Logo image
Logo image

De grote hamerhaai: habitat en kenmerken

4 minuten
De grote hamerhaai is een van de soorten die wordt onderworpen aan de praktijk van "vinnen," dat bestaat uit het doorsnijden van de vinnen en het weggooien van de rest van het lichaam. Dit komt omdat een kilo vinnen een geschatte prijs heeft van 100 dollar.
De grote hamerhaai: habitat en kenmerken
Cesar Paul Gonzalez Gonzalez

Geschreven en geverifieerd door de bioloog Cesar Paul Gonzalez Gonzalez

Laatste update: 21 december, 2022

De grote hamerhaai is de grootste van de 3 soorten hamerhaaien. Hoewel de karakteristieke “T”-vormige kop die hij heeft niet uniek is, is zijn uiterlijk gemakkelijk te herkennen aan de grootte van zijn eerste rugvin. Ondanks hun woeste uiterlijk worden deze dieren bedreigd door bijvangst en handel in hun vinnen.

In dit artikel gaan we specifiek kijken naar de soort Sphyrna mokarran. Deze maakt op zijn beurt deel uit van de sphyrnid-familie, beter bekend als “hamerhaaien.” Hoe groot en vreemd hij ook is, we mogen niet vergeten dat het een kraakbeenachtige vis is. Lees verder om meer te weten te komen over dit gigantische en eigenaardige dier.

Geweldige habitat voor de hamerhaai

Dit enorme dier leeft in de tropische gebieden van de oceaan langs de kusten, continentale platen en lagunes van koraalatollen. Bovendien is het een migrerende soort die in de zomer naar het noorden trekt. Hij geeft de voorkeur aan wateren dicht bij de oppervlakte en niet meer dan 80 meter diep.

Fysieke eigenschappen

De grote hamerhaai kan wel 6 meter lang worden. Het is echter zeldzaam om zulke grote exemplaren te zien. Hun gebruikelijke grootte is ongeveer 4 meter. Het gemiddelde gewicht van een volwassen exemplaar is meestal meer dan 500 kilo, waarbij de vrouwtjes groter en zwaarder zijn dan de mannetjes.

Wat het uiterlijk betreft, is de eerste rugvin erg lang en puntig, terwijl de tweede een stuk kleiner is. Aan de andere kant heeft zijn anaalvin de typische “V”-vorm, met het bovenste deel langer dan het onderste. Bovendien vertoont het lichaam van deze haai een bruingrijze verkleuring op de rug met een lichte buik. Dit is een aanpassing voor het vangen van prooien.

Het belangrijkste kenmerk van deze haai is de hamervormige kop die een “T”-uiterlijk heeft, met de ogen en neusgaten aan de uiteinden. Deze specifieke eigenschap zorgt ervoor dat hij “wiebelig” zwemt. Hij moet namelijk zijn hoofdstructuur van de ene naar de andere kant bewegen om de omgeving met zijn ogen te kunnen controleren.

Some figure

Soorten gedrag

Deze solitaire, nomadische soort heeft een van de meest efficiënte manieren van zwemmen onder haaien. De manier waarop hij erin slaagt zijn energieverbruik te verminderen, is buitengewoon. Hij zwemt “liggend” (Engelse link) om de waterweerstand te verminderen. In feite is dit alleen mogelijk dankzij de grote rugvin. Daardoor kan hij tot 10% van de energie die hij gebruikt om te zwemmen verminderen.

Aan de andere kant heeft de haaienkop twee belangrijke functies. De eerste is de ontvangst van geuren. De tweede functie is om hem te helpen bij het jagen op zijn prooi. Bij het eerste punt maakt zijn vorm het mogelijk om hem als antenne te gebruiken.

Daarmee kan hij de geuren van zijn prooi ontvangen en lokaliseren door hem een beetje te draaien. Ook gebruikt de haai tijdens de jacht zijn kop om zijn prooi naar de bodem te leiden en aan te vallen.

