Je hond knuffelen - waarom je dat beter niet kunt doen
Levende wezens hebben verschillende manieren om hun gevoelens te uiten. We raden aan om je hond niet te knuffelen, ook al ben je dit gewoon. In dit artikel leggen we uit waarom.
Honden haten knuffels
Misschien ben je je er helemaal niet van bewust, maar telkens wanneer je jouw trouwe viervoeter omhelst, vindt de hond dit vervelend. Je kunt dit testen als je wilt. Kijk hoe het aanvoelt, kijk naar de uitdrukking in de ogen van de hond en hoe de oren gaan staan.
Volgens een studie van Stanley Coren, een psycholoog aan de Universiteit van British Columbia (en een hondenexpert), houden huisdieren en honden in het bijzonder niet van knuffelen. Allesbehalve zelfs.
Dit betekent niet dat het dier niet van ons houdt of onze aanraking niet prettig vindt, maar wel dat het zich niet comfortabel voelt in onze omhelzing. Dit komt, zoals we reeds in het begin van dit artikel aanhaalden, doordat elke diersoort een andere manier heeft om gevoelens te uiten.
Honden begrijpen knuffels niet
Honden begrijpen niet dat knuffelen synoniem staat voor affectie. Ze associëren het eerder met een gebrek aan vrijheid en beweging. In een artikel dat in Psychology Today Magazine werd gepubliceerd legt Coren uit dat huisdieren gestresseerd en ongelukkig worden wanneer we ze omhelzen.
De logica is simpel: door ze te knuffelen maken we het hen onmogelijk om weg te rennen wanneer er zich een probleem voordoet. Ze voelen zich met andere woorden gevangen in je armen. De expert en een groep collega’s hebben zo’n 250 online foto’s geanalyseerd van honden die door hun baasjes omhelsd worden voordat ze tot deze conclusie kwamen.
De onderzoeken stelden vast dat 8 uit 10 honden zich heel ongemakkelijk voelde in deze situatie. In 81% van de gevallen vertoonden de honden ten minste één teken dat wees op ongemak, stress of angst. Zo’n 8% zag er gelukkig uit en de overige 10% had een onduidelijke of neutrale houding.
Coren’s argument klopt en is het overwegen waard: ‘honden zijn beweeglijke dieren. Dit betekent dat ze klaar staan en van nature uit geprogrammeerd zijn om te vluchten bij gevaar. Daarom worden ze gestresseerd wanneer ze zich gevangen voelen of niet vrij kunnen bewegen.’
Hoe kan ik weten of mijn hond een hekel heeft aan knuffelen?
De onderzoeken kunnen dan wel heel duidelijk zijn, maar het is noodzakelijk dat we de resultaten met onze eigen ogen verifiëren. Ongetwijfeld vraag je je af waarom je nog nooit gemerkt hebt dat je hond zich ongemakkelijk voelt wanneer je die knuffelt.
Dit komt doordat dieren vaak de neiging hebben om hun gevoelens niet duidelijk te uiten. Het ontbloten van de tanden, blaffen of proberen te bijten zou een onomstotelijk bewijs zijn.
We moeten aandacht schenken aan de micro-uitdrukkingen, dit wil zeggen de subtiele signalen die ons kunnen helpen om de ware gevoelens van ons huisdier te begrijpen wanneer we het dier omhelzen. Hier volgt een lijstje met signalen die bij honden wijzen op stress of gevaar (deze worden allebei ervaren tijdens omhelzingen):
- oren laten hangen
- gesloten of schele ogen
- de kop wegdraaien
- oogcontact vermijden
- likken aan de neus
- tong uitsteken
- lichaam in een vluchtpositie brengen
- staart tussen de benen
- kortademigheid
- voorpoten uitrekken om zich uit de knuffel ‘los te maken’
- snoet naar boven brengen (alsof het dier op zoek is naar frisse lucht)
De volgende keer dat je wilt duidelijk maken hoe erg je van je huisdier houdt, is het misschien een beter idee om zachtjes op de kop te aaien, aan de kin te krabben, een lief woord te zeggen, naar het park gaan spelen of een geschenkje te geven in plaats van het dier te omhelzen.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.