Moet je je hond laten verzekeren? Wij vinden van wel.
Mogelijk heb je gehoord van een verzekering voor honden. Je denkt misschien dat dit alleen nodig is als je hond als een hoog-risico hond wordt beschouwd. Het is in Nederland niet zo dat het in zulke gevallen verplicht is om er een te hebben, maar wij raden het wel aan. Als je je afvraagt of je je hond moet laten verzekeren onder je aansprakelijkheidsverzekering, lees dan dit artikel.
Moet je nu echt je hond laten verzekeren?
De wet stelt dat eigenaren verantwoordelijk zijn voor hun honden. Daarom moet je op de een of andere manier ‘betalen’ voor de schade die zij toebrengen aan andere personen, huisdieren of eigendommen. Ook al ken je je hond en zijn ras goed, er is niets mis met je hond laten verzekeren.
Zoals het bijbelse gezegde luidt: “afpersing maakt een wijze dwaas.” Je hond kan in een wanhopige situatie terechtkomen die ertoe kan leiden dat hij bijt:
- Een ander dier
- Een kind
- Of een volwassene
De waarheid is dat de premie om je hond te laten verzekeren niet zo hoog is. Je kunt er veel (financiële) problemen mee voorkomen. Het is iets om te overwegen, ook in verband met andere factoren.
In het buitenland zijn er bijvoorbeeld steden die beslissen of honden verplicht verzekerd moeten zijn of niet. Met andere woorden, als de gemeente vereist dat bepaalde honden, of alle honden, verzekerd moeten zijn, zal geen enkele andere wet iemand vrijstellen van die regeling.
Het is belangrijk dat je van de regelgeving van het land op de hoogte bent als je je hond meeneemt naar het buitenland. Informeer jezelf voor je vertrekt.
In Nederland werkt het echter niet zo, hier bepaalt een gemeente bijvoorbeeld alleen of een hoog-risico hond aangelijnd moet zijn of een muilkorf moet dragen.
Sinds 2018 is echter een hondencursus voor deze honden verplicht, ofwel een groepscursus ofwel een privécursus. In het geval dat je hond bij een bijt-incident betrokken raakt, bepaalt de rechter of de burgemeester wat er met de betrokken hond gebeurt. Al met al kan dat ook betekenen dat de hond doodgemaakt wordt.
Verzekering is meer en meer aan te bevelen voor verantwoord huisdierbezit, omdat het grote problemen voorkomt.
Vergelijk prijzen
Als je al besloten hebt dat je je hond onder je aansprakelijkheidsverzekering wilt laten vallen, ook al is het niet verplicht, vergelijk dan zeker de prijzen met elkaar. Verzekeringsmaatschappijen concurreren immers om klanten, zodat je waarschijnlijk een goede deal kunt krijgen.
Een ander aandachtspunt is de waarde van de hond. We zeggen niet dat geld meer waard is dan een levend dier, maar sommige hondenrassen kosten veel geld. In Nederland valt diefstal van je hond onder je inboedelverzekering, mits je hond bij je thuis gestolen wordt.Speciale reisverzekering voor je huisdier
Er bestaan ook speciale reisverzekeringen voor huisdieren maar deze richten zich voornamelijk op vergoeding van medische kosten. Schade aan derden door je hond valt hier niet altijd onder, lees dus altijd goed de polisvoorwaarden door.
Zoals eerder gezegd, wat potentieel gevaarlijke rassen betreft, is een verzekering zeker aan te raden.
Concluderend, je weet al dat het hebben van een huisdier een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Ook zul je in bepaalde situaties degene zijn die zich moet verantwoorden voor je hond en zijn daden. Een verzekering beschermt je in veel situaties, en het is niet eens zo duur. Voorkomen is beter dan genezen, nietwaar?
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.