Een riem of een tuigje: wat is beter voor je hond?
Een van de eerste dingen die hondeneigenaren zich afvragen als ze een hond adopteren is of ze een riem of een tuigje moeten aanschaffen. Er bestaan vele meningen over wat nu eigenlijk het beste is. Daarom moeten hondeneigenaren er door onderzoek achter zien te komen wat voor hun hond het beste is.
Om je te helpen bij het kiezen tussen een riem of een tuigje zullen we de voor- en nadelen van elk uitleggen.
Riem of tuigje? Dat is de vraag
Veel mensen kiezen voor een tuigje omdat ze in de mode zijn. Maar hondenriemen zijn er altijd al geweest, dus waarom zou je de beproefde methode afwijzen? Laten we de verschillende mogelijkheden eens bekijken. Zo kun je beter bepalen of een riem of toch maar een tuigje de beste keuze is voor je hond.
De riem
Veel hondeneigenaren denken niet erg diep na over de keuze tussen een riem of een tuigje. Velen raken in de war door het brede kleurenaanbod en gaan er maar van uit dat de ouderwetse riem nog steeds de beste keus is.
Aangezien dierenartsen meestal geen riemen meer aanbevelen zijn ze niet meer zo populair als tuigjes. Dierenartsen zijn geen voorstanders van riemen omdat de nek van de meeste honden gevoelig is.
Deze bevatten spieren en botten die gewond kunnen raken en voor verdere problemen kunnen zorgen. Honden kunnen spierspasmen krijgen of neurologische problemen. Problemen met ademhalen of de schildklier komen ook voor als de nek gewond raakt. Dat kan gebeuren als de eigenaar te veel aan de riem trekt.
Sommige eigenaren binden hun honden als een soort straf constant vast. Dit is een wrede praktijk wat de nek makkelijk kan blesseren. Ook komt het voor dat hondeneigenaren hun hond ‘trainen‘ of een standje geven door hard aan de riem te trekken. Maar dit is mishandeling en bovendien onnodig — een hond zal niet begrijpen wat je wilt, ze leren er niets van.
Sommige eigenaren kiezen voor te korte riemen. Die verkeerde keuze kan de hond verwonden als ze willen weglopen om iets te ruiken. Als je een sociale hond hebt kunnen korte riemen en tuigjes hem beletten anderen honden te begroeten. Hij kan wandelen — en de riem— als iets negatiefs gaan zien en weigeren nog naar buiten te gaan.
Wij bevelen een riem alleen aan bij ontspannen honden die gehoorzaam zijn en normaal gesproken niet aan de riem trekken. Bij kalme honden zijn riemen gewoon een accessoire en geen martelwerktuig. Als je hond actief en enthousiast is doe hem dan geen korte riem aan.
Het tuigje
Nu, laten we eens kijken naar de voordelen van een tuigje. Tuigjes zijn ongetwijfeld onschadelijker en hebben meer voordelen dan een riem. Door de manier waarop ze de kracht over het lichaam van de hond verdelen zullen ze de nek of de rug van de hond niet beschadigen.
Als je hond enthousiast raakt en tijdens het uitlaten naar iets toe wil zal een tuigje hem niet wurgen. Hij voelt zich beperkt in zijn bewegingen en zal daardoor minder vaak aan de riem trekken.
Zorg ervoor dat het tuigje gemaakt is van ademend materiaal. Pas de rugriem aan zodat de kracht over het hele lichaam verdeeld wordt en zijn gewrichten en wervelkolom niet pijn gedaan worden. Het tuigje moet ook een groot gedeelte van het lichaam van je hond bedekken.
Het tuigje mag ook niet te strak in het okselgedeelte zitten zodat het tuigje de huid niet schuurt of pijn doet. Een tuigje moet altijd rond de borst bevestigd worden en nooit om de nek.
Het tuigje moet de juiste maat hebben voor je hond. Als het tuigje te groot is kan hij ontsnappen en als het te klein is kan het de bloedsomloop afklemmen.
Welke is beter voor je hond?
Een tuigje is ongetwijfeld beter dan een riem, mits het tuigje past. Tuigjes verdelen de kracht die door het trekken veroorzaakt wordt beter over het lichaam van je hond. Ook zijn ze beter dan riemen om verwondingen te voorkomen.
Als je een riem aanschaft voor je hond zorg er dan voor dat het een brede is die comfortabel is om te dragen. Het moet gevoerd zijn en zijn nek niet afklemmen. Kies er één die bij het karakter en gedrag van je hond past!
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.