Logo image
Logo image

Mogen honden bloemkool eten?

4 minuten
Bloemkool is een voedzame groente die momenteel over de hele wereld wordt verbouwd. Ontdek of deze groente een positieve bijdrage kan leveren aan het lichaam van een hond.
Mogen honden bloemkool eten?
Laatste update: 08 september, 2021
Mogen honden bloemkool eten? Omdat ze niet alleen maar vlees eten, krijgen honden ook voedingsstoffen door de inname van fruit en groenten. Maar kunnen groenten en fruit worden opgenomen in het dieet van deze huisdieren? Natuurlijk niet! Sommige voedingsmiddelen zijn goed voor hun lichaam, maar andere kunnen zelfs giftig voor hen zijn.

Bloemkool is een kruisbloemige groente, evenals kool en broccoli. Ontdek in dit artikel of dit caloriearme en voedzame product zonder problemen door je hond kan worden geconsumeerd.

Samenstelling van bloemkool

Bloemkool bestaat voornamelijk uit water en heeft een laag gehalte aan koolhydraten, eiwitten en vetten, waardoor het een groente is met weinig calorieën. Bovendien wordt het beschouwd als een bron van vezels, vitamines en mineralen. Het is rijk aan kalium en fosfor en bevat ook kleine hoeveelheden ijzer, magnesium en calcium.

Deze groente is afkomstig van een plant met dikke groene bladeren en een witte kop, wat meestal het deel is dat wordt geconsumeerd. Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw bestaat 100 gram rauwe bloemkool uit het volgende:

  • Water: 92,07 gram
  • Energie: 25 kilocalorieën
  • Eiwit: 1,92 g
  • Koolhydraten: 4,97 g
  • Totaal vezels: 2 g
  • Totaal suikers: 1,91 g
  • Calcium: 22 milligram
  • IJzer: 0,42 mg
  • Magnesium: 15 mg
  • Fosfor: 44 mg
  • Kalium: 299 mg
  • Natrium: 30 mg
  • Zink: 0,97 mg
  • Foliumzuur: 57 microgram
  • Vitamine C: 48,2 mg
  • Vitamine E: 0,08 mg
  • Vitamine K: 15,5 microgram
Some figure

Mogen honden bloemkool eten?

Dus, is bloemkool een van de groenten die in het dieet van honden kan worden opgenomen? Ja! Het wordt echter aanbevolen dat deze kruisbloemige groente een aanvulling is op het dieet van de hond en niet te vaak wordt geconsumeerd.

Daarom is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen om te zien of de hoeveelheid bloemkool die je aan je hond geeft correct is en om te controleren of hij er geen allergische of ernstige reactie op heeft.

Voordelen van het geven van bloemkool aan honden

Bloemkool heeft geweldige voedingskwaliteiten die de hond ten goede kunnen komen, zolang het niet de basis wordt van het dieet van uw huisdier. Bijvoorbeeld, het is rijk aan vitamines van de B-complex en draagt bij aan het functioneren van het zenuwstelsel, de huid, en metabolizerende glucose.

Vitamine K helpt de bloedstollingsprocessen en het eiwitmetabolisme.

Kalium helpt bij de geleiding van zenuwimpulsen en bij het transport van moleculen naar de cellen. Fosfor is essentieel voor het behoud van de botstructuur en tanden. Calcium is van vitaal belang voor botten, bloedstolling en spiersamentrekkingen.

Hoe moet je het bereiden?

Als je je hond bloemkool wilt geven, denk er dan aan dat het een gematigde portie moet zijn om spijsverteringsproblemen te voorkomen. Over het algemeen wordt aanbevolen dat de aanwezigheid van fruit en groenten niet meer dan 10-15% van de totale dagelijkse voeding van het dier bedraagt. Zo kun je deze kruisbloemige groente aan je hond geven als klein deel van zijn voer of als beloning.

Opgemerkt moet worden dat de inname van bloemkool door je huisdier evenredig moet zijn aan zijn leeftijd en grootte. Dit is nodig om de eetlust van de hond voor de hoofdmaaltijden van de dag op geen enkele manier te verstoren, aangezien deze groente niet zijn hoofdmaaltijd zou moeten zijn.

Het is beter om de bloemkool te koken, zodat je hond het gemakkelijker kan verteren en zo mogelijke verstikking of spijsverteringscomplicaties voorkomt, want vergeet niet dat honden de neiging hebben om stukjes rauwe groenten heel door te slikken.

Bereid de groenten voor door ze te stomen, te bakken of te koken, zonder sauzen of zout toe te voegen. Vergeet ook niet om het in kleine stukjes te breken.

Kunnen honden het rauw eten?

Je kunt groente ook rauw gebruiken in het dieet van je hond. Denk er dan aan om de bloemkool goed te wassen om te voorkomen dat je huisdier met het eten bacteriën krijgt. Verwijder de centrale stengel en voeg er geen zout of andere smaakmakers aan toe. Houd er rekening mee dat als je hond op leeftijd is, je gepureerde bloemkool kunt aanbieden, zodat de hond er niet op hoeft te kauwen.

Kortom, bloemkool voor honden kan een goede aanvullende optie zijn, zonder andere groenten en fruit te verwaarlozen die ook bijdragen aan het welzijn van een hond. Aan de andere kant, vergeet niet om je huisdier te laten controleren door een dierenarts, zodat je weet of je hem de juiste voeding geeft.

Some figure

Onthoud dat de lichamen van alle dieren anders functioneren, en wat voor sommige dieren voedzaam is, kan anderen schaden. Om deze reden is het altijd het beste om contact op te nemen met een professional die de ontwikkeling van je hond zal evalueren, vooral als je negatieve veranderingen in hen opmerkt na het variëren van hun dieet.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Coliflor. Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación de España. Recogido el 3 de agosto de 2021 de: https://www.mapa.gob.es/es/ministerio/servicios/informacion/coliflor_tcm30-102697.pdf
  • Brassica oleracea var. botrytis. Wikipedia. Recogido el 3 de agosto de 2021 de: https://es.wikipedia.org/wiki/Brassica_oleracea_var._botrytis_(Coliflor)

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.