Logo image
Logo image

Kunnen kippen elke dag eieren leggen?

3 minuten
Zeker, kippen leggen dagelijks eieren, maar dit gebeurt alleen in gevangenschap. Dit hangt niet af van de invloed van het mannetje op het vrouwtje, maar eerder van de hormonale cyclus van de kip.
Kunnen kippen elke dag eieren leggen?
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García

Laatste update: 22 december, 2022

Er zijn een paar variabelen die van invloed zijn op het aantal en de frequentie waarmee vogels eieren leggen. Sommige vogels, zoals lijsters, zullen wachten op de juiste omstandigheden om hun kuikens groot te brengen.

Tjiftjafs leggen bijvoorbeeld maar één keer per jaar eieren. Dus vraag je je misschien af: hoe lang duurt het voor kippen om hun eieren te leggen? Hoeveel eieren leggen ze dagelijks?

De geschiedenis van leghennen

Het antwoord is ja, kippen in gevangenschap leggen elke dag eieren. Het leggen van eieren is echter niet afhankelijk van de aanwezigheid van de haan. In plaats daarvan hangt het van de hormonale cyclus van de kip af. Hoe dan ook, de boerderijkip die je vandaag de dag nog ziet is vooral het resultaat van genetische selectie door de geschiedenis heen.

9.000 jaar geleden begon in Azië het verhaal van de kip en het ei. De Gallus Bankiva legde haar eieren eenmaal per jaar, in sets van 12. Het idee om eieren als voedsel te gebruiken ontstond aan het eind van de negentiende eeuw in Europa, wat leidde tot een afname van de diversiteit van deze vogelsoort.

In de pluimveesector zijn de New Hampshire-kippen en leghorns het vaakst geëxploiteerd vanwege hun eieren en nakomelingen. Vroeger legden de hennen slechts één keer per jaar 12 eieren, nu leggen ze ongeveer 300 eieren per jaar.

Some figure

Wat is een ei?

De vraag is dus: waarom leggen kippen in gevangenschap elke dag eieren? Nou, deze vrouwtjes worden geboren met ongeveer 4.000 follikels (of toekomstige eicellen) in hun linker-eierstok. Ze beginnen te ovuleren als ze tussen de vier en zes maanden oud zijn.

De hormonale cyclus van een kip duurt 10 weken, en gedurende elke periode kunnen tot 10 eicellen rijpen. De reden waarom kippen in gevangenschap om de 24 tot 26 uur eieren leggen is vanwege de cycli die elkaar overlappen. Dit voortdurende en complexe interne proces duurt twee jaar. Daarom is de kip op haar best in de eerste twee levensjaren.

Hoe ontwikkelen eieren zich in de kippen?

Wanneer kippen aan licht worden blootgesteld zal dit leiden tot hormoon-segregatie waardoor de follikels vrijkomen. Dit betekent dat het organisme van een kip klaar is om te handelen voordat het de zonnestimulans ontvangt. Daarna begint de follikel te rijpen in de dooier.

Elke dooier bevat voldoende voedingsstoffen voor 10 dagen. Het bestaat uit glucose, water, vetten en eiwitten. Als de eicel bevrucht zou worden, zouden de voedingsstoffen van de dooier worden gebruikt voor de ontwikkeling van het kuiken. Het is de moeite waard om erop te wijzen dat de kuikens 21 dagen in het ei leven en zich ontwikkelen.

De kleur van de dooier zal afhangen van de kwaliteit van het kippenvoer. De dooier is omgeven door een heldere, gelatineuze substantie (meestal eiwit genoemd) die het embryo beschermt.

Some figure
Na 25 uur is de dooier klaar om de eierstok te verlaten. De eileider, die ongeveer 60 centimeter lang is, begint drie lagen eiwit te vormen door het vrijkomen van eiwitten. Eenmaal in de baarmoeder aangekomen, duurt het ongeveer 14 uur om de schaal te vormen.

Deze schaal is samengesteld uit calciumcarbonaat en heeft poriën om lucht door te laten. Tot slot worden de poriën van de schaal gecoat voordat ze het lichaam van de kip verlaten, om te voorkomen dat bacteriën kunnen binnendringen. De pigmentatie van de mineralen die de schaal bedekken geeft het ei zijn kleur.

De pluimvee-industrie: Waarom kippen elke dag eieren leggen

De vorming van elk ei is een buitengewoon en complex proces. Het zou voor een wilde kip onmogelijk zijn om meer dan één ei per dag te leggen. Kippen leggen van nature niet zo veel eieren als in commerciële gevangenschap.

De pluimvee-industrie installeert bepaalde specifieke apparatuur in kippenhokken die de organismen van de kippen dwingen om ongecontroleerd eieren te leggen.

Kippen die in gevangenschap leven, worden soms 24 uur per dag onder verlichting gehouden. Door dit te doen, denken zij dat het altijd dag is en laten zij voortdurend de follikels los die nodig zijn om eitjes te leggen.

En omdat ze geen eigen nesten hebben, zijn de kippen zich niet bewust van hun eigen eieren. Hierdoor voelen ze de behoefte om de een na de ander te leggen. Naast de vraag of dat niet onethisch is, is het de moeite waard om je af te vragen hoe goed de kwaliteit van zo’n product echt is. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Elson, H. & Vale, M. (2011). Housing and husbandry of laying hens: past, present and future. Lohmann Information, 46(2), 16-24. Disponible en: https://www.cabdirect.org/cabdirect/abstract/20123040964
  • García, R., Berrocal, J., Moreno, L., & Ferrón, G. (2009). Producción ecológica de gallinas ponedoras. Junta de Andalucía. Disponible en: https://www.juntadeandalucia.es/export/drupaljda/GALLINAS_PONEDORAS_ok.pdf
  • Lin, H., Mertens, K., Kemps, B., et al. (2004). New approach of testing the effect of heat stress on eggshell quality: mechanical and material properties of eggshell and membrane. British Poultry Science, 45(4), 476-482. Disponible en: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00071660400001173?journalCode=cbps20
  • Sah, N., & Mishra, B. (2018). Regulation of egg formation in the oviduct of laying hen. World’s Poultry Science Journal74(3), 509-522. Disponible en: https://www.cambridge.org/core/journals/world-s-poultry-science-journal/article/abs/regulation-of-egg-formation-in-the-oviduct-of-laying-hen/9F0589E61941E7F50ECB1347B918781A

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.