Voer van de grote hamerhaai

Deze haai is een roofdier bij uitstek. Zijn dieet bestaat uit een grote verscheidenheid aan prooien. Enkele van de natuurlijke slachtoffers zijn krabben, kreeften, inktvissen, octopussen, vissen en zelfs enkele kleine haaien. Om deze reden zijn zijn tanden puntig en scherp, omdat hij te maken heeft met de harde huid van sommige van zijn prooien.

Reproductie van de grote hamerhaai

Grote hamerhaaien zijn een levendbarende soort waarvan de draagtijd ongeveer 11 maanden duurt. Bovendien wordt aangenomen dat dit dier een tweejaarlijkse voortplantingscyclus heeft die eindigt met de bevalling tussen de maanden juli en september. Het vrouwtje baart ongeveer 6 tot 42 jongen. Deze worden geboren met afmetingen van 46 tot 70 centimeter.

Elk van deze nakomelingen zal na 8 jaar geslachtsrijp worden, omdat ze dan groter zijn dan 2 meter. Sommigen van hen zijn zelfs gegroepeerd in een soort van “kinderopvang” (Engelse link), waar weinig roofdieren zijn en waar ze sneller kunnen groeien.

Deze gebieden helpen pasgeborenen en juvenielen om hun overlevingskansen tot volwassenheid te vergroten.

Staat van instandhouding

Volgens de International Union for the Conservation of Nature is deze haai geclassificeerd als een ernstig bedreigde diersoort (Engelse link). Deze situatie is een indirect gevolg van de commerciële visserij. Het komt namelijk veel voor dat men per ongeluk hamerhaaien vangt. Bovendien worden deze vissen ook zeer gewaardeerd in de wedstrijdvisserij, omdat ze vaak als uitstekende trofeeën worden beschouwd.

Momenteel zijn er verschillende wetten die de jacht en verkoop van deze dieren reguleren. Veel van deze acties hebben echter nog geen effect gehad. De populaties van deze exemplaren blijven namelijk al jaren blijven afnemen. Uiteindelijk is het conflict waarmee ze worden geconfronteerd ook een sociaal conflict. De consumptie van haaienvlees en vinnen zit in veel culturen ingebakken.

Haaienvinnensoep is een zeer gewaardeerd gerecht in landen als China.

Dit betekent niet dat alles verloren is voor deze soort, maar wel dat we alert moeten zijn om het uitsterven te voorkomen. De informatie die over deze haai bestaat, is schaars. Dat maakt het moeilijk om een plan te formuleren dat de populatie ten goede komt. Om deze reden is het belangrijk om de situatie grondig te leren kennen voordat we plannen in werking stellen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Chapman, B. (2017). Shark Attacks: Myths, Misunderstandings and Human Fear. CSIRO PUBLISHING.
  • Strong, W. R., Snelson, F. F., & Gruber, S. H. (1990). Hammerhead shark predation on stingrays: an observation of prey handling by Sphyrna mokarran. Copeia1990(3), 836-840.
  • Cliff, G. (1995). Sharks caught in the protective gill nets off Kwazulu-Natal, South Africa. 8. The great hammerhead shark Sphyrna mokarran (Rüppell). South African Journal of Marine Science15(1), 105-114.
  • Roemer, R. P., Gallagher, A. J., & Hammerschlag, N. (2016). Shallow water tidal flat use and associated specialized foraging behavior of the great hammerhead shark (Sphyrna mokarran). Marine and freshwater behaviour and physiology49(4), 235-249.
  • Stevens, J. D., & Lyle, J. M. (1989). Biology of three hammerhead sharks (Eusphyra blochii, Sphyrna mokarran and S. lewini) from northern Australia. Marine and Freshwater Research40(2), 129-146.
  • Macdonald, C., Jerome, J., Pankow, C., Perni, N., Black, K., Shiffman, D., & Wester, J. (2021). First identification of probable nursery habitat for critically endangered great hammerhead Sphyrna mokarran on the Atlantic Coast of the United States. Conservation Science and Practice, e418.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.