Logo image
Logo image

Verzorgingstips voor de roodwangschildpad

7 minuten
Net als bij andere reptielen speelt temperatuur een zeer belangrijke rol in het welzijn en de ontwikkeling van de roodwangschildpad. Lees hier meer over de zorg die zij nodig hebben.
Verzorgingstips voor de roodwangschildpad
Laatste update: 11 maart, 2024

Reptielen zijn populair als huisdier en een daarvan is de roodwangschildpad. Het is een van de meest charmante, populaire en gecommercialiseerde schildpadden ter wereld, omdat men denkt dat hij niet al te moeilijk te verzorgen is. Hij wordt ook beschouwd als een invasieve soort en is zeer problematisch vanwege de negatieve invloed die hij kan hebben op ecosystemen.

De wetenschappelijke naam van dit exemplaar is Trachemys scripta elegans en hij behoort tot de familie van de Emydidae. In dit artikel vertellen we je alles over zijn verzorgingsbehoeften in gevangenschap, voor het geval je er thuis een wilt adopteren. Mis het niet!

Kenmerken van de roodwangschildpad

Some figure

Deze schildpadden zijn 10 tot 30 centimeter lang in hun schild. Hun kop is langwerpig en hun poten zijn halfgepalmd, waardoor ze heel goed kunnen zwemmen. Bovendien hebben ze 5 tenen aan elke ledemaat, met klauwen aan de voorste.

De schaal van dit exemplaar is verdeeld in twee delen. Een bovenste of dorsaal deel, met een ovale vorm, scherpe randen en variabele kleuren (van groengeel tot donkerder). Het onderste deel, plastron genoemd, is plat, glad en lichter van kleur. De huid is donkergroen of bruinachtig. Hij heeft ook vlekken en lijnen die hem een heel apart design geven.

De naam roodwangschildpad komt van de felrode horizontale strepen aan weerszijden van zijn kop, omdat hij geen oren aan de buitenkant heeft.

Habitat

De roodwangschildpad kan zich ontwikkelen in verschillende zoetwatermilieus, zoals meren, vijvers, moerassen en beken – met ondiepe dieptes en zwakke stromingen, omdat ze van rust houden. Bovendien geven ze de voorkeur aan plekken met vegetatie – comfortabele rustplekken voor als ze uit het water komen om te zonnebaden.

Verspreiding

Hij komt oorspronkelijk uit het zuidoosten van de Verenigde Staten tot het noordoosten van Mexico. Maar dankzij de handel is hij wereldwijd verspreid.

Het ongecontroleerde loslaten van dit huisdier heeft hem veranderd in een invasief exemplaar met een grote negatieve impact op het milieu, vanwege zijn verdringing van andere soorten, zijn waarheidsgetrouwheid en zijn vermogen om sommige ziektenover te brengen.

Gedrag

Ze zijn dagactief en zijn uitstekende zwemmers, die voor hun thermoregulatie afhankelijk zijn van de omgevingstemperatuur, omdat het poikilotherme dieren zijn. Daarom hebben ze externe warmtebronnen nodig – direct zonlicht of door de zon verwarmde substraten.

Ze kunnen een winterslaap houden tijdens de koudste maanden, wat ze doen op de bodem van vijvers of ondiepe meren. Bovendien leven ze vrij lang, tot wel 30 of 40 jaar.

Seksueel dimorfisme

Dit type schildpad vertoont duidelijk seksueel dimorfisme, d.w.z. de geslachten verschillen in een aantal van hun kenmerken. Vrouwtjes zijn meestal groter. Daarnaast zijn er ook verschillen in de grootte van de klauwen aan hun voorpoten. De mannetjes hebben langere klauwen dan de vrouwtjes.

Geslachtsrijpheid wordt bereikt op verschillende leeftijden en groottes. Aan de ene kant hebben we de mannetjes, wanneer hun plastron ongeveer 10 centimeter meet, tussen de 2 en 5 jaar oud. Aan de andere kant zijn er de vrouwtjes die op latere leeftijd (4 en 7 jaar) klaar zijn voor de voortplanting, wanneer het buikgedeelte van hun schild 15 centimeter lang is.

