcte indelingen die biologen hebben voorgesteld:

  • Ectotherme dieren. Dieren waarvan de temperatuur afkomstig is van de buitenomgeving. Met andere woorden, als de zon opwarmt, warmt het dier op. Als het niet zonnig is, wordt het dier blijft koud. Bijvoorbeeld hagedissen.
  • Endotherme dieren. Integendeel, deze dieren regelen hun lichaamstemperatuur. Het maakt niet uit of het buiten warm of koud is, want hun temperatuur is niet afhankelijk van omgevingswarmte. Bijvoorbeeld honden.

Thermoregulatie bij dieren: ectotherme dieren

Omdat hun warmtebron van buiten komt, zijn deze dieren afhankelijk van de omgeving om hun lichaamstemperatuur te regelen. Op dit punt moeten we opmerken dat deze levende wezens wel enige interne warmte produceren. Dat is echter niet voldoende om hun temperatuur te kunnen regelen.

Dit zijn enkele van de mechanismen die deze dieren gebruiken om hun temperatuur te regelen:

  • Zonnebaden. Er is geen betere externe warmtebron dan de zon. Een eenvoudige en doeltreffende methode om de lichaamstemperatuur te verhogen als het dier het koud heeft, is dus om zich eraan bloot te stellen en zijn lichaamstemperatuur te laten stijgen. Daarom is het zo gewoon om zie hagedissen (Engelse link) op rotsen te zonnen.
  • Baden. Wat is een betere manier om af te koelen bij warm weer dan een bad te nemen? Dieren gebruiken deze strategie als hun lichaamstemperatuur stijgt en ze willen afkoelen.

Thermoregulatie bij endotherme dieren

Deze dieren, waaronder de mens, verhogen hun temperatuur met interne mechanismen en hebben hulpmiddelen om die te regelen. Hier zijn er enkele van.

Zweten en hijgen

Hoewel ze verschillend lijken, volgen ze een vergelijkbaar principe: verdampingskoeling. Dieren met zweetklieren koelen zichzelf af door zweet te produceren, dat een temperatuurdaling veroorzaakt wanneer het verdampt. Hijgende dieren laten hun temperatuur dalen door verdamping via de tong.

Rillen

Dit mechanisme is niets anders dan een onwillekeurige samentrekking van de spieren. Als de spieren werken, produceren ze een onmiddellijke temperatuursverhoging. Het is jammer dat de samentrekking die optreedt als we rillen niet dient om ons in vorm te krijgen.

Vasoconstrictie en vasodilatatie

Dit systeem is echt effectief in het regelen van de lichaamstemperatuur. Als de buitentemperatuur daalt en het dier zijn temperatuur moet handhaven, treedt perifere circulatievernauwing op. Er circuleert dus minder bloed in de ledematen.

Dit is het mechanisme dat necrose veroorzaakt in de ledematen als het erg koud is. Bijvoorbeeld bij bergbeklimmers die verdwalen of vast komen te zitten in een berg. Als de vasoconstrictie lang aanhoudt, wordt de bloedstroom onderbroken en worden de ledematen niet geïrrigeerd. Dus, necrose volgt.

Het tegenovergestelde systeem is vasodilatatie, waardoor de perifere bloedcirculatie toeneemt. Dit voert warmte af en verlaagt de interne lichaamstemperatuur.

Some figure

Zoals je hebt gezien, zijn er veel verschillende warmteregelingsmechanismen bij dieren. Toch kunnen we dieren in twee grote blokken verdelen naar de manier waarop ze warmte verkrijgen: ectothermen en endothermen.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.