5 vogelrassen die ideale huisdieren zijn
Sommige vogelrassen kunnen vrij gemakkelijk getemd worden, ook al zijn het van nature heel vrije dieren. Ze zijn echter de ideale keuze voor wie een huisdier wil dat niet zo veel zorg en aandacht vraagt als bijvoorbeeld honden en katten. In feite zijn vogels na deze twee soorten de meestvoorkomende huisdieren.
Hieronder vertellen we je welke de vijf meestvoorkomende vogelrassen zijn die als huisdier worden gehouden, hoe je ze moet verzorgen, en wat ze nodig hebben. Noteer waar je rekening mee moet houden als je ze in huis haalt!
Meestvoorkomende vogelrassen in huis
Vogels zijn er in allerlei kleuren en maten, maar de volgende vijf zijn het populairst als huisdier omdat ze zo gemakkelijk tam te maken zijn.
1. Parkieten
Van de papegaaienfamilie zijn dit de meestvoorkomende die je in huizen aantreft. Hun gemiddelde levensverwachting is 12 jaar en ze behoren tot de kleine vogelrassen, die tussen de 15 en 18 cm bereiken.
Omdat het erg gezellige vogels zijn, is het aan te raden dat ze met soortgenoten in dezelfde kooi leven. Om te herkennen of een parkiet mannelijk of vrouwelijk is, moeten we naar de snavel kijken: heeft die een blauwachtige tint, dan is hij mannelijk, en is hij bruin met roze tinten, dan is hij vrouwelijk.
2. Kanaries
Deze vogels behoren ook tot de kleinste vogelrassen. Hun levensduur is ongeveer 10 jaar (in gevangenschap) en ze worden tot 13 cm groot als ze volwassen zijn.
Hoewel ze niet zo sociaal zijn als parkieten, kunnen ze, als je langs de kooi van je kanaries loopt, zingen om je te laten weten dat ze gelukkig en gezond zijn.
3. Papegaaien
Van alle middelgrote vogelrassen zijn papegaaien de meestvoorkomende die je in huizen aantreft. Ze worden tot 25 à 30 cm groot en hun gemiddelde levensduur ligt tussen 15 en 20 jaar.
In gevangenschap zijn het meestal heel intelligente, spraakzame, aanhankelijke en vriendelijke vogels, maar soms ook een beetje opstandig en destructief, dus is het erg belangrijk een habitat te bieden waarin ze zich op hun gemak voelen.
4. Ara’s
Ara’s zijn wellicht de populairste onder de tamme vogels, omdat ze het meest aanhankelijk zijn met hun baasje, zolang ze maar dagelijks quality time krijgen.
Met hun afmetingen van ongeveer 50 cm hebben ze grote kooien nodig om goed in te kunnen gedijen. En als je het je afvraagt, hun gemiddelde levensduur is 70 jaar, dus een metgezel die generaties lang in de familie kan blijven.
5. Kaketoes
Omdat ze een van de meest gezellige en vriendelijke zijn, behoren kaketoes tot de grote vogelrassen, die tussen 40 en 60 cm groot worden, dus je hebt een grote kooi voor ze nodig.
Hun gemiddelde levensduur kan oplopen tot 50 jaar, waardoor ze bijna levenslange metgezellen zijn. Als je graag met dieren omgaat zijn kaketoes daar uitermate geschikt voor, maar ze vragen veel aandacht en geduld, dus als je thuis niet genoeg tijd hebt kun je beter een ander, minder veeleisend ras kiezen.
Algemene verzorging die gezelschapsvogels nodig hebben
Een dier mee naar huis nemen is een verantwoordelijkheid en een verbintenis, want om ze een gezonde leefomgeving te bieden moet je een of meer ruimtes in huis in conditie brengen om als leefgebied te dienen. In het geval van tamme vogels moet rekening gehouden worden met de volgende aspecten.
Een kooi
Omdat het dieren zijn die in hun natuurlijke omgeving lange dagen vliegen, hebben ze zoveel mogelijk ruimte nodig binnen de beperkte ruimte van een kooi. Daarnaast is het belangrijk de kooi op een patio of bij een groot raam te plaatsen. Net als mensen hebben de vogels een flinke portie zon per dag nodig.
Omwille van het vliegen zal eerder de lengte dan de hoogte van de kooi van belang zijn. Een minimummaat van 150 cm lang x 80 cm breed x 80 cm hoog is de ideale ruimte voor kleine vogels, zoals parkieten, om op hun gemak over kleinere afstanden te kunnen vliegen.
Het materiaal moet van metaal of iets dergelijks zijn, iets dat gemakkelijk schoon te maken is. Houten kooien zijn onhygiënisch en gaan schimmelen bij vochtigheid.
Vliegruimte
In overeenstemming met het vorige punt is het de taak van de eigenaar om, behalve de kooi, voldoende en veilige ruimte buiten de kooi te bieden, zodat ze minstens een uur per dag vrijer kunnen vliegen.
Deze plaats kan een kamer in het huis zijn, bij voorkeur een studeer- of bijkamer, waar geen voorwerpen van grote waarde staan, want vogels zoals parkieten zijn gewend om aan dit soort oppervlakken te pikken.
Accessoires en speelgoed
Vogels hebben in hun natuurlijke omgeving een eindeloos aantal voorwerpen die ze kunnen gebruiken om zich te hydrateren, te voeden, en, waarom niet, te vermaken. Thuis kunnen we ze voorzien van speciale voeder- en drinkbakken voor tamme vogels, en van schommels, nestkastjes, en andere dingen, waarmee ze kunnen spelen.
Een stuk kalksteen in de kooi hebben helpt je gezelschapsvogel zijn snavel schoon te maken en te scherpen. Wat de rest van hun hygiëne betreft, zijn er, afhankelijk van hun grootte, vogelbadjes die ze kunnen gebruiken. Als je er geen kunt krijgen, kun je improviseren met een bakje dat bij je vogel past. Vul het met water en hij zal weten hoe hij het moet gebruiken, want het zijn dieren die graag baden.
Schoonmaken van de kooi
Of je nu één of vijf vogels hebt, het schoonmaken van de kooi moet met dezelfde frequentie gebeuren:
- Eenmaal per maand. Voer een grondige schoonmaak en algemene ontsmetting uit van de kooi, inclusief toebehoren en aanvullingen. Verwijder stokken en takken en vervang ze door nieuwe, na wassen en drogen.
- Wekelijks. Maak de voeder- en drinkbakken schoon. Maak de kooi en de bodem schoon (verwijder al het zand en vervang door nieuw).
- Om de derde dag. Voeg aan het droogvoer vers fruit, bladgroenten, groenten (behalve kool) of kruiden toe om het dieet aan te vullen. Ververs het vogelstrooisel.
- Dagelijks. Ververs hun drinkwater, want dat moet altijd zo vers mogelijk zijn en klaar voor consumptie. Ook moet het water in hun badkuipje ververst worden. Laat de vogel, indien mogelijk, een uur vrij vliegen in een daarvoor geschikte ruimte.
Als we een klein dier mee naar huis nemen om ons te vergezellen, moeten we niet vergeten dat verantwoordelijk eigenaarschap essentieel is om het te geven wat het nodig heeft voor een waardig en veilig leven.
In het geval van vogels zijn het huisdieren die we helemaal uit hun natuurlijke habitat halen en, opdat ze zich niet al te opgesloten voelen, moeten we ze alle zorg en vrijheid geven die binnen ons bereik liggen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.