Verzorging van de roodwangschildpad

Om je geliefde huisdier gezond en gelukkig te houden, moet je in zijn basisbehoeften voorzien. Houd daarom rekening met de volgende richtlijnen.

Terrarium voor een roodwangschildpad

Een van de belangrijkste aspecten van elk huisdier is zijn ruimte. Vanwege het gedrag en de levensstijl van deze schildpad in het wild, verdient hij een aquarium met twee afdelingen. Een plek om te zwemmen en gehydrateerd te blijven, en een andere droge plek om te gebruiken bij het opwarmen of zonnebaden.

Het mag geen kleine ruimte zijn en moet in overeenstemming zijn met de grootte van de schildpad, omdat ze veel zullen groeien. Als de exemplaren minder dan een jaar oud zijn, hebben ze minstens 15 centimeter water nodig. Als ze volwassen zijn, hebben ze grotere ruimtes nodig, minstens 120 centimeter lang, 60 centimeter breed en 45 centimeter hoog.

Er zijn verschillende modellen op de markt, hoewel je ook een zelfgemaakt terrarium kunt maken, speciaal ontworpen voor ons reptiel.

Aquariumparameters

Hier zijn enkele belangrijke parameters die een roodwangschildpad nodig heeft in zijn aquarium:

  • Watertemperatuur. Een zeer relevante indicator voor het welzijn van het dier, vanwege zijn thermoregulatie. Het water moet een ideale waarde van 26° C hebben, met een bereik van 24 tot 30°C  overdag. ‘s Nachts daalt de temperatuur meestal met ongeveer 2 graden, maar zorg ervoor dat de temperatuur nooit onder de 20 graden zakt.
  • Omgevingstemperatuur. Deze parameter moet een waarde hebben die ongeveer 2 graden boven de watertemperatuur ligt. Hij moet dus tussen 26 en 32°C liggen en mag niet onder 24°C komen om de schildpad gezond te houden. Het is aan te raden om de waarden te controleren met behulp van thermometers.
  • Substraat. Het aquarium kan een soort substraat bevatten. Er moet echter aandacht worden besteed aan de grootte van het substraat, want het moet groot genoeg zijn om ervoor te zorgen dat de schildpad het niet opeet. Er kunnen keien of grove stenen worden gebruikt en grind moet worden vermeden. Met een maximale hoogte van 3 of 4 centimeter, om de luchtstroom in stand te houden.
  • Verlichting. In het ideale geval moet de schildpad in contact kunnen komen met zonlicht, omdat hij graag uit het water komt om zijn lichaamstemperatuur te regelen. Maar als deze omstandigheden niet beschikbaar zijn, is een optie het gebruik van kunstmatige lampen die UV-straling geven, omdat ze die nodig hebben voor vitamine D (Engelse link).
  • Hygiëne. Het aquarium moet regelmatig worden schoongemaakt om ziekten te voorkomen. Je kunt een filter gebruiken om te helpen bij het schoonmaken.

Voeding voor de roodwangschildpad

Deze schildpadden zijn van nature omnivore dieren, hoewel dit varieert op basis van het ontwikkelingsstadium waarin ze zich bevinden. Over het algemeen hebben exemplaren jonger dan 3 jaar een proteïnerijk dieet nodig voor hun ontwikkeling, dus eten ze meer kleine dieren. Volwassen dieren daarentegen zijn meer geneigd om groenten te eten.

De dieren die op het menu staan zijn gevarieerd, van insecten, krabben, slakken, kikkervisjes, kleine vissen en amfibieën. Ze kunnen ook andere kleinere reptielen eten.

Dus als je een schildpad van dit type aanschaft, moet je hem voorzien in zijn behoeften op basis van zijn voorkeuren. Het ideale is om hele kleine zoetwatervissen (met ingewanden) aan te bieden. De hoeveelheid varieert afhankelijk van de leeftijd van het dier. Je kunt beginnen met 1 per dag als de reptielen jong zijn, en dan geleidelijk afbouwen tot 3 of 4 keer per week.

