Vlooien bij katten: je kat tegen parasieten beschermen
Vlooien zijn parasieten die op de lichamen van veel dieren en vogels leven. Hun beet kan de gastheer met gevaarlijke bacteriën infecteren en ziekten zoals bartonellose veroorzaken. Het is ook vrij gebruikelijk dat katten en honden allergisch zijn voor vlooienbeten. In dit artikel hebben we het over vlooien bij katten.
Om te voorkomen dat je kat door vlooien wordt gebeten, moet je hem tegen deze externe parasieten beschermen. In dit artikel willen we je vertellen over verschillende manieren waarop je katten tegen vlooien kunt beschermen.
Bartonellose: een door vlooien doorgegeven ziekte
Bartonellose wordt door Bartonella-bacteriën veroorzaakt. Ze leven gewoonlijk in het spijsverteringskanaal van vlooien en worden in hun afval uitgescheiden. Wanneer een kat of ander dier door vlooien wordt gebeten die deze bacterie dragen, dan loopt hij een groot risico op infectie.
Katten kunnen ook tijdens gevechten met andere katten besmet raken, omdat eventuele wonden die ze oplopen met besmet bloed in contact kunnen komen. Op dezelfde manier kunnen mensen bartonellose oplopen als ze door een geïnfecteerde kat worden gekrabd.
Als je bartonellose wilt voorkomen, dan is het belangrijk om je kat te beschermen door deze met antiparasitaire middelen te behandelen. Indien mogelijk, moet je ook stappen ondernemen om te voorkomen dat je huisdier naar buiten gaat en met andere katten vecht. Castreren is een goede manier om dit te doen.
Vlooien bij katten: vlooienband
Vlooienbanden zijn een goede optie als je je kat op de lange termijn wilt beschermen. Er zijn verschillende vlooienbanden op de markt, die enkele maanden bescherming garanderen. Deze banden geven gedurende een langere periode kleine doses antiparasitaire middelen af. Hoe lang ze je kat beschermen, varieert van product tot product.
Als je een vlooienband van goede kwaliteit koopt, wat wij ten zeerste aanbevelen te doen, dan biedt deze je kat ook langdurige bescherming tegen andere parasieten zoals teken en muggen.
Vlooien bij katten: antiparasitaire pipetten voor katten
Als je geen vlooienband wilt gebruiken uit angst dat je kat erop kan kauwen of omdat je kat weigert een halsband te dragen, dan zijn er andere manieren om hem te beschermen. Een optie is om antiparasitaire pipetten te kopen, waarmee je het product rechtstreeks op de huid van je huisdier kunt aanbrengen.
Breng het antiparasitaire middel aan op de huid tussen de nek en schouders. De huid absorbeert de vloeistof binnen een paar uur, maar tot die tijd moet je ervoor zorgen dat zowel je kat als een andere kat de vacht rond de aanbrengplaats niet gaat likken.
Een voordeel van antiparasitaire pipetten ten opzichte van vlooienbanden is hoe gemakkelijk ze kunnen worden aangebracht. Zodra de huid al het product heeft opgenomen, hoef je eigenlijk niets meer te doen. Het antiparasitaire middel beschermt meestal ook tegen andere parasieten, maar dit is afhankelijk van het merk en de kwaliteit van het product.
Een nadeel is dat ze je huisdier niet zolang zullen beschermen als vlooienbanden. Je antiparasitaire middel zal je kat een paar weken beschermen en dan moet je een nieuwe dosis behandeling toepassen.
Zowel pipet- als halsvlooienbehandelingen worden geclassificeerd volgens dosisgrootte. De dosis die je kat nodig heeft, is afhankelijk van het gewicht. Een andere factor waar je rekening mee moet houden, is de leeftijd van je huisdier. Normaal gesproken wordt de leeftijd waarop je met vlooienbehandelingen kunt beginnen op het pakket vermeld.
Antiparasitaire sprays tegen vlooien bij katten
Antiparasitaire middelen zijn er ook in sprayvorm en zijn uitstekend in het beschermen van je kat tegen vlooien en andere parasieten. Ze zijn echt gemakkelijk te gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen is het product op je huisdier te spuiten.
Deze sprays doden over het algemeen vlooien, teken en luizen binnen ongeveer 24-48 uur. Ze zijn erg handig als je van een huidige vlooienplaag af wilt komen of de bescherming van een vlooienband of vlooienbehandeling met een pipet wilt versterken.
Sprays zijn echter slechts een oplossing voor de korte termijn. Binnen een paar dagen na het sprayen van je huisdier zal de werking afnemen en je kat opnieuw onbeschermd zijn. Ze moeten daarom samen met andere antiparasitaire middelen worden gebruikt.
Dit zijn de belangrijkste antiparasitaire behandelingen die je op de markt kunt vinden. We raden aan om ze altijd in een speciaalzaak of dierenkliniek te kopen. Raadpleeg bij twijfel je dierenarts.
Gebruik nooit een antiparasitaire middelen die voor honden ontworpen is op je kat
Dit is erg belangrijk. De meeste antiparasitaire middelen voor honden bevatten een chemische stof genaamd Permethrin, die voor katten uiterst giftig is. Het spreekt voor zich dat antiparasitica voor katten permethrin-vrij zijn.
Als je zowel katten als honden bezit, dan moet je uiterst voorzichtig zijn met het gebruik van vlooienbehandelingen met permethrin op je hond. Wanneer je een pipet hebt gebruikt, zorg er dan voor dat je kat het gebied rond de toedieningsplaats niet likt.
Als je een halsband hebt gebruikt, zorg er dan voor dat ze er niet in bijten of kauwen. Als je je zorgen maakt dat je kat mogelijk een van de antiparasitaire middelen heeft ingenomen die je bij je hond hebt gebruikt, dan moet je onmiddellijk een dierenarts raadplegen.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.