Je hond uitlaten: tips voor succesvolle wandelingen

Honden kunnen de emoties van mensen waarnemen, daarom is het belangrijk om te allen tijde kalm te blijven. Het is ook nodig om duidelijke bevelen te geven en je huisdier te belonen wanneer hij zich correct gedraagt.
Je hond uitlaten: tips voor succesvolle wandelingen

Laatste update: 01 maart, 2019

Behalve dat het voor het dier nodig is, kan het uitlaten van je hond ook een mooie gelegenheid voor jou zijn om te bewegen en naar buiten te gaan. In dit artikel kun je naar wat tips kijken die je kunnen helpen bij uitstapjes die voor zowel jou als je hond prettig en goed zijn.

Je hond uitlaten, goed voor hem en voor jou

Je hond mee naar buiten nemen is goed voor zijn lichamelijke en geestelijke gezondheid, maar het kan ook een nachtmerrie zijn. Trekken, blaffen, ongehoorzaamheid….. Daarom is het een goed idee om honden van jongs af aan te leren wandelen en om ze te socialiseren. Ook moeten ze weten dat ze naar je bevelen moeten luisteren.

De volgende aanbevelingen kunnen zeer nuttig zijn, vooral als je huisdier nog een puppy is. Als je hond al een paar jaar oud is, moet je meer geduld hebben. Zelfs al kost het wat tijd, je hond kan zijn hele leven lang blijven leren. Denk bij het uitlaten van je hond aan het volgende:

1. Gebruik een riem

Het maakt niet uit of je gewoon een blokje omgaat of dat je niet in een drukke straat woont. Je hond kan door verschillende factoren die zijn instincten kunnen uitlokken bang of agressief worden. Bijvoorbeeld, het geluid van een claxon of het zien van een andere hond kan ervoor zorgen dat je hond de straat op rent. Dat kan heel gevaarlijk zijn!

Je zult beter in staat zijn om de instincten van je huisdier onder controle te houden als hij aangelijnd is. Afhankelijk van de grootte en kracht van je hond, kun je het beste een riem en een halsband of een tuigje gebruiken. Breng de halsband of het tuigje nooit te strak aan bij je hond. Tussen de nek en de halsband moet minstens twee vingerbreedtes ruimte zitten.

Vrouw die haar hond uitlaat

2. Zorg dat hij naast je blijft lopen

Dit is essentieel om je hond uitlaten succesvol te laten verlopen. Het kan echter wel een tijdje duren voordat hij het snapt. Al vanaf de eerste wandeling zal je hond eraan moeten wennen dat hij bij je moet blijven. Je kunt kiezen aan welke kant je hem wilt hebben, maar we raden aan om de riem met je sterkste hand vast te houden.

Om te voorkomen dat het dier naar voren of opzij trekt, maak je de riem zo kort mogelijk zonder dat je je hond pijn doet. Zelf aan de riem trekken kan een effectieve techniek zijn om te voorkomen dat de hond aan de riem trekt, maar we raden het af. Als jij hem terugtrekt, kun je zijn keel of maag beschadigen (als hij een tuigje draagt).

3. Geef je hond specifieke bevelen

Een hond kent de stem van zijn baasje en kan deze uit duizenden stemmen herkennen. Maar je hond kan ook in de war raken als er veel lawaai is of als hij door het park rent. Daarom is het belangrijk om hem de basisregels van het uitlaten te leren. Zoals bijvoorbeeld:

  • Zit
  • Hier komen
  • Nee
  • Blijf

Dit zijn woorden die je je hond moet leren om ze te begrijpen. Je hoeft je hond niet uit te leggen waarom hij moet komen als je hem roept. Waarschijnlijk weet je hond al waarom, maar wat er ook gebeurt, hij moet gehoorzamen. Specifieke bevelen zijn gemakkelijker te begrijpen en te volgen voor je huisdier.

Hond met een riem in zijn bek voor de deur

Natuurlijk mag je zeker ook je stemgeluid niet vergeten. Deze moet luid en sterk zijn, maar vermijd schreeuwen of het meerdere malen herhalen van het bevel. Eén of twee keer moet hooguit genoeg zijn om je hond te laten reageren.

4. Prijs hem voor goed gedrag

Je moet je hond belonen als hij zich goed gedraagt en corrigeren als hij zich niet goed gedraagt. Op deze manier wordt het uitlaten van je hond geen nachtmerrie. Neem een aantal traktaties met je mee om als beloning te geven wanneer je hond zich goed gedraagt terwijl hij met je meeloopt. De beloning is een goede stimulans voor je hond om zich goed te gedragen.

5. Blijf rustig

Dieren kunnen zenuwen, bezorgdheid of angst voelen bij de mensen om hen heen, vooral bij hun baasjes. Om succesvol met je huisdier te kunnen wandelen, moet je dus te allen tijde rustig blijven. Op deze manier zal je huisdier ook rustiger zijn, tegelijkertijd zul je in staat zijn om hem duidelijkere aanwijzingen te geven.

Lichaamstaal, je toon en zelfs je ademhalingspatroon kunnen je hond vertellen hoe hij zich moet gedragen. Als jij nerveus bent, zal je hond constant op zoek zijn naar gevaren en niet zo gemakkelijk op je bevelen kunnen reageren.

Tot slot, als je je hond uitlaat- of het nu een dalmatiër of een chihuahua is – vergeet dan niet een plastic zakje mee te nemen om achter ze op te ruimen. Tevens, als je merkt dat je huisdier agressief wordt tegenover andere dieren, kun je hem altijd nog een muilkorf aandoen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.