Wormen kunnen ook een optie zijn voor dierlijke eiwitten. Daarnaast kun je ook plantaardig voedsel aanbieden, zoals eetbaar zeewier, groene bladgroenten of sommige soorten fruit. Geef echter nooit spinazie of citrusvruchten, of iets dat gekookt of gekruid is.

Voortplanting

De roodwangschildpad is eierleggend. De paring vindt plaats in het water. Daarna gaat het vrouwtje naar buiten om het nest voor te bereiden en de grond af te graven om uiteindelijk de eieren te leggen. De eieren zijn wit, langwerpig of bolvormig, hebben een zachte en flexibele schaal, zijn 23 tot 44 millimeter lang en wegen tussen de 6 en 15 gram. De incubatieperiode varieert van 2 tot 3 maanden.

Bodemvocht is een zeer belangrijke factor voor de eieren. Onder laboratoriumomstandigheden behouden substraten zoals vermiculiet en perliet deze eigenschap heel goed. Temperatuur speelt een cruciale rol bij het bepalen van het geslacht van reptielen, waaronder deze schildpadden.

Some figure

Andere belangrijke aspecten

Naast de tot nu toe genoemde verzorging is het noodzakelijk om rekening te houden met andere relevante details, zoals de volgende:

  • Let goed op het uiterlijk en de kleur van het schild van de schildpad. Als ze tekenen van vlekken, scheuren of andere onregelmatigheden vertonen, moet er onmiddellijk een expert worden geraadpleegd. Zorg er ook voor dat hun ogen altijd schoon zijn.
  • Deze schildpadden kunnen in winterslaap gaan als de omgevingsomstandigheden daarvoor geschikt zijn. Als ons huisdier zich in deze fase bevindt, moet de temperatuur van het aquarium goed gecontroleerd worden. Het juiste bereik ligt tussen de 2 en 8°C.
  • Bij het voeren is het niet aan te raden om exemplaren van verschillende ontwikkelingsstadia te mengen. Dit voorkomt beten van de grotere op de kleinere.
  • Reptielen zijn natuurlijke reservoirs van bacteriën zoals Salmonella (een belangrijk probleem voor de volksgezondheid). Daarom raden we je aan voorzichtig met ze om te gaan en de nodige analyses uit te voeren om deze ziekteverwekker uit te sluiten.
  • Net als andere huisdieren moeten ze regelmatig naar een dierenarts om ziekten te voorkomen.

Het verzorgen van een roodwangschildpad is niet al te ingewikkeld. Het is echter belangrijk om de temperatuur te controleren en regelmatig schoon te maken om ziekten te voorkomen. Veel ziekten ontstaan door onwetendheid over de basisvereisten. Wanneer je een huisdier aanschaft, is het onze plicht om alles te weten te komen wat we kunnen voor zijn volledige welzijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Acierno, M., Mitchell, M., Roundtree, M., & Zachariah, T. (2006). Effects of ultraviolet radiation on 25-hydroxyvitamin D3 synthesis in red-eared slider turtles (Trachemys scripta elegans). American Journal of Veterinary Research, 67(12).
  • Animal Diversity Web (ADW). Trachemys scripta. Recuperado el 14 de mayo de 2022, disponible en: https://animaldiversity.org/accounts/Trachemys_scripta/
  • Cardells, J. (2012). Estado sanitario de Trachemys scripta elegans y Testudo hermanni hermanni en la comunidad valenciana. [Tesis de Doctorado, Universidad Cardenal Herrera]. https://repositorioinstitucional.ceu.es/bitstream/10637/4213/1/CardellsPeris%2cJesús_Tesis.pdf
  • Toledo, F. (2009). Detección de Salmonella spp. en tortugas de orejas rojas (Trachemys scripta elegans) en la ciudad de Valdivia [Tesis de pregrado, Universidad Austral de Chile]. http://cybertesis.uach.cl/tesis/uach/2009/fvt649d/doc/fvt649d.pdf
  • Queensland Goverment. (2016). Invasive animal risk assessment: Red-eared slider turtle Trachemys scripta (subspecies elegans). https://www.daf.qld.gov.au/__data/assets/pdf_file/0003/76836/IPA-Red-Eared-Slider-Turtle-Risk-Assessment.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.