Logo image
Logo image

Weet je waarom katten vechten?

3 minuten
Katten zijn solitaire territoriale dieren die er een hekel aan hebben hun ruimte te delen, dus is het normaal dat ze vechten om hun spullen te verdedigen.
Weet je waarom katten vechten?
Laatste update: 28 juli, 2022

Je hebt vast vaak straatgevechten tussen katten gezien. Of zelfs, als je meer dan één kat hebt, kun je deze gevechten in je eigen huis meegemaakt hebben en weten dat je er beter uit de buurt kunt blijven. Maar waarom vechten katten?

Waarom vechten katten?

Katten kunnen om een aantal redenen vechten, maar die komen meestal op twee neer: territoriumgevechten en gevechten om een vrouwtje. Katten zijn zeer territoriaal en hebben een sterk vechtinstinct.

Als de vechtende katten je eigen katten zijn, probeer dan territoriale gevechten te vermijden door aparte kattenbakken en etensbakjes op verschillende plaatsen in huis te zetten en zorg ervoor dat je ze allebei evenveel aandacht geeft.

Gevechten tussen je katten moeten zo snel mogelijk gestopt worden door traktaties te gebruiken om goed gedrag te bekrachtigen. Als het gevecht met een zwerver is, gebeurt het meestal tussen ongecastreerde katten die besmettelijke ziekten kunnen hebben, waardoor hun gevechten verergeren.

Wat zijn de soorten agressief gedrag die katten kunnen vertonen?

Some figure
Katten kunnen verschillende soorten agressief gedrag vertonen.

Territoriaal

Als de agressie territoriaal is, kan de kat agressief zijn tegen sommige katten en tolerant tegen andere. Typisch gedrag voor deze vorm van agressie omvat jagen, achtervolgen, overvallen, snuiven, en luid miauwen, en de agressor kan zelfs proberen de andere kat de toegang tot plaatsen als zijn kattenbak of bed te beletten.

Hoewel mannetjes agressiever lijken te zijn, kunnen vrouwtjeskatten even agressief zijn als mannetjes als het om territoriale kwesties gaat.

Mannetjes

Mannetjes kunnen echter met elkaar vechten alleen omdat ze mannelijk zijn, en ze zullen vechten om een vrouwtje, om een hogere plaats in de hiërarchie, of om hun territorium te verdedigen. Dat de ene kat de andere bedreigt kun je zien aan het feit dat de agressor kat de ander stalkt, starend, en met een gebogen rug en borstelige vacht. Als de andere kat zich niet omdraait, volgt een gevecht.

Defensief gedrag

Een derde vorm van agressie is defensieve agressie. Deze treedt op wanneer een kat zich probeert te beschermen tegen een ander dier of mens waaraan hij denkt niet te kunnen ontsnappen. Het kan voorkomen bij straf of dreiging met straf door de eigenaar, een aanval of poging tot aanval door een andere kat, of elk voorval waardoor de kat zich bedreigd of bang voelt.

De defensieve houding die de kat in deze omstandigheden aanneemt is neerhurken met staart en poten onder het lichaam, de oren plat tegen de schedel, en lichtjes naar één kant rollen. Een kat in deze houding benaderen kan ervoor zorgen dat hij zich meer bedreigd voelt en een aanval veroorzaakt.

Katten kunnen hun agressie op een ander dier of persoon richten, zelfs als ze de aanval niet uitgelokt hebben. Gewoon omdat ze zich bedreigd of nerveus voelen. Zelfs als het je bedoeling is de kat te troosten, kan hij je aanvallen omdat hij nerveus is over iets anders.

Als je kat vaak anderen aanvalt, raadpleeg dan je dierenarts, want je kat kan ziek zijn en zijn stress op anderen afreageren.

Hoe scheid ik twee katten die vechten van elkaar?

Some figure

Haal het niet in je hoofd om midden in het gevecht te gaan staan of ze aan te raken terwijl ze vechten. Je kunt je dan gemakkelijk bezeren. Om twee vechtende katten uit elkaar te halen, moet je zo dicht mogelijk bij het gevecht naar ze roepen of in je handen klappen, of een waterstraal tegen de katten gebruiken.

Kortom, het moet iets zijn om hun aandacht af te leiden. In geen geval mag je voorwerpen naar de katten gooien of ze fysiek slaan of aanraken, anders zullen ze denken dat je aan het gevecht wilt deelnemen. Eenmaal gescheiden moet je ze tot rust laten komen, en ze dan apart troosten.

Reken er niet op dat je katten hun problemen zelf oplossen. Jij moet degene zijn die tussen hen bemiddelt. Ook moet je de oorzaak van het probleem zoeken en oplossingen vindt om het te voorkomen. Bovenal, als ze vechten, raak ze dan niet aan en straf ze niet. Je zult daarmee de gevechten alleen maar verergeren. En, in geen geval mag je meer katten in je huis halen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Arroyo, P. (2005) Métodos de esterilización en gatos. Anatomía aplicada de los pequeños animales. Recuperado el 29 de enero de 2022, disponible en: https://www.uco.es/organiza/departamentos/anatomia-y-anat-patologica/peques/curso01_05/esteriliza2.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.