Springspinnen: kenmerken, habitat, voeding en voortplanting
Springspinnen hebben de laatste jaren veel bekendheid gekregen doordat hun “schattige” uiterlijk een van de meest opvallende is in de wereld van de geleedpotigen. Hierdoor hebben ze zelfs gediend als inspiratie voor verschillende tekenfilms, tekenfilms en fictieve verhalen.
In tegenstelling tot wat je misschien denkt, wordt de term “springspin” niet alleen gebruikt om een enkele soort te benoemen, maar ook een hele taxonomische familie. Wil je meer ontdekken over deze eigenaardige spinachtigen? Lees dan het volgende artikel.
Taxonomie van Salticidae
Alle springspinnen worden gegroepeerd in de familie Salticidae (orde Araneae), die bestaat uit 5.934 soorten en ongeveer 573 geslachten.
Volgens een artikel gepubliceerd in Ecologica Montenegrina (Engelse link) moeten ongeveer 2.204 soorten nog volledig worden beschreven. Dat wil zeggen dat er slechts informatie beschikbaar is voor één van de geslachten (mannetje of vrouwtje).
Net als bij andere spinnengroepen is er veel onvolledige informatie over de geslachten en soorten waaruit de familie der salticidae bestaat. Dit komt vooral doordat het moeilijk is om ze te vinden, omdat het kleine spinachtigen zijn die moeilijk te detecteren zijn in de natuur.
Ondanks het gebrek aan informatie vertegenwoordigt de familie Salticidae een van de meest diverse taxonomische groepen ter wereld. Het boek Salticid Spiders of Misiones: A Guide to Identification (basal tribes) dat zo’n rijkdom aan soorten impliceert dat ze een brede verspreiding heeft. Daarom zijn springspinnen ook zo populair geworden over de hele wereld.
Waar leven springspinnen?
In een artikel in het tijdschrift Scientia (Spaanse link) staat dat springspinnen een wijde verspreiding hebben in tropische en gematigde gebieden. Ze kunnen echter ook leven in boreale zones, dus temperatuur lijkt geen beperkende factor te zijn voor deze soorten.
Springspinnen zijn meestal te vinden op plekken met overvloedige vegetatie, waar ze diepe associaties vormen met sommige plantensoorten.
Ze leven ook in microhabitats die gevormd worden op verschillende hoogteniveaus, van de boomtoppen tot de grond. Dit betekent dat hun locatie in de natuur sterk afhangt van de soort.
Hoe zien springspinnen eruit?
Springspinnen delen de basismorfologie van andere spinachtigen. Dat wil zeggen, hun lichaam is verdeeld in twee hoofdsecties:
- Prosoma: dit is klein en bevat alle aanhangsels (ledematen), mond en ogen.
- Opisthosoma: dit is iets groter en bevat de meeste organen van de spin.
Het is moeilijk om algemene kenmerken vast te stellen die rekening houden met elk van de 5.934 soorten die er bestaan. Het is echter wel mogelijk om de fysieke kenmerken en eigenschappen op te sommen die meestal worden gebruikt om te bepalen of een spin tot de familie Salticidae behoort. Deze zijn als volgt:
- Klein formaat: ze zijn tussen de 1 en 6 centimeter in lengte (ongeveer).
- Grote frontale ogen: vier van hun acht ogen zijn frontaal, en de twee centrale vallen op door hun grootte.
- Grote pedipalpen: de niet-locomotorische ledematen (eerste paar) van deze spinnen vertonen vaak een “ongewone” breedte, die dient als opvallend kenmerk bij het baltsgedrag.
- Diagonaal geplaatste chelicerae: dit zijn twee monddelen die lijken op giftanden en dienen om prooien te vangen.
- Tonen van trichobothria (haren): de functie en dichtheid van de haren kan per soort verschillen, variërend van exemplaren met dichte “haren” tot exemplaren waarbij dit kenmerk niet zo duidelijk is.
- Ze maken geen webben om prooien te vangen: hoewel springspinnen zijde kunnen produceren, gebruiken ze dat niet als jachtstrategie. Volgens een artikel gepubliceerd in Huidige Biologie (Engelse link) gebruiken ze hun zijde als een soort veiligheids”touw” dat hen “verankert” aan hoge oppervlakken voor het geval ze vallen.
- Uitstekend voortbewegingsvermogen: volgens een artikel gepubliceerd in Tijdschrift voor Arachnologie (Engelse link) staat de groep salticiden – ook wel springspinnen genoemd – bekend om hun grote bewegingssnelheid. Dit vermogen wordt vaak gebruikt tijdens de jacht en om te ontsnappen aan een vijand, vaak in combinatie met springen.
