De stikstofcyclus in je aquarium regelen
Geschreven en geverifieerd door biochemie Luz Eduviges Thomas-Romero
Je hebt een nieuw aquarium gekocht, je hebt het geïnstalleerd in een hoek van je huis, en het zit al vol water. Je vraagt je misschien af Wat nu? Is het tijd om mijn vissen erin te doen? Stop! Als je nu je vissen toevoegt, zijn ze binnenkort allemaal dood. Voordat je ook maar één vis in je nieuwe aquarium zet, is er één heel belangrijk ding dat je moet doen: de stikstofcyclus regelen.
Voor beginners wordt de stikstofcyclus beschouwd als het meest verwarrende deel van het installeren en onderhouden van een aquarium. Maar maak je geen zorgen, wij helpen je het nodige begrip te krijgen.
Wat is de stikstofcyclus in een aquarium en waarom is die zo belangrijk?
Misschien heb je zelfs nog nooit gehoord van de termen watercyclus, biologische cyclus, nitrificatieproces, de aquariumcyclus, enz. Maar laat al deze termen je niet verwarren, ze verwijzen allemaal naar hetzelfde: de stikstofcyclus.
Maar voordat we gaan uitleggen hoe je die van jou tot stand brengt, moet je eerst begrijpen wat er aan de hand is.
Helaas hebben vissen geen toilet. Daarom komen al hun vaste en vloeibare afvalstoffen terecht in het water waarin ze zwemmen. Als de hoeveelheid afval toeneemt, komt er ammoniak in het water terecht. En ammoniak is een giftige stof die je vissen zal doden. Maar gelukkig staat de natuur aan jouw kant. De stikstofcyclus zal je vissen behoeden voor dit tragische einde.
De stadia van de stikstofcyclus
Dit natuurlijke proces bestaat uit drie stappen die de aanwezigheid van nuttige bacteriën (goede bacteriën) in je aquarium bevorderen. En dit zal de vissen in je aquarium beschermen tegen giftige ammoniak.
In aquaria worden afvalstoffen afgebroken tot ammoniak, nitriet en nitraat, zoals je kunt zien in het volgende Engelse diagram.
Fase 1: Ammoniak (giftig)
Visafval ontbindt in ammoniak.
Uitwerpselen, urine en voedselresten van de vissen en planten geven allemaal ammoniak af bij de ontbinding. Tegelijkertijd zal deze stof zich blijven ophopen in de bak en fatale niveaus bereiken. Dat wil zeggen, totdat een nuttige bacterie (Engelse link) die het opeet in overvloed aanwezig is.
Deze bacteriën verschijnen vanzelf in aquaria. En als ze eenmaal voldoende talrijk zijn, kunnen ze de ammoniak even snel opeten als hij verschijnt.
Fase 2: Nitrieten (giftig)
Als het ammoniakgehalte in een aquarium begint te dalen, beginnen de niveaus van een andere giftige stof te stijgen. Dit komt doordat de bacteriën die ammoniak eten een nieuwe chemische stof vrijgeven: nitriet.
Net als ammoniak zijn nitrieten zeer giftig voor vissen. Maar maak je geen zorgen, als het nitrietgehalte toeneemt, verschijnt er een ander soort bacteriën in je aquarium. En wat is hun favoriete voedsel? Je raadt het al! Nitrieten.
Zodra deze tweede goede bacteriën zich voldoende vermenigvuldigen, kunnen ze nitrieten net zo snel opslokken als de andere bacteriën ze produceren.
Stadium 3: Nitrieten (onschadelijk)
Als het nitrietgehalte in je aquarium afneemt, nemen de niveaus van nog een andere stof toe. Dit komt doordat de bacteriën die de nitrieten opeten een andere chemische stof vrijgeven: nitraat.
Nitraat is het eindproduct van de stikstofcyclus. Gelukkig zijn nitraten relatief onschadelijk voor je aquarium – tenminste in kleine hoeveelheden. Maar als ze zich beginnen op te stapelen, kunnen ze giftig worden voor je vissen.
Gelukkig kun je het aantal nitraten terugbrengen tot ongevaarlijke niveaus door het water te verversen. In feite is dit een van de redenen waarom je het water in je aquarium regelmatig moet verversen.
En dat is alles wat er over de stikstofcyclus te zeggen valt! Het is niet zo moeilijk als het op het eerste gezicht lijkt. Wanneer je aquarium een cyclus opzet, dwingt het zichzelf gewoon om zich aan de stikstofcyclus te onderwerpen.
De reden waarom er een stikstofcyclus in je aquarium moet zijn, is om deze twee nuttige bacteriën te laten groeien tot het punt waarop ze de schadelijke ammoniak en nitrieten even snel kunnen elimineren als ze produceren.
De stikstofcyclus is continu. Ook al kun je het niet zien, deze cyclus vindt voortdurend plaats in je aquarium, en is wat je vissen beschermt tegen schade..
Hoe kun je de stikstofcyclus in je aquarium op gang brengen en houden?
In een levend aquarium komt deze cyclus in de loop van de tijd tot stand. In het algemeen duurt het tot drie maanden voordat een aquarium de volledige capaciteit heeft om afvalstoffen in nitraat om te zetten.
De beste methode om de cyclus in je aquarium tot stand te brengen is door geleidelijk vissen toe te voegen, in plaats van allemaal tegelijk. Je moet beginnen met kleinere vissen om de bacteriën die stikstof omzetten te laten groeien. Vanaf dat moment zal je aquarium de geleidelijke toename van afval kunnen bijhouden.
De nuttige bacteriën groeien op elk oppervlak van het aquarium en concentreren zich op de spons of een filter met een groot oppervlak. Daarom moet je je aquarium niet helemaal schoonmaken, want dan verdwijnen je kostbare nuttige bacteriën.
Ververs het water van je aquarium liever gedeeltelijk – ongeveer 10% van het volume, eens per week.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Calascibetta, F., Campanella, L., Favero, G., & Nicoletti, L. (2000). An aquarium as a means for the interdisciplinary teaching of chemistry. Journal of Chemical Education, 77(10), 1311.
- Pucheu, J. I. (2006). Ciclos Biogeoquímicos y la transformación de metabolitos en el Acuario. http://www.academia.edu/download/31008772/pucheu_061229.pdf
- Megías-López, D. (2013). El Acuario: Una herramienta didáctica al alcance de todos. https://reunir.unir.net/bitstream/handle/123456789/2023/2013_07_24_TFG_ESTUDIO_DEL_TRABAJO.pdf?sequence=1
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.