Zorgen voor een goudvis en mogelijke ziekten
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
Goudvissen zijn een van de meest populaire soorten vissen die thuis in aquaria worden gehouden. Hoewel deze vissen vrij goed bestand zijn tegen ziekten, is het belangrijk om je goudvis op de juiste manier te verzorgen zodat hij ook gezond zal blijven.
Meestvoorkomende ziekten bij goudvissen
Goudvissen zijn kwetsbaar voor veel van de ziekten die aquariumvissen gemeen hebben. Daarom is het bij de verzorging van een goudvis erg belangrijk om het aquarium schoon te houden.
Dit zal helpen om veel van de ziekten te voorkomen die elke vorm van leven in het aquarium bedreigen. Hieronder bespreken we de belangrijkste ziekten die goudvissen kunnen krijgen.
1. Witte stip
Witte stip is de populaire naam voor een van de meestvoorkomende ziekten bij goudvissen. Het is een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de parasiet Ichthyophthirius multifiliis, die onder de huid van de vis verblijft.
Deze parasieten moeten echter het lichaam van de vis verlaten om zich voort te planten. Hierdoor laten ze kleine gaatjes in de huid van de vis achter. Wat er dan gebeurt, is dat er zich cysten vormen in deze gaatjes en dat er meer parasieten ontstaan, waardoor ze vaak snel geïnfecteerd raken.
Het meestvoorkomende symptoom van deze ziekte bij goudvissen is het ontstaan van witte vlekken op hun huid. Naarmate de ziekte vordert, kan het echter ook ademhalingsproblemen veroorzaken, omdat de kieuwen beschadigd kunnen raken.
2. Buikwaterzucht
Dit is een chronische ziekte die in eerste instantie meestal geen symptomen vertoont. Buikwaterzucht is gerelateerd aan slecht onderhoud van het aquarium en de filters. Het kan echter ook worden veroorzaakt door een slechte voeding en voedingstekorten.
In het algemeen zijn de symptomen alleen zichtbaar in de meest gevorderde fasen van de aandoening. In deze gevallen zul je zien dat de vissen opzwellen en dat de schubben uit het lichaam steken.
Wanneer deze symptomen worden waargenomen, is het van belang om besmette vissen in quarantaine te plaatsen. Ze moeten onmiddellijk worden gescheiden van de gezonde exemplaren.
Vervolgens moet je de hygiëne van het aquarium en de kwaliteit van het water zorgvuldig en grondig controleren. Wij raden ook aan om een gespecialiseerde dierenarts te raadplegen over de ideale voeding voor de vis.
3. Bloedzuigers
Bloedzuigers zijn ectoparasieten van klein of middelgroot formaat die meestal met het blote oog zichtbaar zijn. Ze hechten zich aan de huid en voeden zich met bloed. Over het algemeen komen ze in visvijvers terecht als je er nieuwe exemplaren aan toevoegt.
De beste manier om ze te voorkomen is om vis te kopen in erkende en betrouwbare winkels. Bovendien moet je de huid en het uiterlijk van nieuwe vissen goed controleren voordat je ze aan het aquarium toevoegt.
Als goudvissen bloedzuigers hebben, kun je proberen ze voorzichtig te verwijderen. Hiervoor heb je echter een goed pincet en een schone, vochtige doek nodig.
Eerst moet je de vissen uit het aquarium halen en voorzichtig in het natte doekje wikkelen. Pak vervolgens de bloedzuiger voorzichtig vast met het pincet. Pak de bloedzuiger altijd vast aan het uiteinde dat aan de huid van de vis vastzit. Verwijder de bloedzuiger met een enkele, stevige trek van de huid. Desinfecteer vervolgens de wond.
Basistips voor de verzorging van een goudvis
In het algemeen hebben goudvissen dezelfde zorg nodig als alle andere aquariumvissen om ze in goede gezondheid te houden. Dit zijn enkele van de eisen voor de verzorging van goudvissen:
- een aquarium dat geschikt is voor zijn grootte en activiteit
- goed onderhoud, inclusief een goed filtersysteem
- optimale watercondities
- een complete en evenwichtige voeding
Het ideale aquarium voor een goudvis
Goudvissen zijn koudwatervissen die zich beter aanpassen aan vijvers omdat ze de neiging hebben om veel te groeien. Daarom hebben ze bij de verzorging van een goudvis in gevangenschap een aquarium van een behoorlijke grootte nodig.
Wij raden aan om een groot aquarium te kopen met minstens 40 liter per vis. Een aquarium met twee goudvissen zou dus minstens 80 liter moeten bevatten.
Na het kiezen van het ideale aquarium voor je goudvissen is het tijd om het beste filter voor hun behoeften te vinden. In de meeste winkels kun je advies vragen over de beste exemplaren.
Water temperatuur en pH
Goudvissen leven van nature in koud of gematigd water, meestal bij temperaturen tussen 15 en 20 graden Celsius. In het wild zijn veel soorten echter bestand tegen temperaturen tussen 4 en 23 graden.
Afhankelijk van de temperatuur van je huis en de tijd van het jaar, is het essentieel om rekening te houden met de noodzaak om het water in het aquarium te verwarmen of te koelen. Wij raden ook aan om regelmatig de pH-waarde van je aquarium te meten. Je moet proberen deze in de buurt van een pH van 7 te houden.
Goudvissen voeren
Goudvissen zijn omnivore dieren die genieten van een gevarieerd dieet. In zijn natuurlijke omgeving eet deze vis meestal schaaldieren, insecten, planten, larven en wormen.
In gespecialiseerde winkels kun je speciale mengsels vinden om goudvissen te voeren. Dit soort voedsel is ideaal omdat het de juiste verhoudingen van alle noodzakelijke voedingsstoffen bevat. Met een beetje aandacht is de zorg voor een goudvis niet erg ingewikkeld. De kleur die ze in je aquarium en de omgeving brengen is de moeite waard.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Francis-floyd, R., & Reed, P. (2009). Ichthyophthirius Multifiliis ( White Spot ) Infections in Fish. IFAS Extension Univserity of Florida. https://doi.org/10.1103/PhysRevLett.83.1652
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.