Logo image
Logo image

De redenen waarom een kanarie zijn veren pluist

4 minuten
Zwelt je kanarie op en pluist hij zijn veren? Maak je je zorgen over deze fysiologische gebeurtenis? In dit artikel geven we je de antwoorden.
De redenen waarom een kanarie zijn veren pluist
Samuel Sanchez

Geschreven en geverifieerd door de bioloog Samuel Sanchez

Laatste update: 22 december, 2022

Als je een kanarie hebt (Serinus canaria), dan heb je misschien bepaald gedrag opgemerkt dat je niet begrijpt. Vogels zijn ethologisch veel moeilijker te interpreteren dan andere huisdieren, omdat ze genetisch verder van ons verwijderd zijn dan bijvoorbeeld een hond en een kat. Als je hier bent omdat je kanarie opzwelt en zijn veren pluist en je je zorgen maakt, dan hebben we antwoorden.

Het pluizen van de veren kan een teken zijn van veel fysiologische gebeurtenissen, waarvan sommige normaal zijn en andere van pathologische aard. Lees verder als je meer wilt weten over het onderwerp.

Waarom blazen vogels op en pluizen hun veren?

Voordat we de wereld van kanaries betreden, moeten we uitleggen waarom vogels in het algemeen dit gedrag aannemen. Het pluizen van veren en het opzwellen van het lichaam speelt in op de behoefte aan thermoregulatie met betrekking tot de omgeving.

Simpel gezegd, vogels nemen dit gedrag over als ze het koud hebben. Om te voorkomen dat ze meer warmte verliezen dan nodig is, creëren vogels kleine “luchtzakken” tussen hun veren, waardoor ze worden uitgehold, waardoor ze iets meer van de externe omgeving isoleert.

Omdat het endotherme dieren zijn (ze genereren hun eigen stofwisselingswarmte), kunnen ze hun lichaamstemperatuur verhogen met mechanismen zoals deze.

Zoals Studies (Engelse link) aangeven, hebben vogels veel meer mechanismen om warmteverlies te voorkomen : ze kruipen onder hun eigen vleugels, verminderen de bloedsomloop naar de koudste delen van het lichaam (de poten) en bewegen zich naar bronnen dicht bij de zonnestralen.

Some figure

Pluizen vogels hun veren als ze boos zijn?

Veel zoogdieren (zoals katten, apen en muizen) zwellen op om groter te lijken, via een mechanisme dat bekend staat als pilo-erectie. Dit is duidelijk evolutionair logisch. Ze proberen te laten zien dat ze boos of in gevaar zijn en “groter worden” om potentiële roofdieren te intimideren.

Dit gedrag kan ook worden waargenomen bij vogels, vooral die van de orde Psittaciformes (bijvoorbeeld papegaaien, kaketoes en tortelduifjes). Hoe dan ook, je moet onthouden dat de kanarie een zangvogel of zangvogel is. Bij deze vogels, die kleiner zijn en met minder gedragscomplexiteit, komt het rimpelen van veren niet overeen met een teken van woede.

Waarom je kanarie zijn veren pluist

Nu weet je waarom vogels hun veren in de natuurlijke omgeving ruches en pluizen. In de volgende regels gaan we de mogelijke scenario’s uitleggen waarin een gedomesticeerde kanarie dit gedrag vertoont.

1. Het is koud

Als je kanarie in de herfst of winter constant opzwelt en pluist met zijn veren, is hij hoogstwaarschijnlijk koud en probeert hij zijn interne temperatuur te reguleren. De ideale temperatuur voor deze dieren ligt tussen 18 en 22° C. Ze zijn echter ook bestand tegen dalingen tot 12° C. Als de temperatuur onder de 8° C daalt, hebben ze speciale voeding nodig.

Als je kanarie in een buitenkooi leeft en de temperaturen in de winter erg laag zijn, kun je hem het beste naar binnen verplaatsen. Het is beter om de vogel in een gematigde omgeving te houden. De kou zorgt er niet alleen voor dat de kanarie gaat pluizen, maar kan ook het ontstaan van infectieziekten bevorderen.

2. Het is gladstrijken

De uropygeale klier, ook bekend als de “verzorgingsklier” of “olieklier,” is een structuur die bij de meeste vogels wordt aangetroffen. Het is verantwoordelijk voor het afscheiden van een olieachtige substantie. Die wordt gebruikt voor het verzorgen en waterdicht maken van de veren. Zoals je je op dit moment kunt voorstellen, is het ook aanwezig bij kanaries.

Als je kanarie zijn veren pluist en tegelijkertijd het dorsale gebied bij de staart veel aanraakt met zijn snavel (ter hoogte van de laatste staartwervels), is de kans groot dat hij aan het poetsen is en zijn veren met olie vult. Dit is ook een teken dat hij kalm is.

3. De kanarie is ziek

Pluizen is een normale fysiologische gebeurtenis en kan gedurende de dag vele malen worden gezien. Wat helemaal niet gebruikelijk is, is dat een kanarie de hele tijd zijn veren pluist. Over het algemeen geldt dat wanneer een vogel de hele dag op één poot blijft met gegolfde veren, hij waarschijnlijk ziek is.

Andere tekenen van ziekte bij kanaries waarmee rekening moet worden gehouden, zijn de volgende:

  • Buiten de ruiperiode stopt de kanarie met zingen.
  • Veren vallen uit buiten de ruiperiode.
  • Hij blijft het grootste deel van de dag op één poot zitten.
  • Hij stopt met eten en drinken.
  • Moeite met ademhalen met hoorbare piepende ademhaling.
  • Hij heeft etterende afscheidingen in elk deel van het lichaam of diarree.

Schimmel-, virale, bacteriële ziekten en astma zijn enkele van de ziekten die zich kunnen manifesteren met een deel van de bovengenoemde symptomen. Onnodig te zeggen dat al deze klinische symptomen een onmiddellijk bezoek aan de dierenarts rechtvaardigen, aangezien het leven van de kanarie in gevaar is.

Some figure

Zoals je misschien hebt gezien, is het feit dat een kanarie zijn veren pluist en regelmatig opzwelt geen probleem. Het maakt deel uit van zijn verzorgingsritueel of een manier om warmte op te slaan. Als deze situatie echter constant is en ze andere symptomen vertonen, is professionele aandacht nodig, omdat de vogel ziek is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Weathers, W. W. (1981). Physiological thermoregulation in heat-stressed birds: consequences of body size. Physiological Zoology, 54(3), 345-361.
  • Whittow, G. C., & Tazawa, H. (1991). The early development of thermoregulation in birds. Physiological Zoology, 64(6), 1371-1390.
  • Smit, B., Harding, C. T., Hockey, P. A., & McKechnie, A. E. (2013). Adaptive thermoregulation during summer in two populations of an arid‐zone passerine. Ecology, 94(5), 1142-1154.
  • Ruuskanen, S., Hsu, B. Y., & Nord, A. (2021). Endocrinology of thermoregulation in birds in a changing climate. Molecular and Cellular Endocrinology, 519, 111088.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.