Kunnen honden echt hun verwanten herkennen?
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
Er is al veel gezegd over de communicatie tussen honden en mensen. Sommige onderzoeken geven aan dat dieren de stemmingen van mensen kunnen herkennen, hun stembuigingen en zelfs bepaalde woorden. Daarnaast trachten eigenaars hun honden te socialiseren.
Hoe communiceren honden eigenlijk met elkaar? Het is nog intrigerender om te proberen te begrijpen hoe honden met elkaar omgaan als ze onder hetzelfde dak wonen.
Hebben ze een speciale verbinding met elkaar als ze gezinsleden zijn? Als mensen weten we nog zoveel niet over honden, maar er zijn een paar dingen die duidelijk zijn geworden. Hieronder kun je erover lezen.
Herkennen honden hun verwanten?
Honden herkennen waarschijnlijk hun ouders, broertjes en zusjes. Dit hangt evenwel sterker af van hun socialisatieproces dan van wat dan ook. Met andere woorden: het is vergelijkbaar met wat er gebeurt bij mensen.
Zou je bijvoorbeeld weten dat iemand je broer of zus is alleen maar door bij hem of haar in de buurt te zijn? Het zou moeilijk zijn om erachter te komen als je geen verdere informatie over hem of haar hebt.
Met dieren gebeurt iets vergelijkbaars. Hun vaardigheid om verwanten te kennen hangt af van het met hen leven gedurende bepaalde tijdperken van hun leven. Het is daarom heel belangrijk dat honden als ze tussen twee en vier maanden oud zijn met hun verwanten leven. Dat komt omdat het een belangrijke stadium is in hun socialisatie.
Als een hond vroegtijdig van zijn verwanten wordt gescheiden kan hij het besef van wie zijn verwanten zijn verliezen. Er is echter nog een manier waardoor honden verwanten herkennen.
Het reukvermogen van een hond
Je hond weet wanneer je thuiskomt doordat ze onder andere je geur herkennen. Hij kan ook mensen herkennen door zijn uitstekende reukvermogen. Jaren kunnen voorbijgaan en sommige honden zullen dan nog mensen herkennen die ze vroeger hebben ontmoet.
Het is belangrijk om te beseffen dat honden niet alleen verwanten herkennen door hun geur. Ze kunnen ongeacht op welke manier dan ook mensen herkennen die ze ooit eerder hebben ontmoet. Uiteraard speelt socialisatie hierbij een sleutelrol.
Veel wetenschappers hebben onderzoek verricht om te zien of honden door zicht anderen kunnen herkennen. Vanzelfsprekend kunnen ze hun eigenaren herkennen omdat ze een goed geheugen hebben. Toch blijft de vraag of honden elkaar met behulp van het gezichtsvermogen kunnen herkennen.
Herkenning en socialisatie bij honden
Dat honden elkaar kunnen herkennen is een zaak van leven of dood. Het maakt het voor hen mogelijk om vriend of vijand te onderscheiden. Ze verbinden vrienden met het overleven, met bescherming en voedsel. Herkenning zal daarom te maken hebben met hun instincten of overlevingsvaardigheden.
Hondengeheugens en herkenning zijn echter beperkt. In werkelijkheid lijkt alles af te hangen van het socialisatieproces. Daar is altijd een bepaald risico aan verbonden.
Of twee honden in hetzelfde huis met elkaar op kunnen schieten hangt voor het grootste gedeelte af van de aanpak van de baas. De eerste indruk die de honden van elkaar krijgen bepaalt alles. Wat moet er dan vermeden worden? Zorg dat de honden niet jaloers op elkaar worden en ook dat ze elkaars terrein niet betreden.
En wat als de twee honden van een verschillend ras zijn?
Zoals we al zeiden herkennen honden elkaar door geur, chemische stoffen en gebaren. Aangezien dit zo’n bepalende factor is in het leven van een hond maakt het ras niet zoveel uit. De indruk die ze van elkaar krijgen bepaalt of ze wel of niet met elkaar zullen kunnen opschieten.
Met andere woorden: het ras is niet de bepalende factor omdat alle honden uiteindelijk tot dezelfde soort behoren. Het is wel van belang dat de eigenaren goed letten op de lichaamstaal van hun huisdieren. Als je aandacht schenkt aan hun houding en gezichtsuitdrukking zul je weten wat de honden voelen als ze elkaar ontmoeten.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.