Goudvissen: kenmerken, voeding en verzorging
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
Vissen zijn over het algemeen een van de beste opties voor kinderen om als hun eerste huisdieren te hebben. Ze leren er voor te zorgen en van het gezelschap van een ander levend wezen te genieten, en leren ook de verantwoordelijkheid van huisdierbezit ernstig kennen. Goudvissen zijn daar een goed voorbeeld van.
De goudvis (Carassius auratus) is een van de populairste vissen om in huis te hebben. Hij is echter niet altijd een van de gemakkelijkste soorten om te houden. Daarom is het belangrijk te weten wat hun kenmerken en verzorgingsbehoeften zijn.
Oorsprong van goudvissen
De goudvis, behorend tot de familie Cyprinidae, is een van de populairste vissen in aquaria over de hele wereld. Niet tevergeefs is een van de meest gevangen soorten om de rest van zijn leven in gevangenschap door te brengen.
De oorsprong van deze vis gaat terug tot China, waar ze niet alleen gekweekt werden voor menselijke consumptie, maar ook om gedomesticeerd te worden. Momenteel maken ze deel uit van vele aquaria over de hele wereld.
In het oude China was het heel gewoon om deze vissen te vangen voor de kweek in gevangenschap. Sindsdien kwam de aanleg van reservoirs in een stroomversnelling en bij de voortplanting werden verschillende soorten gekruist. In dit geval was de meestvoorkomende mutatie die bereikt werd de gouden kleuring die opvalt tussen de algen.
Kenmerken van goudvissen
Grootte en kleur
De grootte van goudvissen kan sterk variëren van het ene exemplaar tot het andere. In dit opzicht kunnen sommige 10, 60, of zelfs 90 centimeter lang zijn.
Wat de kleur betreft, hebben de meestvoorkomende daarentegen zeer heldere gele en oranje kleuringen, vandaar de naam van de vis. In sommige gevallen kunnen ze kleine witte vlekjes hebben.
Dankzij het proces van selectief kweken zijn er verschillende mooie soorten ontstaan, maar ze behoren nog steeds tot de goudvissen. Tot de meest populaire behoren de volgende:
- Komeet: lijkt op de gewone goudvis, maar met grotere en wittere vinnen.
- Hemels: zijn ogen zijn te zien als uitsteeksels aan de zijkant van zijn gezicht. Ook hun kleur varieert tussen geeloranje, rood en wit.
- Ryukin: zijn vinnen zijn langwerpig bijna als een “sluier” en zijn lichaam heeft een soort “bult” die hem een eigenaardig uiterlijk geeft.
- Bubble: hij heeft twee grote zakjes onder zijn ogen die op bellen lijken.
- Oranda: hij heeft een nogal vreemde versiering op zijn kop die lijkt op “krullend haar.”
- Fantail: gekenmerkt door een zeer grote waaiervormige staartvin.
Levensverwachting
De levensverwachting van de goudvis is vrij hoog; ze kunnen tussen de 15 en 40 jaar ongeveer leven. Opgemerkt moet worden dat deze levensverwachting zowel in het wild als in gevangenschap gelijk is, zolang de persoon alle nodige verzorging geeft.
Gewicht
Gewicht is een ander aspect dat sterk varieert naargelang de soort. In deze gevallen weegt de kleinste goudvis ongeveer 0,3 kilo en de grootste 30. Gevangenschap heeft een grote invloed op het gewicht, want de vis krijgt niet zoveel ruimte om te groeien en zich te ontwikkelen als in vrijheid.
Gedrag
Het gedrag van de goudvis is een van de aspecten die hem tot een van de favoriete huisdieren van miljoenen mensen over de hele wereld gemaakt heeft. Hij is kalm en co-existeert heel goed met andere soorten. Een andere interessante eigenschap is dat deze vis kolonies vormt (Spaanse link) van tot zeven vissen van dezelfde soort, dus het is aan te bevelen meerdere goudvissen aan te schaffen.
