Logo image
Logo image

Met je hond praten maakt je slimmer

4 minuten
Misschien hebben ze je wel geschift genoemd omdat je met je huisdier praat. Maar het is niet eens zo gek!
Met je hond praten maakt je slimmer
Laatste update: 22 april, 2018

Misschien begrijpt je omgeving niet waarom je jouw huisdieren behandelt alsof ze een persoon of je eigen kind zijn. In dit artikel gaan we je vertellen waarom dit soort gedrag tegenover je huisdier je juist slimmer maakt. Je zult ervan versteld staan!

Met je hond praten is niet gek, het is intelligentpersoon met hond

“Heb je me gemist toen ik weg was?” “Heb je van je lunch genoten?” “Zullen we gaan wandelen?” “Vandaag is de perfecte dag om op de bank te gaan liggen en niets te doen, denk je ook niet?” Als deze zinnen je bekend in de oren klinken omdat je ze vaak tegen je hond zegt, maak je dan vooral geen zorgen. Jij bent zeker niet de enige persoon ter wereld die deze gewoonte heeft.

Sommige mensen zullen misschien denken dat er bij ons “een schroefje los zit” omdat we gesprekken (eigenlijk monologen) met onze huisdieren voeren. Maar de waarheid is dat het een van de gezondste manieren is om een relatie met hen op te bouwen.

Honden kennen ons beter dan wie ook. Bovendien weten wij vaak meteen wat er met hen aan de hand is door hen alleen al maar te bekijken. Daarom zijn het gezelschap en de genegenheid wederzijds. Honden kunnen ook onze emoties “besnuffelen” en merken het meteen wanneer we verdrietig, depressief of juist in onze nopjes zijn. Ze vormen een uitstekende therapie en maken ons leven gelukkiger. Daar bestaat geen twijfel over.

De laatste jaren  zijn veel mensen, koppels of families hun hond ook als een familielid gaan beschouwen. Dat concept staat bekend als “antropomorfisme.” En hoewel het niets nieuws is komt het steeds vaker voor. In het verleden werd dit menselijke gedrag ten opzichte van dieren beschouwd als domheid, gekheid of kinderlijkheid.

Onderzoek naar de voordelen van met je hond praten

Dat menselijke gedrag is echter een natuurlijk “bijproduct.” Het maakt ons trouwens ook tot de intelligentste wezens op de planeet. Dat is wat het onderzoek van Nicholas Epley tenminste aangeeft. Hij is professor Gedragswetenschappen aan de Universiteit van Chicago. Volgens hem heeft geen enkele andere diersoort diezelfde gewoonte als wij.

Dat gedrag is niet alleen vastgesteld tegenover dieren, maar ook tegenover objecten, gebeurtenissen en concepten. We zeggen bijvoorbeeld “verdomd” tegen de hitte, terwijl het eigenlijk over een natuurverschijnsel gaat. We praten over de elementen op dezelfde manier als we over een persoon zouden doen.

Die transfer (het overbrengen van een menselijk bewustzijn naar een object) vereist veel mentale inspanning. Mensen die zich makkelijker op die manier kunnen inleven hebben dus een grotere hersencapaciteit. Dat betekent dat we juist moeten erkennen dat die mensen een superieure mentale gave hebben, in plaats van ze als dom af te schilderen.

Daarom is met je hond praten goed voor je mentale capaciteiten

Het onderzoek wil aantonen dat wanneer een mens een persoonlijkheid toeschrijft aan een hond of een object, dat hij dan feite zijn of haar verbeelding aan het werk zet. Op zijn beurt wordt het vermogen om de gedachten van andere levende wezens proberen waar te nemen versterkt. Er zijn zelfs mensen die beweren dat het helpt om de geestelijke gezondheid in orde te houden. De hersenen worden op die manier immers erg actief gehouden.

Wij zijn als mensen bij uitstek sociale wezens. We moeten dus met elkaar leren omgaan. Als we het niet doen met andere medemensen, dan zoeken we in plaats daarvan contact met dieren. En aangezien honden vaak de belangrijkste huisdieren zijn, worden zij het “doelpubliek” van onze gesprekken. Met je hond praten kan dus je sociale vaardigheden stimuleren.

Wanneer we geconfronteerd worden met de mogelijkheid om contact te leggen met een ander wezen dan doen we meestal ons best om communicatie te stimuleren. We kijken ons huisdier in de ogen, we geven menselijke kwaliteiten aan planten, of we beschrijven natuurlijke fenomenen met typisch menselijke bijvoeglijke naamwoorden.

We spreken met onze honden en zij begrijpen onsoude hond trouw

Vele mensen vragen zich af of onze huisdieren wel begrijpen wat we tegen hen zeggen. En het antwoord is grotendeels “ja.” Volgens een hondenonderzoeker aan de Universiteit van Brits-Columbia (Vancouver, Canada) hebben honden het vermogen om ongeveer 160 woorden te leren begrijpen. Bovendien kunnen ze mentale problemen op dezelfde manier oplossen als een kind van 2 jaar.

Een ander onderzoek aan de Universiteit van Sussex (Verenigd Koninkrijk) beweerde dan weer dat honden ook de stemkwaliteiten herkennen van de persoon die met hen spreekt. Daarom begrijpen ze dus ook of ze met genegenheid of boosheid worden aangesproken, op basis van de toon van de stem. Gebaren of handbewegingen hebben natuurlijk ook invloed op het begrip.

Hondenhersenen hebben soortgelijke gebieden als de hersenen van mensen. Ze zijn evenzeer gevoelig voor stemmen en geluiden. Honden kunnen informatie op dezelfde manier interpreteren als wij. Ze doen dat met behulp van gelijkaardige mechanismen. Nu je dat allemaal weet, trek je vast dezelfde conclusie: met je hond praten is een uitstekend idee.

Bron van de belangrijkste afbeelding: tico_24

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.