Wanneer moet je met je hond naar een hondenpsycholoog?
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
Het is belangrijk om te weten wanneer je met je huisdier naar een hondenpsycholoog moet gaan. Verschillende studies hebben namelijk aangetoond dat huisdieren emotionele behoeften hebben. Behalve dat je moet zorgen dat je huisdier voedsel, onderdak en al zijn vaccinaties krijgt, moet je ook zorgen dat jouw huisdier emotioneel in balans is.
Huisdieren zijn sociale wezens die een actieve rol spelen in het gezin. Ook deze dieren weten wat ieders rol is, inclusief die van zichzelf. Elke verandering in die structuur kan hen uit balans brengen.
Net als mensen hebben huisdieren vaak problemen om zich aan te passen aan veranderingen. Alle onopgeloste trauma’s die huisdieren in hun geheugen hebben opgeslagen kunnen hun huidige gedrag beïnvloeden. Dus als dit een probleem is kan een hondenpsycholoog je helpen met het vinden van een oplossing.
Tekenen dat je huisdier een hondenpsycholoog moet bezoeken.
Veel deskundigen zeggen dat er verschillende aanwijzingen in het gedrag van je hond zichtbaar kunnen zijn die erop kunnen wijzen dat er psychisch iets aan de hand is met hem. Als je één of meer van hen opmerkt en dit gedrag duurt een paar dagen, dan is dat een teken dat je huisdier waarschijnlijk toe is aan aan een hondenpsycholoog.
- Gebrek aan energie of interesse. Wanneer je hond de hele dag ligt en zichzelf isoleert. Hij toont geen interesse in spelletjes of andere activiteiten die hij meestal leuk vindt en hij lijkt voortdurend triest en moe te zijn.
- Gebrek aan eetlust. Als je hond zijn eten niet opeet kun je proberen hem iets anders te eten te geven. Maar als hij er nog steeds niet op reageert, dan is er iets mis.
- Te heftige reacties. Dit gebeurt wanneer je huisdier vaak achterover begint te schudden, hard blaft, gromt of gewelddadig wordt bij elk teken van affectie of plotseling geluid. Waarschijnlijk zul je merken dat hij bang is of zonder reden nerveus.
- Voorwerpen vernielen als je niet thuis bent. Wanneer je thuiskomt en je ziet dat de kussens aan flarden zijn gescheurd of een ander huishoudelijk voorwerp is vernield, kan je huisdier een mentale inzinking hebben gehad terwijl je weg was. Dat uitte zich dan in het vernielen van spullen binnen zijn bereik.
- Weglopen voor onbekende zaken. Je huisdier begint zich te verstoppen of weg te rennen op ongebruikelijke momenten. Iets weerhoudt hem ervan om rustig te blijven en hij wil niet thuis blijven. Waarschijnlijk is er iets wat hem in de weg zit en dat hoeft niet altijd fysiek te zijn.
Redenen waarom je huisdier naar een hondenpsycholoog moet gaan
Veel verschillende zaken kunnen een huisdier emotioneel uit balans brengen. Velen van hen lijken misschien onbelangrijk voor jou. Dat kan het daarom lastiger maken om uit te vinden of hij naar een hondenpsycholoog moet.
- Huisdieren bezitten een sterk gevoel van saamhorigheid. Zij zien zichzelf als de baas over hun omgeving en zelfs over hun eigenaars. Als je een nieuw huisdier mee naar huis neemt, een baby krijgt, of een nieuwe gast de nacht door laat brengen, kan je huisdier dit als een deuk in zijn trots en onafhankelijkheid ervaren.
- Verhuizingen. Het naar een ander huis of zelfs stad verhuizen is erg stressvol voor mensen, dus stel je eens voor hoe zwaar het is voor huisdieren. Hun hele omgeving verandert en ze zijn dan ook nog niet gewend aan de nieuwe geluiden of geuren om hen heen. Het is een aanpassingsperiode die soms professionele hulp vereist.
- Verlatingsangst. Elke verandering in de hoeveelheid tijd die je met je huisdier doorbrengt kan van invloed zijn op zijn geestelijke gezondheid. Als je overuren moet maken of op vakantie gaat kan dat te veel zijn voor je hond om te verwerken. Bij een sterfgeval kan dit zelfs nog moeilijker zijn. Hij zal niet begrijpen waarom je er niet meer bent en het is normaal dat je hond gedragsveranderingen ondergaat.
- Oude trauma’s. Ongevallen en mishandeling zijn traumatisch voor honden. Ze herinneren het zich voortdurend en je hond kan er op onverwachte momenten op reageren. Dit komt vooral voor bij geadopteerde honden met een onbekend verleden. Ze kunnen nu misschien van meer liefde en genegenheid genieten, maar ze kunnen ook plotseling gewelddadig of ongewoon handelen. Hier is er geen twijfel over mogelijk: je hond moet naar een hondenpsycholoog gaan.
Moet je met je huisdier naar een hondenpsycholoog?
Dit is een veelvoorkomende twijfel bij de meeste mensen. Er zijn maatschappijen waar het meenemen van een huisdier naar een psycholoog een natuurlijke normale zaak is. Er zijn echter ook mensen die nog steeds hun vooroordelen hebben. Ze denken dat een dierenarts of zijzelf alle benodigde hulp kunnen bieden.
De waarheid is dat iedereen om je huisdier heen nodig is als het gaat om het behandelen van zijn psychische problemen. Het is een teaminspanning, en een dierenarts kan helpen, maar alleen als ondersteuning van een gekwalificeerde hondenpsycholoog.
Dan bent jij er ook nog. Jij bent degene die je hond mee moet nemen naar de sessies. Daarnaast is het gewoon een kwestie van tijd, geduld en een oneindige hoeveelheid liefde.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.