Wat moet je doen als je pasgeboren kittens op straat vindt?
Pasgeboren dieren zijn altijd heel kwetsbaar. Te weten wat te doen als je een nest kittens op straat vindt zal ze een kans geven om te leven en uiteindelijk lieve huisdieren te worden.
Paartijd
Poezen kunnen het hele jaar door in verwachting raken, maar meestal zijn ze krols aan het begin van de lente en in het najaar. De meeste poezen krijgen hun jongen gedurende de eerste vier maanden van het jaar.
Gedurende de maanden maart tot mei kun je meerdere katjes vinden in de straten van dorpen en steden. Het TNR-project tracht de hoeveelheid geboorten te beperken, maar tot nu toe heeft het maar een beperkt resultaat. Er zijn te veel mensen die katten ergens achterlaten.
Daarom is het zo belangrijk dat je weet wat je moet doen als je een nest kittens op straat tegenkomt. Voorkomen is natuurlijk het beste. Zorg dat je kat gecastreerd of gesteriliseerd wordt. Het maakt niet uit of de kat binnen blijft of niet. Als je kat een paar minuten buiten is of een poosje zoekraakt kan ze zwanger worden.
Eén ding dat je kunt doen is om mee te helpen met een dierenasiel die betrokken is in het TNR-programma (vang, steriliseer en laat los) of je kunt een voorstel doen aan het plaatselijke gemeentebestuur.
Wacht tot de moederpoes verschijnt
Als niet alle katten op straat zijn gesteriliseerd zullen ze doorgaan met jongen te krijgen. Als je daarom een nest kittens op straat vindt is het eerste wat je moet doen wachten op de moederpoes. Het leven als zwerfkat is moeilijk, maar ze hebben hun moeder nodig zolang ze nog aan het zogen zijn.
Houd de kittens 2-3 uur in de gaten. Meestal gaat de moeder een paar keer per dag erop uit om te jagen en haar behoefte te doen. Blijf een beetje uit de buurt door je te verstoppen. Ze zal haar nestje niet benaderen als ze je ziet.
Kittens moeten elke 3-4 uur te eten hebben. Het is onwaarschijnlijk dat de moeder langer weg zal blijven. Als ze na uren nog niet is terug geweest en de kittens om haar aan het roepen zijn betekent het dat ze ze verstoten heeft. De kitten zijn dan wezen en hebben je hulp nodig.
Als ze in een doos of kratje met doeken liggen dan zijn ze duidelijk achtergelaten. Er is dan geen noodzaak om op de moederpoes te wachten. Er zijn nog steeds schaamteloze mensen die er geen been in zien om kittens van hun moeder te scheiden.
Thuis zorgen voor pasgeboren poesjes
Het eerste wat je moet doen als je een nest poesjes van de straat hebt gehaald is om ze warmte te geven. Ze kunnen op zo’n jonge leeftijd hun lichaamstemperatuur nog niet zelf regelen, en waarschijnlijk zijn ze al heel koud. Voordat je ze voedt kun je starten met ze wat dekens te geven en een hete kruik.
Pasgeboren katjes vereisen niet veel werk. Gedurende de eerste levensweken spelen ze normaal gesproken niet en lopen nog niet rond. Hoofdzaak is dat je ze kattenmelk of geitenmelk geeft (nooit koeienmelk!), ze helpt met hun ontlasting en ze warmte en een slaapplaats geeft.
Het voeden van een nestje straatkatjes
Weeg ze tenminste éénmaal per dag om er zeker van te zijn dat ze in gewicht toenemen en aan het groeien zijn. Schenk goed aandacht aan hun eetlust en hun uitwerpselen. Beide zijn goede gezondheids-indicatoren.
Als ze eenmaal goed op koers zijn moet je ze mee naar een dierenarts nemen. Hij kan aangeven of ze gezond zijn of niet. Daarnaast kan de dierenarts je helpen met het bepalen van hun exacte leeftijd, en ze ontwormen. Hij kan andere vragen die je misschien ook hebt beantwoorden.
Neem contact op met het asiel
Je kunt ook een asiel benaderen. Ze zijn gewend om pasgeboren kittens groot te brengen en kunnen je helpen aan melk voor de kittens, afspraken met de dierenarts en andere kosten die erbij betrokken zijn.
Als de poesjes overgegaan zijn op vast voedsel en klaar zijn om onafhankelijk te worden kunnen ze helpen om een gezin te vinden dat ze niet opnieuw zal verstoten.
Een nest poesjes kan zonder hun moeder op straat niet overleven. Door een paar weken van inspanningen kun je helpen om hen zelfstandige katten te laten worden die klaar zijn om met plezier in een betrouwbaar gezin een plekje te krijgen
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.