10 opvallende zoetwatervissen voor aquaria
Geschreven en geverifieerd door de bioloog Cesar Paul Gonzalez Gonzalez
Aquaristiek is een hobby die steeds populairder wordt. Hoewel het waar is dat zeedieren vaak kleurrijker zijn, zijn zoetwatersoorten iets gemakkelijker te verzorgen en te onderhouden. Dit is een van de redenen waarom veel liefhebbers kiezen voor opvallende zoetwatervissen in hun aquaria.
Als je bereid bent om de uitdaging aan te gaan en je in te zetten voor hun welzijn, dan heb je vast ideeën nodig over een aantal kleurrijke soorten die je zou kunnen aanschaffen. Lees verder en ontdek 10 prachtige, opvallende en ideale vissen voor zoetwateraquaria.
Opvallende zoetwatervissen voor aquaria
De kleur van vissen kan worden beschouwd als een eenvoudig esthetisch kenmerk. Voor aquatische soorten is dit aspect echter essentieel voor hun aanpassingsmechanismen. Volgens een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Current Opinion in Genetics & Development
Met andere woorden, de kleuren van vissen zijn een doorslaggevende factor in de evolutie van soorten. Om deze reden geven veel van hen prioriteit aan de ontwikkeling van complexe, kleurrijke en in het oog springende kleurpatronen.
Alsof dat nog niet genoeg is, heeft het selectief fokken van deze dieren ook nog aantrekkelijkere varianten opgeleverd. Dit betekent dat felgekleurde soorten worden aangemoedigd voor decoratief gebruik in het aquarium.
Veel mensen worden aangetrokken door het uiterlijk van deze dieren, maar ze weten niet altijd hoe ze heten. Daarom willen we graag een lijst met 10 opvallende zoetwatervissen voor aquaria met je delen.
1. Siamese kempvis (Betta splendens)
Deze vis is bekend als de Siamese kempvis, komt oorspronkelijk uit Azië en is een van de bekendste en meest gebruikte soorten in het aquarium. Afgezien van het feit dat ze flitsende en opvallende kleuren hebben, is hun onderhoud in het aquarium niet erg complex en vergt het niet veel investeringen.
Een publicatie van het Electronic Veterinary Journal geeft aan dat mannetjes de neiging hebben om de sterkste kleuren en de langste vinnen te hebben. Als je daarom op zoek bent naar een flitsende zoetwatervis, kun je het beste op zoek gaan naar mannetjes.
Vergeet niet dat deze soort de neiging heeft om agressief te zijn tegen soortgenoten en andere soorten (vooral het mannetje), dus je moet voorzichtig zijn bij het kiezen van partners.
2. Neontetra (Paracheirodon innesi)
De neontetra komt uit Zuid-Amerika en is een van de meest gewaardeerde zoetwatervissen voor de sierteelt. Dit komt niet alleen door zijn iriserende kleuren, maar ook door zijn zachtaardige en sociale gedrag. Daarnaast stelt hij weinig eisen aan de waterkwaliteit en het onderhoud. Deze aspecten maken hem tot een uitstekende aanwinst voor aquaria.
3. Goudvis (Carassius auratus auratus)
De goudvis is misschien wel de populairste zoetwatervissoort ter wereld, want zijn domesticatie (Engelse link) is zo oud dat hij al enkele honderden jaren op de siermarkt is. Over het algemeen is het een kleine vis met felgele en oranje kleuren die erg aantrekkelijk zijn voor het oog.
Daarnaast kent het geslacht verschillende variëteiten die verschillen in hun morfologische kenmerken. Ze variëren van exemplaren met grotere vinnen, zoals de vliegervariant, tot exemplaren die zakjes hebben die zich als bellen opblazen (bubble-variëteit).
4. Koikarpers (Cyprinus carpio carpio)
Koikarpers komen oorspronkelijk uit Azië en behoren tot dezelfde soort als de gewone karper. Deze ondersoort is echter ontstaan door selectief kweken, waardoor prioriteit werd gegeven aan het behoud van intense en heldere kleurschakeringen in zijn afstamming.
Als gevolg hiervan hebben de huidige exemplaren complexe kleurpatronen met onder andere gele, witte, oranje, blauwe en zwarte tinten.
Net als de gewone karper is deze vis goed bestand tegen ongunstige omstandigheden. De gezondste exemplaren zijn echter degenen die de meest opzichtige en aantrekkelijke kleurpatronen vertonen. Dit is een reden te meer om goed voor je huisdier te zorgen en zijn behoeften niet te verwaarlozen.
