Maagtorsie bij honden: oorzaken, symptomen en behandeling
De verdraaiing van de maag, of maagtorsie syndroom is een ernstige aandoening die bij sommige huisdieren, vooral honden en koeien, voorkomt. Torsie in de maag kan levensbedreigend zijn als deze niet snel wordt behandeld. Daarom is het dus belangrijk dat je deze symptomen bij je hond in de gaten houdt. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over deze stille moordenaar.
Wat is maagtorsie bij honden en wat is de oorzaak ervan?
Het sterftecijfer van maagtorsie bij honden is zeer hoog: maagtorsie is altijd dodelijk voor honden die niet worden behandeld. Honden die wel naar de dierenarts worden gebracht hebben een overlevingskans van 65%.
Niemand weet zeker wat precies deze dodelijke aandoening veroorzaakt. Maar de meeste artsen denken dat het komt door de ophoping van gas in de maag. Ligamenten (banden van bindweefsel) in de buik rekken en draaien bij ontstekingen en gas in de maag. Soms blijken ze uiteindelijk niet in staat om de maag op zijn normale plek te houden. Zowel de slokdarm als de twaalfvingerige darm van de hond wordt afgesloten. Door de maagtorsie kan gas en eten niet meer in of uit de maag. Het gewicht van de milt (die zich naast de maag bevindt) zorgt ervoor dat de darmen van de hond draaien.
Wanneer de darmen verdraaid raken stort de bloedtoevoer van het lichaam in en snijdt het de bloedstroom af naar de slagaders en aders die lopen door de maag. Het bloed van de hond kan de vitale organen, waaronder het hart, niet bereiken om ze van zuurstof te voorzien. Dit gebrek aan bloedtoevoer kan hartritmestoornissen veroorzaken en uiteindelijk de hond in een fatale shock brengen.
Deze enigszins grafische uitleg is bedoeld om je te helpen begrijpen waarom je aandacht moet besteden aan wat er met de maag van je hond gebeurt. Enkele belangrijke oorzaken van maagtorsie zijn:
1. Het eten van grote hoeveelheden in een keer
Als jouw hond vraatzuchtig eet of snel vloeistof drinkt heeft hij meer kans om last te krijgen van verdraaiing van de maag. De maagtorsie komt ook vaker voor bij honden die ook het voedsel van alle andere huisdieren opeten nadat ze zich eerst tegoed hebben gedaan aan hun eigen maaltijd. Zorg ervoor dat jouw hond ook na het sporten niet te veel voer eet, omdat dit ook maagproblemen kan veroorzaken.
2. Ziekten
Oudere honden zijn kwetsbaar voor maagtorsie, vooral als ze door maagproblemen niet goed hun gas kunnen kwijtraken. Als je weet dat een hond in de familie van jouw hond een maagtorsie heeft gehad, moet je jouw huisdier beter in de gaten houden omdat genetica ook een rol speelt.
3. Stress
Veranderingen in de routine van jouw hond – zoals het verhuizen naar een ander huis, veel reizen door de eigenaar, lange tijd alleen doorbrengen of overlijden van een familielid – kunnen ervoor zorgen dat hij meer gaat eten en meer kans loopt op maagtorsie.
4. Hondenras
Hoewel bij elke hond maagtorsie kan voorkomen zijn sommige rassen kwetsbaarder. Besteed speciale aandacht als je hond als hij een diepe borst en opgezwollen maag heeft, als hij tot een typisch groot ras behoort, of in de categorie molosser valt. De volgende rassen hebben meer kans op maagtorsie: dobermans, chow chows, Duitse herders, windhonden, dalmatiërs, sint bernards, weimaraners en boxers.
Wanneer je meerdere van deze symptomen tegelijk ziet, ga dan onmiddellijk naar de dierenarts:
- Nervositeit: Onrustig, voortdurend kijkend naar zijn buik.
- Ontsteking in de buik: Als je zachtjes tikt met je hand op zijn buik klinkt het als een trommel.
- Braken: Wanneer de hond probeert te braken is het enige wat hij uitstoot een schuimend speeksel.
- Oprispingen: Met veel speeksel en buikspasmen
- Moeilijk ademhalen
- Zwakte en depressie
Diagnose en behandeling van maagtorsie bij honden
Zodra je je realiseert dat jouw hond maagtorsie zou kunnen hebben moet je hem zo snel mogelijk meenemen naar de dierenarts. En probeer hem niet te veel te bewegen; zorg ervoor dat hij zich comfortabel voelt tijdens de rit. Jouw dierenarts zal röntgenfoto’s van zijn maag nemen om te zien of het gat verplaatst is dat de maag met de darm verbindt.
De dierenarts zal dan intraveneus antibiotica en vloeistoffen aan je hond toedienen en de inhoud van zijn maag met behulp van een buisje proberen leeg te maken. Tot slot zal de dierenarts de maag chirurgisch weer aan de buikwand bevestigen om toekomstige verdraaiing te voorkomen. Als de hond het overleeft zijn de volgende 48 uur van cruciaal belang om er zeker van te zijn dat hij in orde is.
Wat zijn de stappen om maagtorsie te voorkomen?
Om te voorkomen dat jouw huisdier last krijgt van maagtorsie raden wij je aan om het volgende te doen:
- Rantsoeneer het voedsel van je hond.
- Laat hem niet te veel water drinken na het eten.
- Beperk de lichaamsbeweging van je hond.
- Geef hem ‘s nachts niet te eten.
- Vermijd om hem stress te bezorgen.
Bron van uitgelichte afbeelding: Beatrice Murch
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.