Kleuren
Hoewel springspinnen bekend staan om hun heldere, opvallende kleuren, is deze eigenschap niet altijd aanwezig bij alle soorten. In feite vertoont een groot deel van deze spinachtigen de volgende kleurpatronen, die onopvallend zijn:
- Donker
- Ondoorzichtig
- Doorschijnend
In uitzonderlijke gevallen gebruiken bepaalde soorten springspinnen opvallende kleuren als camouflagestrategie.
Bijvoorbeeld, zoals gerapporteerd in een artikel gepubliceerd in de Revista Brasileira de Biologia (Engelse link) dat de Psecas viridipurpureus een felrood lichaam heeft om onopgemerkt te blijven op de bladeren van Bromelia balansae.
Gedrag
In tegenstelling tot andere spinachtigen zijn salticiden dagdieren die zich vooral overdag verplaatsen. Volgens een artikel gepubliceerd in Tijdschrift voor Experimentele Biologie (Engelse link) lijkt zo’n “drastische” verandering voort te komen uit hun goede gezichtsvermogen.
Dit betekent dat ze, omdat ze hun omgeving beter kunnen waarnemen dankzij hun ogen, er de voorkeur aan geven hun activiteiten uit te voeren bij zonlicht.
Natuurlijk kunnen springspinnen zich ook ‘s nachts voortbewegen, omdat hun haren hen extra zintuiglijke informatie geven die hun waarneming van de omgeving aanvult. Natuurlijk zijn er bepaalde grenzen aan hun nachtelijke vaardigheden, maar ze zijn verre van hulpeloos.
Wat eet een springspin?
Hoewel de dieetvoorkeur afhangt van elke soort springspin, voeden ze zich over het algemeen allemaal met een grote verscheidenheid aan geleedpotigen. Volgens een artikel gepubliceerd in het Europees Tijdschrift voor Entomologie (Engelse link) lijkt in het geval van Menemerus taeniatus de keuze van prooi te worden beperkt door de grootte van het exemplaar.
Dat wil zeggen dat salticiden de neiging hebben om geleedpotigen te eten die kleiner zijn dan zijzelf.
Deze spinachtigen zijn uitstekende jagers. Ze besluipen hun prooi enkele ogenblikken om zich ervan te vergewissen dat het de moeite en de energie waard is. Zodra ze de beloning hebben vastgesteld, kunnen ze kiezen tussen verschillende achtervolgingsstrategieën.
Sommige soorten besluipen hun slachtoffer bijvoorbeeld en vallen bij verrassing aan, terwijl andere soorten besluiten om hen te achtervolgen (zonder stealth).
We moeten opmerken dat het dieet van springspinnen niet alleen vlees omvat, maar dat ze ook plantaardige nectar kunnen consumeren. Onderzoek gerapporteerd door Cambridge University Press (Engelse link) beweert dat er minstens 90 soorten springspinnen zijn geïdentificeerd die zich af en toe voeden met nectar.
De voortplanting van springspinnen
De balts van springspinnen is misschien wel een van de interessantste gebeurtenissen die in de groep kan worden waargenomen. Dit komt doordat mannetjes verschillende bewegingen en geluiden gebruiken om te proberen partners aan te trekken.
Hoewel het geen algemene regel is, initiëren de meeste soorten de balts door middel van ritmische bewegingen waarbij ze hun pedipalpen tonen.
Deze structuren kunnen al dan niet versierd zijn met kleurrijke kleurpatronen, die goed zichtbaar zijn tijdens het proces. Bovendien heffen kleurrijke exemplaren zoals de pauwspin (Maratus volans) vaak hun buik op om hun “dansen” te vervolledigen.
Dit soort balts stelt mannetjes in staat om dicht genoeg bij het vrouwtje te komen om haar te bevruchten. Zodra ze met elkaar in contact komen, brengt het mannetje het spermapakket (spermatofoor) in bij het vrouwtje en gaat dan onmiddellijk weer weg.
Vrouwelijke salicidae leggen hun eitjes in zijden zakjes en bewaren die in hun schuilplaatsen. Hoewel er geen duidelijke ouderlijke zorg als zodanig is, beschermt de moeder haar kroost en wacht ze tot haar jongen volgroeid zijn voordat ze het nest verlaat.