5. Maanvis (Pterophyllum scalare)
De maanvis is een soort met een afgeplat, ruitvormig uiterlijk dat wordt gekenmerkt door sterk verlengde vinnen. Hij vertoont heldere kleuren met een breed scala aan tinten, die als variëteiten worden beschouwd. Daarnaast heeft hij een gemiddelde grootte waardoor zijn kleurpatronen goed tot hun recht komen, hoewel dit ook voorkomt dat je meerdere exemplaren in een klein aquarium hebt.
Normaal gesproken is de maanvis af en toe bestand tegen ongunstige omstandigheden en heeft hij niet veel aandacht nodig. Toch is het aan te raden om een goed filtratiesysteem en een houten decoratie te hebben om op hun natuurlijke omgeving te lijken.
6. Endler guppy (Poecilia wingei)
De Endler guppy komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika (Engelse link) en is te herkennen aan zijn merkwaardige metallic kleur met oranje, zilveren en groenachtige tinten. Net als andere guppy’s wordt deze soort niet langer dan 5 centimeter, dus het is normaal om er meerdere in hetzelfde aquarium te hebben.
Hoewel ze geen constante filtering of waterstroming nodig hebben, is het goed om de omstandigheden in het aquarium te reguleren om voor hun gezondheid te zorgen. Het is echter zeer aan te bevelen dat ze een omgeving hebben met overvloedige vegetatie en verschillende obstakels.
7. Antennebaarsje (Mikrogeophagus ramirezi)
Het antennebaarsje valt op als een cichlide van compact formaat en levendige kleuren. Volgens een artikel (Engelse link) gepubliceerd in Israeli Journal of Aquaculture-Bamidgeh hangt de kleur van zijn lichaam niet alleen af van zijn genetica, maar ook van zijn dieet.
Daarom is het mogelijk dat hun kleur geleidelijk verandert als er consumeerbare pigmenten aanwezig zijn in hun leefomgeving.
In tegenstelling tot andere leden van de lijst, zijn deze vissen niet erg bestand tegen ongunstige omstandigheden en hebben ze speciale zorg nodig. Daarom kun je ze beter niet in je aquarium houden als je nog niet ervaren genoeg bent.
8. Ayamaru-regenboogvis (Melanotaenia boesemani)
De ayamaru-regenboogvis heeft een interessante kleuring (Engelse link), verdeeld in twee gebieden: de achterste helft met rood-oranje tinten en de voorste helft met grijs-blauw-paars. Over het geheel genomen lijkt het kleurenpatroon sterk op een regenboog. Deze eigenschap verklaart de oorsprong van zijn naam.
Behalve een interessante kleuring, wordt deze soort gekenmerkt door een grote tolerantie voor wateromstandigheden. Het is echter beter om zijn grenzen niet te overschrijden en hem een geschikte, begroeide omgeving te bieden.
9. Diamantgoerami (Trichogaster leerii)
De parelgoerami is een van de meest opvallende zoetwatervissen voor aquaria. Hij heeft een iriserende roodbruine kleur, gecombineerd met zilveren puntpatronen. Bovendien wordt de helft van zijn lichaam verdeeld door een donkere lijn die over zijn zijkant loopt. Deze eigenschap benadrukt en accentueert de andere kleuren van zijn lichaam enorm.
Bovendien is het een rustige soort en makkelijk te houden in het aquarium. Zoals vermeld in een artikel (Engelse link) in het Tijdschrift voor Experimentele Biologie kan hij lucht inademen als er te weinig zuurstof in het water is, maar je kunt hem het beste niet te veel stress geven en hem de juiste omstandigheden bieden.
10. Paradijsvis (Macropodus opercularis)
De paradijsvis is een andere prachtige vissoort voor je zoetwateraquarium. Ze hebben een helder kleurenpatroon dat bestaat uit strepen met rood-, groen- en blauwtinten. Ook de vinnen vertonen een kleurverloop dat paars wordt aan de randen, waardoor het lichaam van het exemplaar extra opvalt.
De kleur van de paradijsvis is helderder en sterker bij mannetjes dan bij vrouwtjes.
Daarom kun je, als je geïnteresseerd bent in een opvallend exemplaar, beter een mannetje kiezen. Wat betreft de verzorging (Engelse link) is deze soort niet zo veeleisend, hoewel het aan te raden is om een compleet filtersysteem te hebben en de waterkwaliteit in de gaten te houden om ziekten te voorkomen.