Hoewel ze niet veel conflicten veroorzaken in het aquarium, is het toch belangrijk te vermijden dat ze met andere kleine vissen samenleven. Dit komt omdat goudvissen, naarmate ze groeien, in staat zijn bijna alles te verslinden wat in hun bek komt. De beste optie is ze alleen met andere exemplaren van dezelfde soort te houden om dit probleem te vermijden.
Voortplanting
De voortplanting van goudvissen vindt plaats in wateren met veel vegetatie, want ze gebruiken planten om hun eitjes in te verankeren. Meestal heeft hij een jaarlijkse voortplantingscyclus die net na de winterperiode begint. Op het zuidelijk halfrond gebeurt dit in de maanden mei tot juni.
Deze vissen planten zich voort door uitwendige bevruchting, dus hun eitjes en sperma moeten tegelijk vrijkomen. Om dit te doen jaagt het mannetje het vrouwtje rond in de leefomgeving. Zodra hij haar heeft ingehaald, laten beiden hun gameten (eitjes en sperma) los op de omringende vegetatie.
De jongen komen ongeveer 3 dagen later uit het ei, hoewel het langer kan duren als de watertemperatuur te koud is. Ze zijn onafhankelijk bij het uitkomen en voeden zich met kleine geleedpotigen zoals artemia. Na verloop van tijd beginnen ze te groeien en worden ze geslachtsrijp na 1 tot 3 jaar.
Hoe voeden goudvissen zich?
In het wild voeden goudvissen zich met zeewier, larven, plankton, wormen, en zelfs kleine eitjes van andere soorten. In gevangenschap, vooral in grote aquaria, worden ze echter meestal gevoerd met larven en gedroogde groenten.
Als de vis thuis is, kan hij ook gevoerd worden met wat we hierboven beschreven hebben, of met een ander door de dierenwinkel aangegeven supplement. De combinatie van plantaardige en dierlijke voedingsstoffen is essentieel voor de optimale ontwikkeling van deze soort.
Een belangrijk aspect om rekening mee te houden is dat de vis driemaal daags met heel kleine hoeveelheden gevoederd moet worden. De reden hiervoor is dat ze het voedsel alleen de eerste twee of drie minuten opeten en de rest wordt weggegooid.
Verzorging van goudvissen
Wil de goudvis een lang leven hebben, dan moet in al zijn verzorgingsbehoeften voorzien worden. In die zin moet je rekening houden met aspecten als de grootte van de bak, accessoires, schoonmaken, en andere.
Goudvissen hebben voldoende ruimte nodig om voortdurend te kunnen zwemmen. Daarom is het aan te raden een aquarium van niet minder dan 100 liter te kopen. Deze moet ingericht worden met kleine steentjes en grof zand.
Wat de aquariumplanten betreft, die mogen de vrije circulatie van de vissen niet hinderen. De watertemperatuur is ook een belangrijk aspect om te voorkomen dat de vissen ziek worden, dus die moet tussen de 15 en 22 graden Celsius liggen
De goudvis is een huisdier dat geen grote investeringen van geld vraagt en heel gemakkelijk te onderhouden is. Met de nodige verzorging wat leefomgeving en voedsel betreft, is het mogelijk dat ze zich ontwikkelen en vele jaren leven met een uitstekende gezondheid.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Castillo-Rivera, M., Ortiz-Burgos, S., & Zárate-Hernández, R. (2011). Estructura de la comunidad de peces estuarinos en un hábitat con vegetación sumergida: variación estacional y nictémera. Hidrobiológica, 21(3), 311-321.
- Lorenzoni, M., Ghetti, L., Pedicillo, G., & Carosi, A. (2010). Analysis of the biological features of the goldfish Carassius auratus auratus in Lake Trasimeno (Umbria, Italy) with a view to drawing up plans for population control. Folia Zoologica, 59(2), 142-156.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.