Logo image
Logo image

Nee tegen het beslag leggen op huisdieren

3 minuten
Nee tegen het beslag leggen op huisdieren
Laatste update: 22 juli, 2018

Het behandelen van dieren als voorwerpen schijnt nooit op te houden. Dit ondanks onderzoek dat aantoont dat dieren gevoelens hebben en de overduidelijke gevoelens die wij voor hen hebben. Er zijn nog steeds mensen die dieren niet zien voor wat ze zijn; levende wezens die emoties hebben. Daarom hebben we het vandaag over het in beslag nemen van huisdieren.

De Belastingdienst baseert zich op een wet uit 1838 die stelt dat beslag mag worden gelegd op huisdieren die een economische waarde. Op zich zou dat al een reden zijn om geen rashonden te nemen!

In beslag nemen van huisdieren is nog steeds toegestaan

Some figure

Het beslag begon in dit geval bij een man die een heleboel geld schuldig was dat hij niet kon terugbetalen. Ze begonnen toen zijn bankrekeningen te blokkeren en de deurwaarder wilde beslag leggen op zijn huis, meubels en zelfs zijn hond! De man had deze rashond al eerder gekocht, hoewel hij wist dat het beter was om honden te adopteren dan te kopen.

Toen hij bij de rechtbank aangaf dat zijn hond niet een voorwerp was maar een deel van zijn gezin, stelde de rechter de Belastingdienst in het gelijk. Deze rechtszaak werd daarna het uitgangspunt voor het beslag leggen op huisdieren.

Dit was uiteraard geen persoonlijke beslissing. Rasdieren hebben een hoge waarde en dit betekent dat ze door de deurwaarder in beslag genomen mogen worden. Volgens de beschikking zijn huisdieren vee en worden gelijkgesteld aan meubels!

Huisdieren scheiden van gezinnen is gemeen en het is het dier dat lijdt, ook al zijn ze niet verantwoordelijk voor de handelingen van hun eigenaren. In dit geval worden dieren verkocht aan nieuwe eigenaren en hebben ze zelf geen zeggenschap over het leven dat hen wacht.

Deze behandeling is ook vernederend en schadelijk voor mensen die hun huisdier verliezen. We weten dat huisdieren de levensvreugde en emotionele gezondheid van hun eigenaren beïnvloeden.

Huisdieren zijn niet de enige dieren die van deze beschikking te lijden hebben. Ook vee loopt hetzelfde risico.

Hebben dieren gevoelens?

Dit is al jaren een discussiepunt. Er zijn verschillende rapporten verschenen waarin een onweerlegbare waarheid aangetoond wordt: ja, dieren hebben gevoelens.

Veel dieren bezorgen mensen een redeloze angst en mensen zijn tevens gaan denken dat dieren alleen door hun instinct worden gestuurd. Er was ooit een tijd dat mensen geloofden dat dieren geen gevoelens konden hebben. Maar sinds we huisdieren hebben en ermee samenleven zijn we langzamerhand van mening veranderd.

Huisdieren hebben allerlei gevoelens getoond sinds ze met mensen zijn gaan samenleven. Dit zijn de meest voorkomende:

Some figure

  • Liefde. Je huisdier toont zijn liefde elke dag. Dat is een onweerlegbaar feit. Als je thuiskomt, als je ziek bent, als je huilt of wanneer je het huis verlaat… Zijn uitdrukking en lichaamstaal zeggen zoveel meer dan de woorden die wij zouden kunnen uitspreken.
  • Verdriet. Er zijn zoveel verhalen die we verteld hebben over dieren die het graf van hun eigenaren niet wilden verlaten. Is dat niet een manier om verdriet, liefde en trouw te tonen? Zijn dat geen gevoelens?
  • Vrees. Dieren voelen angst. En helaas zijn ze ook bang voor ons. Dat is waarom wilde dieren ons weleens proberen aan te vallen. Er is geen ruimte voor twijfel, wij zijn niet bang voor hen; zij zijn bang voor ons.

Dit zijn maar een paar van de gevoelens die onze huisdieren ons elke dag tonen, naast hun grenzeloze trouw en empathie.

Mijn Dieren wil geen standpunt innemen in discussies. Maar als het gaat om het beschermen van dieren kunnen we ons niet afzijdig houden. We zijn dus geen voorstander van het beslag leggen op dieren omdat dieren geen bezit of goederen zijn. Een huisdier is een familielid en een vriend voor het leven.

Hoe denk je zelf erover?

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.