Verscheidenheid aan opvallende zoetwatervissen voor aquaria
Zoals je kunt zien, is er een grote verscheidenheid aan aantrekkelijke, opvallende zoetwatervissen voor aquaria. Hoewel het waar is dat veel van hen niet al te veel zorg nodig hebben, is het aan te raden om hun behoeften grondig te bekijken om ze een geschikte omgeving te bieden. Onthoud dat vissen intensere en helderdere kleuren vertonen als ze gezond zijn.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Akhsan, W. M., Nur, B., & Dewi, N. N. (2020). Growth performance and survival rate of Boeseman’s rainbowfish (Melanotaenia boesemani) in natural spawning technique at Depok, West Java, Indonesia. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 441(1), 12-37. https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1755-1315/441/1/012037/meta
- Burggren, W. W. (1979). Biomodal gas exchange during variation in environmental oxygen and carbon dioxide in the air breathing fish Trichogaster trichopterus. Journal of Experimental Biology, 82(1), 197-213. https://journals.biologists.com/jeb/article/82/1/197/22822/Biomodal-Gas-Exchange-During-Variation-in
- Bustamante, J. González, M. Ávalos, A. Rodríguez, M. y Cortés, A. (2019). Características biológicas del pez ángel (Pterophyllum scalare; Lichtenstein, 1823) para su producción. Universidad Autónoma Metropolitana, (1.ª ed.). https://publicaciones.xoc.uam.mx/TablaContenidoLibro.php?id_libro=824
- Chen, D., Zhang, Q., Tang, W., Huang, Z., Wang, G., Wang, Y., … & Zhang, J. (2020). The evolutionary origin and domestication history of goldfish (Carassius auratus). Proceedings of the National Academy of Sciences, 117(47), 29775-29785. https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2005545117
- Harpaz, S., & Padowicz, D. (2007). Color enhancement in the ornamental dwarf cichlid Microgeophagus ramirezi by addition of plant carotenoids to the fish diet. Israeli Journal of Aquaculture-Bamidgeh, 59(4), 195-200. https://evols.library.manoa.hawaii.edu/items/95e0ec6f-53fd-42af-b986-d84f0a66ab13
- Irion, U., & Nüsslein-Volhard, C. (2019). The identification of genes involved in the evolution of color patterns in fish. Current Opinion in Genetics & Development, 57, 31-38. https://www.researchgate.net/publication/335167173_The_identification_of_genes_involved_in_the_evolution_of_color_patterns_in_fish
- Luna-Figueroa, J., Salazar, M. S., & Torres, J. F. (2006). Crecimiento del pez Neón Paracheirodon innesi (Pisces: Characidae): Alimento vivo Moina weirzesjkii versus balanceado con diferente nivel proteico. IV Congreso Iberoamericano Virtual de Acuicultura. 875-881. https://www.researchgate.net/publication/262451465_Crecimiento_del_pez_Neon_Paracheirodon_innesi_Pisces_Characidae_Alimento_vivo_Moina_weirzesjkii_versus_balanceado_con_diferente_nivel_proteico
- Obregón, D. A. A. (2006). Crianza y producción del Betta (Betta splendens) para acuaristas no profesionales. REDVET. Revista Electrónica de Veterinaria, 7(4), 1-4. https://www.researchgate.net/publication/26432552_Crianza_y_produccion_del_Betta_Betta_splendens_para_acuaristas_no_profesionales_Raising_and_production_of_the_Betta_for_nonprofessional_acuaristas
- Poeser, F. N., Kempkes, M., & Isbrücker, I. J. (2005). Description of Poecilia (Acanthophacelus) wingei n. sp. from the Paría Peninsula, Venezuela, including notes on Acanthophacelus Eigenmann, 1907 and other subgenera of Poecilia Bloch and Schneider, 1801 (Teleostei, Cyprinodontiformes, Poeciliidae). Contributions to Zoology, 74(1-2), 97-115. https://www.researchgate.net/publication/254912176_Description_of_Poecilia_Acanthophacelus_wingei_n_sp_from_Paria_Peninsula_Venezuela_including_notes_on_Acanthophacelus_Eigenmann_1907_and_other_subgenera_of_Poecilia_Bloch_and_Schneider_1801_Teleostei_
- Price, A. C., Weadick, C. J., Shim, J., & Rodd, F. H. (2008). Pigments, patterns, and fish behavior. Zebrafish, 5(4), 297-307. https://www.researchgate.net/publication/23768570_Pigments_Patterns_and_Fish_Behavior
- Rácz, A., Adorján, G., Fodor, E., Sellyei, B., Tolba, M., Miklósi, Á., & Varga, M. (2021). Housing, Husbandry and Welfare of a “Classic” Fish Model, the Paradise Fish (Macropodus opercularis). Animals, 11(3), 786. https://www.mdpi.com/2076-2615/11/3/786
- Seehausen, Mayhew, & Alphen, J. V. (1999). Evolution of colour patterns in East African cichlid fish. Journal of Evolutionary Biology, 12(3), 514-534. https://www.researchgate.net/publication/227735607_Evolution_of_colour_patterns_in_East_African_cichlid_fish_Review
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.