Klein en eigenaardig
Zoals je kunt zien, zijn salticidae, oftewel springspinnen, interessante en diverse soorten die eindeloze bijzonderheden herbergen. Natuurlijk is het onmogelijk om in te gaan op de eigenaardigheden van elke springspin, maar het is meer dan duidelijk dat ze een grote uitstraling en aanwezigheid in de wereld hebben.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Arizala, S. & Quintero, D. (2016). Diversidad de arañas saltarinas (Araneae: Salticidae) en dos Especies de Bromelias (Poales: Bromeliaceae) del Parque Nacional Altos de Campana, Panamá. Scientia, 26(1), 25-36. https://www.researchgate.net/publication/308202192_Diversidad_de_aranas_saltarinas_Araneae_Salticidae_en_dos_especies_de_bromeli
- Bartos, M., & Szczepko, K. (2012). Development of prey-specific predatory behavior in a jumping spider (Araneae: Salticidae). The Journal of Arachnology, 40(2), 228-233. https://bioone.org/journals/the-journal-of-arachnology/volume-40/issue-2/Hi11-66.1/Development-of-prey-specific-predatory-behavior-in-a-jumping-spider/10.1636/Hi11-66.1.short
- Cerveira, A. M., Jackson, R. R., & Nelson, X. J. (2019). Dim-light vision in jumping spiders (Araneae, Salticidae): identification of prey and rivals. Journal of Experimental Biology, 222(9), jeb198069. https://journals.biologists.com/jeb/article/222/9/jeb198069/679/Dim-light-vision-in-jumping-spiders-Araneae
- Chen, A., Kim, K., & Shamble, P. S. (2021). Rapid mid-jump production of high-performance silk by jumping spiders. Current Biology, 31(21), R1422-R1423. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960982221012938
- De Omena, P. M., & Romero, G. Q. (2010). Using visual cues of microhabitat traits to find home: the case study of a bromeliad-living jumping spider (Salticidae). Behavioral Ecology, 21(4), 690-695. https://academic.oup.com/beheco/article/21/4/690/247649
- Huseynov, E. F. (2005). Natural prey of the jumping spider Menemerus taeniatus (Araneae: Salticidae). European Journal of Entomology, 102(4), 797. https://www.researchgate.net/publication/270497182_Natural_prey_of_the_jumping_spider_Menemerus_taeniatus_Araneae_Salticidae
- Jackson, R. R., Pollard, S. D., Li, D., & Fijn, N. (2002). Interpopulation variation in the risk-related decisions of Portia labiata, an araneophagic jumping spider (Araneae, Salticidae), during predatory sequences with spitting spiders. Animal Cognition, 5(4), 215. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12461599/
- Jackson, R. R., Pollard, S. D., Nelson, X. J., Edwards, G. B., & Barrion, A. T. (2001). Jumping spiders (Araneae: Salticidae) that feed on nectar. Journal of Zoology, 255(1), 25-29. https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-zoology/article/abs/jumping-spiders-araneae-salticidae-that-feed-on-nectar/7690330E37C061FA101EEACAAA76F890
- Maddison, W. P. (2015). A phylogenetic classification of jumping spiders (Araneae: Salticidae). Journal of Arachnology, 231-292. https://bioone.org/journals/the-journal-of-arachnology/volume-43/issue-3/arac-43-03-231-292/A-phylogenetic-classification-of-jumping-spiders-Araneae-Salticidae/10.1636/arac-43-03-231-292.short#:~:text=The%20classification%20of%20jumping%20spiders,both%20molecular%20and%20morphological%20information.
- Maddison, W. P., & Hedin, M. C. (2003). Jumping spider phylogeny (Araneae: Salticidae). Invertebrate Systematics, 17(4), 529-549. https://www.publish.csiro.au/is/IS02044
- Maddison, W. P., Beattie, I., Marathe, K., Ng, P. Y., Kanesharatnam, N., Benjamin, S. P., & Kunte, K. (2020). A phylogenetic and taxonomic review of baviine jumping spiders (Araneae, Salticidae, Baviini). ZooKeys, 1004, 27. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7758311/
- Prószyński, J. (2017). Pragmatic classification of the World’s Salticidae (Araneae). Ecologica Montenegrina, 12, 1-133. https://www.biotaxa.org/em/article/view/em.2017.12.1
- Richman, D. B., & Jackson, R. R. (1992). A review of the ethology of jumping spiders (Araneae, Salticidae). Bulletin of the British Arachnological Society, 9(2), 33-37. https://www.researchgate.net/publication/267938733_A_review_of_the_ethology_of_jumping_spiders_Araneae_Salticidae
- Rossa-Feres, D. D. C., Romero, G. Q., Gonçalves-de-Freitas, E., & Feres, R. J. F. (2000). Reproductive behavior and seasonal occurrence of Psecas viridipurpureus (Salticidae, Araneae). Revista Brasileira de Biologia, 60, 221-228. https://www.scielo.br/j/rbbio/a/jDTHYD8WZLskPV3TfxzdZxf/?lang=en&format=html
- Rubio, G. D., Baigorria, J. E. M., & Scioscia, C. L. (2018). Arañas Saltícidas de Misiones: Guía para la Identificación (Tribus Basales). Universidad Maimónides. https://ri.conicet.gov.ar/handle/11336/109420
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.